newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak si zařídit ideální koupelnu a nezapomenout ani na kvalitní textilie

 
Jak si zařídit ideální koupelnu a nezapomenout ani na kvalitní textilie

Máte v plánu v brzké či vzdálenější době zařizovat nebo rekonstruovat koupelnu? Zvažujete, jak ji co nejlépe vybavit? Nevíte, v jakém stylu ji máte designově pojmout? A nejste si jisti, zda víte o všech zásadních drobnostech, které pobyt v koupelně výrazně zpříjemňují? Nechte se inspirovat tím správným směrem následujícím článkem.

 

Koupelna, v historických dobách často velmi podceňovaná místnost, se nyní propracovala na prostor, kterému je při zařizování nového bytu nebo při rekonstrukci starého věnována maximální pozornost. Rozhodně se to vyplatí, protože praktickým výsledkem vašeho snažení se může stát pravá oáza relaxu jménem koupelna.

Mnoho špatných zážitků uplynulého dne se pak může rychle rozpustit v horké vodě, kdy jste pohodlně uloženi v luxusně velké vaně. Ano, tak nějak může vypadat pokus o navození stavu nirvány, a to dokonce bez askeze a meditačních cvičení.

Koupelna se může stát vaším soukromým rájem

Tato malá místnost může vzhledově vycházet z mnoha různých designových stylů a historických tradicí. Může se stát moderně laděným prostorem s výraznými barvami nebo naopak dokáže evokovat dobu starého Říma s mozaikovými motivy umístěnými mezi obkladovými dlaždicemi či primární inspirace může vycházet ze Skandinávie či dokonce z dalekého Orientu. To vše je pouze závislé na vašem vkusu, vaší ochotě hledat nová řešení a samozřejmě i na vašich finančních možnostech.

Je dobré však mít na paměti, že finance zde nestojí na prvním místě, jak by se mohlo na první pohled zdát. Efektního vzhledu koupelny, a především její praktické funkčnosti lze totiž dosáhnout i s velmi omezeným rozpočtem.

Jaký charakter bude vaše koupelna mít?

Design vaší koupelny je velmi důležitý a nezáleží zde pouze na základním inspiračním zdroji, tedy zda upřednostňujete antickou mozaiku před skandinávskou jednoduchostí.

Záleží také na tom, zda chcete mít v koupelně organické materiály, například dřevo a kámen, a jakou technologií mají být zpracovány. Chcete mít rovněž v koupelně textílie, což se nevztahuje pouze na předložky před vanou či umyvadlem? I když samozřejmě platí, že vybrat koupelnové textilie pro chlapa tak, aby je neshledával nadbytečnými, není skutečně jednoduché. Chcete mít v koupelně také květiny, a to živé či umělé? Jestliže ano, tak kde budou umístěné?

To vše je třeba si zvážit předem, než se finálně rozhodnete, jaký návrh koupelny si dáte vypracovat či si jej vypracujete vy sami. Druhá varianta je samozřejmě finančně úspornější a nemusí být díky novým programům příliš náročná, takže není třeba ji vyloučovat předem.

Klíčové vybavení každé koupelny

Klíčovou výbavou krásné i velmi funkční koupelny je kvalitní vodovodní baterie, k níž lze pro úsporu spotřeby vody pořídit i perlátor. Samozřejmě je nutné vybrat kvalitní sprchu, ať již stojací či ruční, dále pevnou zástěnu či koupelnový závěs, který zabrání kalužím vody na podlaze.

Vana, která je pravým symbolem koupelny, velmi potěší, ale vzhledem k případným malým rozměrům této místnosti nakonec nemusí být použita nebo se dá využít pouze vana menších rozměrů. Velmi efektivním řešením je i umístění vany, která je situována diagonálně a ušetří tak více místa.

Při výběru vany či sprchy je samozřejmě nezbytné zohlednit vaše výškové i hmotnostní parametry, protože smyslem není zařídit si nepohodlnost, ale naopak pohodlí a možnost zasloužené rozkoše.

Bezpečnost především

Platí-li pro koupelnu nějaké klíčové heslo, pak je jím motto bezpečnosti. Podlahy musí být vybrány tak, aby nebyly kluzké. Do vany či sprchového koutu je pak velmi vhodné umístit protiskluzové podložky.

Dalším rizikem, kterým se může stát koupelna nebezpečná, je pak plíseň, která je spojená s nadměrnou vlhkostí. Z tohoto důvodu je potřebné zajistit, aby koupelna měla dostatečné odvětrávání a aby se zde nevyskytovala přeplněná místa, kde by voda nemohla dostatečně vysychat.

Stejně tak je třeba se zamyslet nad tím, že každá další spára mezi dlaždicemi je potenciální prostor pro vznik plísně a neumísťovat tak v exponovaných místech příliš drobné dlaždice či dokonce mozaiku, jakkoliv krásně vypadá.

Jestliže tak učiníte, pak je potřeba čas od času tato místa ošetřit protiplísňovými prostředky. Vdechování plísňových spár totiž může být vašemu zdraví velmi nebezpečné.

Drobnosti, které potěší

Vybavit koupelnu tak, abychom se z ní mohli těšit, není však jen věcí výběru vany, umyvadla, sprchového koutu a skříněk. Záleží i na drobnostech, které vám pobyt v koupelně zpříjemní.

Mezi tyto drobné těšitele jistě patří kvalitní mycí houby, ručníky z příjemného materiálu a další textilní výrobky, ku příkladu kvalitní župan. Vyplatí se také soustředit se i na umístění drobných dekoračních předmětů či květin, o nichž vůbec neplatí, že by do koupelny nepatřily.

Přejeme tak šťastnou ruku při zařizování vaší ideální koupelny.

 

 

2017.10.27 | Admin | přečteno: 30083x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: domov koupelna jak zařídit vybavení

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak začít sportovat a přitom se nezničit X – jednoduché posilování

Když pracujete od rána do včera, studujete a máte hluboko do kapsy, či se z jakéhokoliv jiného důvodu nedostanet...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2014.09.15 | přečteno: 30336x

Dárek pro babičku a dědu – překvapte své blízké jedinečnými dárky

Když dáváme svým blízkým dárky, je to pro nás mimořádný zážitek, který většině z nás přináší velkou radost a uspokojení....
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.12.18 | přečteno: 431x

Vyhrajte selfie tyč nubia

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2016.07.08 | přečteno: 30166x

Výhody vestavěných kuchyňských spotřebičů

Jednou z důležitých otázek, kterou si při zařizování nové kuchyně nebo rekonstrukci té staré musíme položit, je podoba k...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.02.28 | přečteno: 30143x
 

Portál pro ženy