newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Krása v průběhu času. Účesy včera a dnes

 
Krása v průběhu času. Účesy včera a dnes

V minulém článku na téma krásy v průběhu času jsme se věnovaly nejdůležitější součásti líčení – rtěnce. Tou můžete vylepšit opravdu hodně, ale nejvíce se ženy netrápí svými rty, ale svými vlasy. Vlasty vždy stály a stojí v popředí zájmu. Některé účesy definitivně patří minulosti, jiné však obstály i během staletí.

 

Účes korunuje hlavu a tvář zdobí pěkným rámem, ale ve skutečnosti toho účes dokáže ještě mnohem víc. Krásné a dobře upravené vlasy jsou znakem vitality a síly a hrají velkou roli v přitažlivosti ženy.  Střih, účes, ale také absence vlasů podtrhují osobnost a mohou vyjadřovat příslušnost k určité kultuře či skupině. Jednotlivé účesy i jejich symbolika se v průběhu historie neustále proměňovaly a vyprávějí zajímavý příběh.

 

                                                                

Nejstarší účesy na světě

Nálezy na pohřebištích z období starověkého Egypta a sumerských civilizací naznačují, že již ve 4. a 5. tisíciletí př. n. l. používali lidé vlásenky, hřebeny, sponky, a dokonce i zastřihovače. Ve 3. tisíciletí před Kristem se přidaly také paruky nahrazující skutečné vlasy. Lidé se vlastních vlasů zbavovali, aby se ochránili před škůdci.

Ve starověkém Řecku a Římě hrály prim vlny. K jejich vytvoření se používala jakási bronzová trubka ohřívaná popelem nebo vyplněná rozžhavenou tyčinkou. Kolem roku 500 př. n. l. se začaly v těchto zemích prosazovat i krátké účesy.

Germáni ovšem nedali dopustit na dlouhé vlasy, které vyjadřovali jejich moc a sílu, a vězňům se jako ponížení hlavy holily. Blonďaté kadeře germánských otrokyň vzbudily v Římě tak velký ohlas, že se ženy Říma začaly zdobit světlými parukami a příčesky. V této době došlo také na první odbarvování vlasů speciálním mýdlem z kozího tuku a březového popela nebo se vlasy pokrývaly zlatým prachem.

Středověké výtržnosti

V křesťanském středověku převládaly účesy poměrně jednoduché až do doby, než renesance opět přinesla poněkud extravagantnější styl. V Itálii 15. a 16. století nosily ženy vlasy vyčesané do vysokých věží a další novinky doplnila v 17. až 18. století francouzská móda, která byla ještě propracovanější a účesy přetvářela na umělecká díla.

 

                                                                

 

Od roku 1680 se ve Francii začala objevovat takzvaná fontanage, kdy bizarní účesy drželo drátěné pletivo a dotvářely je mašle, perly či krajka. Ještě o 100 let později proslula Marie Antonietta svou výstředně zdobenou, téměř půl metru vysokou věží z vlasů. Jak určitě znáte z dobových knih, filmů a pohádek, paruky v té době byly standardem i pro mužské hodnostáře. Všechnu tuto nadměrnou umělost ukončila až francouzská revoluce.

Empírový styl, který zavládl kolem roku 1800, vnesl zpět do módy vlnité účesy inspirované starým Řeckem a Římem, a tyto účesy začaly dominovat i na rakouských územích v období takzvaného biedermeieru. O něco později se ikonou v oblasti účesů stala císařovna Sisi, jejíž hříva sahala až po kotníky a panovnice péčí o vlasy trávila dlouhé hodiny denně.

Krátké, slušivé a praktické

S příchodem filmového průmyslu a s počátkem 20. století se dostaly do popředí krátké dámské sestřihy a takzvaný bob, tedy vlasy zvednuté přes zadní část hlavy a postupně sestřižený přes týlovou část hlavy, byl kultovní záležitostí. Později se krátké účesy změnily v malé vlnky vytočené směrem ven a doplněné malými lokýnkami v oblasti týlu. Své nezpochybnitelné místo v oblasti účesů a jejich tvarování si vydobyly kulmy, horká trvalá a studená vlna.

 

                                                                

 

Období kolem 2. světové války však potřebovalo krátké střihy a položené účesy, přes které se při práci snadno dala nasadit ochranná síťka. Mezi muži dominovaly účesy vojenského typu.

Technologie a inovace

Kromě již zmíněné trvalé, která ovládala značnou část 20. století, začaly v 80. letech ženy pro vytvoření divokých vln používat také měkké natáčky a papiloty, v 90. letech se přidaly i natáčky elektrické. V té době už bylo použití elektrických pomůcek pro úpravu vlasů zcela bezpečné.

                                                                

 

K výrobě dnešních kulem, žehliček či přístrojů pro zkrepatění vlasů se používají povrchové slitiny, které rovnoměrně šíří teplo a zabraňují poškození nebo přehřátí vlasů. Iontové technologie a infračervené teplo zase pomáhají předejít vysoušení a účinkům statické elektřiny.

Dnes už nejde definovat žádný převládající styl. Inspirujeme se jak v minulosti, tak také novými odvážnými účesy dnešních stylistů. A nesmíme zapomínat ani na příznivce hippie stylu či punku, kteří si jdou svou vlastní cestou.

 

                                                                

                                                                

 

Výběr nezná hranic, z vlasů jde vykouzlit opravdu všechno. Jaký účes se nejvíc líbí právě vám?

 

 

2021.05.02 | Jana Brandtlová | přečteno: 30268x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: krása vlasy účesy natáčky vlnité vlasy péče o vlasy inspirace

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Zážitková agentura ESENNCE.cz slaví

A má k tomu důvod.  V prestižní soutěži českého internetu ShopRoku se stala vítězem kategorie Dárky a zážitky. A...
 
celý článek | Nikol Mohoritová | 2016.06.02 | přečteno: 30113x

Kouzelná slůvka Miluji tě

Jak často si se svým mužem vyznáváte lásku? Několikrát denně, párkrát do měsíce nebo jednou za uherský rok? Jistě, dů...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.03.06 | přečteno: 30164x

Dotáhněte svoji svatbu k dokonalosti díky svatebním dekoracím

Jedním z nejdůležitějších okamžiků v životě většiny lidí (a především žen) je bezesporu svatební den. Den D...
 
celý článek | Admin | 2016.06.10 | přečteno: 30063x

Kouzelná moc květin aneb jak je to s růžemi?

Květiny mají mnohem hlubší duchovní význam na lidskou duši, než se může na první pohled zdát. Podobně jako duchovní p...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2017.05.30 | přečteno: 30094x
 

Portál pro ženy