archiv
Jídlo vyživující a jídlo očišťující
Dvě třetiny jídla, které sníme, mají za cíl naše tělo vyživit. To znamená, že by měly obsahovat dostatek sacharidů, bílkovin a tuků k tomu, aby se tělo díky nim nejen vyživilo, ale také zregenerovalo. Zbývající třetina jídla má mít očistný charakter. Jejím úkolem je harmonizovat k...
celý článek
| Jana Brandtlová
2025.10.25
Dýňový hummus: orientální klasika s podzimním twistem
Historie cizrnového hummusu z Blízkého východu sahá až do 13. století, u nás se ale do mainstreamu dostal teprve nedávno. Od té doby plní regály supermarketů a mnozí se rádi předhánějí, kdo připraví tu nejlepší verzi. Skvěle by obstál i dýňový hummus – upečenou d...
celý článek
| Lea Kubová
2025.10.20
Absolutní začátky
Jste-li oblasti sladkého pečení ještě nepolíbení, začneme od úplného začátku. Když se totiž seznámíte se základními přísadami a naučíte se s nimi zacházet, rozšíříte si obzory, ale také pochopíte celý proces pečení.
Jdeme na to
Pravděpodobně i ti z vás, kteří v životě nic neupekli, vědí, že z...
celý článek
| Jana Brandtlová
2025.10.11
Jak se vyrábí sušené ovoce?
Proces sušení spočívá v odstranění vody. To znamená, že všechny živiny i cukry se koncentrují. Proto má sušené ovoce mnohem vyšší energetickou hodnotu než čerstvé.
Např. 100 g čerstvých meruněk má cca 50 kcal, zatímco 100 g sušených meruněk až 240 kcal.
Výhody sušeného ovoce
A...
celý článek
| Lea Kubová
2025.09.24
Vaření s CBD a konopnými ingrediencemi může být nejen zajímavé, ale také přínosné pro vaše zdraví. Experimentování s těmito produkty vám umožní obohatit vaše každodenní recepty o nové chutě a benefity. Kombinace těchto ingrediencí s běžnými potravinami otevírá dveře k novým kulinářským možnostem. Mama Kana je referencí...
celý článek
| Nina Albertová
2025.08.29
Gazpacho - ikona španělského léta
Svěží, rajčatová a plná zeleniny. Gazpacho je královnou studených polévek. Ideální, když nechcete trávit ani minutu u sporáku.
Ingredience (4 porce):
1 kg zralých rajčat
1 salátová okurka
1 zelená paprika
1 malá cibule
2 stroužky česneku
50 ml extra panenské...
celý článek
| Nina Albertová
2025.08.15
Gastronomie
Nejnovější články
Jídlo vyživující a jídlo očišťující
Dvě třetiny jídla, které sníme, mají za cíl naše tělo vyživit. To znamená, že by měly obsahovat dostatek sacharidů, bílkovin a tuků k tomu, aby se tělo díky nim nejen vyživilo, ale také zregenerovalo. Zbývající třetina jídla má mít očistný charakter. Jejím úkolem je harmonizovat k...
Dýňový hummus: orientální klasika s podzimním twistem
Historie cizrnového hummusu z Blízkého východu sahá až do 13. století, u nás se ale do mainstreamu dostal teprve nedávno. Od té doby plní regály supermarketů a mnozí se rádi předhánějí, kdo připraví tu nejlepší verzi. Skvěle by obstál i dýňový hummus – upečenou d...
Absolutní začátky
Jste-li oblasti sladkého pečení ještě nepolíbení, začneme od úplného začátku. Když se totiž seznámíte se základními přísadami a naučíte se s nimi zacházet, rozšíříte si obzory, ale také pochopíte celý proces pečení.
Jdeme na to
Pravděpodobně i ti z vás, kteří v životě nic neupekli, vědí, že z...
Jak se vyrábí sušené ovoce?
Proces sušení spočívá v odstranění vody. To znamená, že všechny živiny i cukry se koncentrují. Proto má sušené ovoce mnohem vyšší energetickou hodnotu než čerstvé.
Např. 100 g čerstvých meruněk má cca 50 kcal, zatímco 100 g sušených meruněk až 240 kcal.
Výhody sušeného ovoce
A...
Vaření s CBD a konopnými ingrediencemi může být nejen zajímavé, ale také přínosné pro vaše zdraví. Experimentování s těmito produkty vám umožní obohatit vaše každodenní recepty o nové chutě a benefity. Kombinace těchto ingrediencí s běžnými potravinami otevírá dveře k novým kulinářským možnostem. Mama Kana je referencí...
Gazpacho - ikona španělského léta
Svěží, rajčatová a plná zeleniny. Gazpacho je královnou studených polévek. Ideální, když nechcete trávit ani minutu u sporáku.
Ingredience (4 porce):
1 kg zralých rajčat
1 salátová okurka
1 zelená paprika
1 malá cibule
2 stroužky česneku
50 ml extra panenské...stránka:
archiv


