newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zasněžený koláč s rybízem

 
Zasněžený koláč s rybízem

Také vás jarní počasí láká ven? Nechce se vám tvrdnout doma, vlastně ani trávit tolik času u sporáku, natož se zdržovat hledáním receptů a pečením složitých moučníků. Na něco dobrého ke kafíčku máte ale chuť vždycky. Dejte proto na náš tip! Prohledejte zmrazené zásoby ovoce a narazíte-li na rybíz, máte vyhráno! A navíc si po zimě bezvadně uklidíte mrazák.

 

 

Zasněžený koláč s rybízem je lehký, vláčný a velmi jedlý dezert, který patří mezi naše oblíbené v sezóně i mimo ni. Kombinace kyselého rybízu a sladkého sněhu z vaječných bílků dodává tomuto moučníku výraznou a naprosto nezaměnitelnou chuť. Recept je hrníčkový, díky tomu je příprava velmi snadná a také rychlá. Vyzkoušejte ho!

 

Zasněžený koláč s rybízem

Potřebujeme:

  • 4 vejce (do těsta pouze žloutky)
  • 1 vanilkový cukr
  • 3/4 hrnku cukru moučka
  • 3/4 hrnku mléka
  • 3/4 hrnku oleje nebo rozpuštěného tuku
  • 2 a půl hrnku polohrubé mouky (část můžete nahradit špaldovou moukou – chutná skvěle)
  • 1 kypřící prášek do pečiva


Navrch:

  • sníh ze 4 bílků
  • 3/4 hrnku cukru
  • menší miska rybízu (asi ½ litru)

 

Postup:

Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem, postupně přidáme mléko, olej a mouku s práškem do pečiva. Vznikne nám hustší vláčné těsto, které rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaný a vysypaný moukou, strouhankou, kokosem – jak kdo je zvyklý). Navrch natřeme tuhý ušlehaný sníh, do kterého jsme nejdříve přimíchali cukr a potom jen zlehka kuličky červeného rybízu. Pečeme v předehřáté troubě na 160 -170 °C asi 30 minut, dokud sníh nezačne lehce růžovět. Dostatečné propečení můžeme pro jistotu vyzkoušet metodou „špejle“. Necháme vychladnout.

TIP: Používáme-li mražený rybíz, ničemu to nevadí, nikdy ho ale nenecháváme předem rozmrznout (pustil by zbytečně moc šťávy). Do sněhové směsi ho vmícháme lžící jen velmi opatrně a ihned vrstvíme na těsto. Rybíz můžeme vložit také přímo na těsto, nechat v troubě asi 20 minut zapéct, potom teprve navrstvit sněhovou peřinu a dopéct. Mně se ale více osvědčil klasický postup.

 

      

 

Dobrou chuť!

 

Image courtesy of adamr at FreeDigitalPhotos.Net

 

 

 

2016.03.18 | Kateřina Pořízová | přečteno: 31603x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zasněžený koláč s rybízem recept rybízová buchta

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Kvalitní pánské mikiny pro sportovce i elegány

Mikina je běžnou součástí šatníku žen i mužů. Její nošení je velmi pohodlné a v chladnějších dnech perfektně zahřeje....
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.05.03 | přečteno: 31987x

Tanec je chemie! Nově vypsané taneční kurzy na jaro!

Vánoce jsou za dveřmi a většina tanečních škol už zeje prázdnotou. Proto je čas si dát pauzičku a odpočinout si. Ale ...
 
celý článek | Radka Lišková | 2012.12.22 | přečteno: 31080x

Jak si správně doma nabarvit vlasy?

Změna je život a jistě by bylo těžké najít někoho, kdo by čas od času netoužil změnit svoji image. Jednu z osvědčených c...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.10.16 | přečteno: 31310x

Důkladné čistění koberců a čalouněného nábytku? Nejlépe si poradí specializovaná firma

Před Vánoci čeká nás ženy spousta povinností. Není to jen pečení cukroví, shánění dárků pro blízké a chystání vánoční...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.11.29 | přečteno: 30828x
 

Portál pro ženy