newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Využijte svůj šicí stroj naplno a ušijte si originální bytové doplňky

 
Využijte svůj šicí stroj naplno a ušijte si originální bytové doplňky

Jarní koronavirová krize mnohé ženy přiměla k tomu, aby vytáhly ze dna skříně šicí stroj a oprášily své umění. Nedostatek roušek dokonce některé z nás přivedl k odhodlání si šicí stroj poprvé pořídit a pustit se do šití také. I když je roušek už všude dost a jejich šití není tak nutné, byla by škoda šicí stroj zase uklidit a nechat jej ležet ladem. Můžete se pustit do tvoření a třeba si vyzdobit byt dekoračními doplňky, které nemá nikdo jiný. Stačí si vybrat vhodné látky a popustit uzdu fantazii.

 

S pomocí svého šicího stroje si s trochou cviku ušijete téměř cokoliv a ještě s dobrým pocitem, že je to vaše vlastní dílo. Líbilo by se vám nové povlečení? Nebo by potřebovaly vaše polštářky nějaké zajímavé potahy? Hodily by se na léto zatemňovací závěsy? Vše je jen o výběru vhodné dekorační látky a chuti pustit se do šití. Tak směle do toho!

Co si ušít pro radost i užitek?

Ložní prádlo

Klasikou, kterou opravdu denně využijete, je ložní prádlo. Velmi oblíbeným materiálem k jeho výrobě je bavlna. Bavlněné látky jsou příjemné na omak, skvěle sají vlhkost a hřejí tak akorát. Navíc jsou poměrně odolné a patří i přes své nesporné výhody k nejlevnějším materiálům. Ušít potahy na peřiny a polštáře není složité a určitě to zvládnete raz dva. A výběr látek je téměř nekonečný. Romantické květiny, jednoduché potisky, geometrické vzory, jásavé i tlumené barvy, pro děti s obrázky jejich milovaných pohádkových postaviček, prostě na co si vzpomenete.

 

Ubrusy a prostírání

Ubrusy, prostírání, dečky na komody– někdo tyto dekorace doma nesnese, jiný na ně nedá dopustit. Pravdou ale určitě je, že skvěle a hlavně jednoduše dotvoří atmosféru a ladění domova. Romantickou duši potěší prostírání s motivy Provence nebo ubrus s vlčími máky, zastánce retro stylu zase třeba s geometrickými vzory. Velmi oblíbené jsou také sezónní motivy, například vánoční nebo velikonoční ubrusy a prostírání.

Závěsy na okna

Další kapitolou bytového textilu jsou závěsy na okna. Mohou být z velmi jemné látky a sloužit hlavně k dekoraci. Ale k dostání jsou i stínící, neboli blackout látky, které dokáží stoprocentně zamezit pronikání světla do místnosti a naopak. Samozřejmě i tady je na výběr široká nabídka barev a vzorů.

Patchwork se neomrzí

Oblíbenou výtvarnou technikou, díky které vytvoříte kousky s ještě větším puncem originality, je patchwork. Látky na patchwork můžete kombinovat podle libosti. Mohou to být různé vzory prokládané jednobarevnými látkami, nebo třeba oblíbená kombinace jednoho vzoru v různých barvách. Stačí je jednoduše střídat a budete doslova žasnout, jaká nádhera vám vzniká pod rukama. Vaši sedací soupravu krásně oživí patchworkové polštářky a přes postel můžete přehodit  patchworkový přehoz. Na tuto techniku se skvěle hodí bavlněné látky, se kterými se dobře pracuje.

 

Čalouněný nábytek v novém kabátě

A co takhle dát novou tvář starým čalouněným židlím nebo oblíbenému křeslu? Líbil by se vám nábytek v květovaném hávu? Nebo raději klasické pruhy či kostky, případně moderní skandinávský styl? Nic z toho není problém, dekorační látky na potahy a čalounění seženete také v různých stylech a motivech. A čím jsou jiné? Potahové látky se vyznačují především vyšší gramáží, což zaručuje jejich pevnost a odolnost. Samotné přečalounění nábytku ale nechte raději na čalouníkovi. Na to už je potřeba víc, než jen trochu zručnosti za šicím strojem.

 

 

2020.05.25 | Martina Limbergová | přečteno: 30202x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: domácnost domov bydlení dekorace šití látky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Fenomén Facebook

Právě dnes, 1. února, je to deset let, co Mark Zuckerberg spustil Facebook. Je to až neuvěřitelné, kam se za tu dobu ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.02.01 | přečteno: 30117x

Naslouchejme svému tělu!

Přišla jsem na to nedávno. V mládí jsem mu dávala docela zabrat. Pak mi dalo dvě skvělé děti a taky poslední šanci. C...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.03.16 | přečteno: 30044x

Tma a příjemné klima v podkroví? Pomohou rolety do střešních oken

Podkrovní pokoje jsou skvělým využitím prostoru, kde bývá při dobře zvolených střešních oknech i hodně denního světla. C...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.01.07 | přečteno: 30206x

Umíte se zdravě pohádat?

Ať chceme nebo ne, ke konfrontacím v životě prostě dochází. Jenže ne vždy je to něco, co je špatně! Asi samy ze zkušenos...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.09.17 | přečteno: 30182x
 

Portál pro ženy