newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zdravé tuky by neměly chybět ve vašem jídelníčku. Nabízí řadu přínosů, včetně snazšího hubnutí

 
Zdravé tuky by neměly chybět ve vašem jídelníčku. Nabízí řadu přínosů, včetně snazšího hubnutí

Většina lidí se chce během diety vyhýbat tukům, což je však paradoxně velká chyba. Právě tyto prvky totiž umožňují tělu získávat dostatek energie na spalování nahromaděných tuků a nabízí řadu blahodárných přínosů pro vaše tělo a všechny jeho funkce. Samozřejmě musí jít o tuky zdravé, nikoliv nezdravé, které se nachází například ve zpracovaných potravinách.

 

Přínosy zdravých tuků během diety

Během hubnutí by ve vašem jídelníčku rozhodně neměly chybět zdravé tuky. Jak jsme již zmínili, dodávají tělu potřebné množství energie pro spalování nahromaděných tuků, přičemž vás udrží déle sytými. Kromě toho také snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a mozkové mrtvice, snižují hladiny cholesterolu v krvi, snižují hladinu triglyceridů spojovaných s nemocemi srdce a záněty v těle, udržují krevní tlak v normě, brání vzniku aterosklerózy, a především také předchází rozvoji neurologických onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.

Samozřejmě je důležité brát na vědomí, že přestože jsou zdravé tuky pro celkové zdraví důležité, rozhodně byste to s nimi neměly přehánět – přeci jen znáte přísloví, že všeho moc škodí. Stále se jedná o tuky, které obsahují množství kalorií a v některých případech může vést nadměrná konzumace některých potravin s jejich obsahem k průjmu. Níže se můžete podívat na seznam těch nejlepších zdravých tuků pro vaše tělo.

                                                                

Avokádo

Avokádo si v poslední době získává čím dál více obliby, a to zejména co se týče světa zdravého stravování. Tuto lahodnou potravinu můžete konzumovat na nespočet různých způsobů a kromě zdravých tuků nabízí také bohaté množství vitamínu E, zdravých bílkovin a antioxidantů, které přirozeně podporují imunitní systém a vyživují pokožku.

                                                                

Extra panenský olivový olej

Extra panenský olivový olej je základ středomořské stravy, a to z dobrého důvodu. Nejenže jím můžete ochutit salát, vajíčka nebo maso, ale také vám dodá dostatek zdravých tuků a antioxidantů. Obecně je o tomto lahodném produktu známo, že snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění, zlepšuje paměť a působí protizánětlivě. Rozhodně jej však nepoužívejte ke smažení – v takovém případě může tělu naopak škodit.

                                                                

Tučné ryby

Tučné ryby obsahují bohaté množství omega-3 mastných kyselin, které jsou pro lidské tělo naprosto nezbytné, neboť si je samo nedokáže vyrobit. Kromě toho jsou však také plné bílkovin a vitamínů, a to za cenu velmi mála kalorií – proto jsou pro dietu jako dělané. Rozhodně byste měly do svého jídelníčku přidat lososa nebo tresku.

                                                                

Ořechy a semena

Ořechy a semena si můžete vzít s sebou do práce, na cestu a vlastně kamkoliv jinam. Jedná se proto o velmi skvělou potravinu, která vám pomůže zasytit hladový žaludek při dietě. Jsou navíc plné zdravých tuků, vitamínů a minerálů, díky kterým snižují vysoké hladiny cholesterolu a podporují mozkovou aktivitu. Mezi tu nejlepší volbu patří především mandle, kešu, vlašské a lískové ořechy.

Vejce

Poslední potravinou, která je nabitá zdravými tuky a bílkovinami a ve vašem jídelníčku by rozhodně neměla chybět, jsou vejce. Ty si můžete připravit na nespočet různých způsobů a dopřát si je například po ránu s žitným chlebem nebo na večeři s vaší oblíbenou zeleninou.

 

 

2022.09.11 | Jana Brandtlová | přečteno: 30123x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdravé tuky dieta hubnutí zdraví těla zdravotní přínosy zdravé potraviny

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Lepší vrabec v hrsti než holub na střeše

Během posledních pěti let vzrostl počet pořadů o vaření o více než sto procent. Supermarkety a hypermarkety se předhá...
 
celý článek | Admin | 2017.02.28 | přečteno: 30143x

Objevte kouzlo macerátů v nové řadě voňavých Bio olejů

  Nechte se hýčkat tou nejlepší péčí, kterou stvořila sama příroda. ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.06.18 | přečteno: 30101x

Erasmus

O tom, že chci při studiu vysoké školy strávit jeden semestr v zahraničí v rámci programu Erasmus+, jsem mluvila takřka ...
 
celý článek | Markéta Zuziaková | 2020.10.15 | přečteno: 30254x

Podzim je tady: Naplánujte si omlazující zákroky

Během podzimu přicházejí stále chladnější rána, sluneční paprsky slábnou a právě proto je toto období vhodné k p...
 
celý článek | Admin | 2016.09.22 | přečteno: 30004x
 

Portál pro ženy