newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Základy sladkého pečení + netradiční recept na mini dortíky

 
Základy sladkého pečení + netradiční recept na mini dortíky

Možná rádi pečete a dorty i jejich zdobení máte v malíčku. Nechci nosit dříví do lesa, ale jakkoli naše babičky pekly jako o závod, dnes již mnoho lidí nezná ani základy. Ať už se sladkým pečením začínáte, nebo ne, rozhodně vás čeká snadný a netradiční recept, který zvládnou i úplní začátečníci.

 

Absolutní začátky

Jste-li oblasti sladkého pečení ještě nepolíbení, začneme od úplného začátku. Když se totiž seznámíte se základními přísadami a naučíte se s nimi zacházet, rozšíříte si obzory, ale také pochopíte celý proces pečení.

Jdeme na to

Pravděpodobně i ti z vás, kteří v životě nic neupekli, vědí, že za základní suroviny můžeme označit: máslo, mouku, cukr a vejce.

                                                                     

A teď – jak vybírat a proč to vlastně dělat

Máslo

Na pečení se používá máslo běžné, ale můžete použít i to lehce solené. Záleží na vašich preferencích, ale pravdou je, že solené máslo vydrží déle mimo ledničku a vy můžete i výsledný produkt uchovávat přikrytý v nádobce.

Máslo se používá změklé (tzv. pokojové teploty), což umožní, že se do něj všlehá velké množství vzduchu, až ho budete třít. Vzduch se v něm udrží díky tuku v másle a výsledný moučník bude hezky nadýchaný.

                                                                

Mouka

Běžná hladká pšeničná mouka a samokypřící mouka mívají poměrně nízký obsah lepku, na rozdíl od tzv. chlebové mouky. Pro bezlepkovou dietu nebo při nesnášenlivosti pšeničné mouky existuje řada alternativ, jako je rýžová, kaštanová nebo bramborová mouka. Pokud je budete používat, podívejte se na specializované recepty, protože s běžnou moukou se nedají zaměňovat.

Pozor na to, že jakmile mouku přidáte do těsta, už ho příliš nemíchejte, nešlehejte a netřete, protože byste, aktivovali lepek a těsto by bylo tuhé. Proto se mouka jen lehce zatírá.

Cukr

Jemný krupicový cukr (známý též jako cukr na pečení) je jemnější než běžný cukr krupice. Používejte nerafinovaný přírodní cukr, kdykoli to jde. Má přirozenější chuť než rafinovaný (bílý) cukr, který je při čištění zbaven melasy. Přírodní cukr dodává moučníkům lehoučce karamelovou příchuť. Název „hnědý cukr“ obvykle označuje cukr bílý, ke kterému byla zpětně dodána melasa. Přírodní cukr vytváří vláčnější strukturu těsta.

Vejce

Vejce používejte též v pokojové teplotě – kdybyste je do těsta přidali přímo z lednice, ochladily by máslo a těsto se může srazit.

                                                                     

Recept na pomerančovo – citronové košíčky

Na přípravu jsou velmi snadné, přesto vypadají naprosto úžasně. Vyberte si oblíbené barvy posypek, abyste jim dodali dotek své osobnosti.

Ingredience:

200 g másla pokojové teploty

200 g přírodního cukru krupice

3 prošlehaná vejce

200 g přesáté hladké mouky

šťáva z 1 velkého pomeranče

                                                                     

Na polevu:

50 g másla pokojové teploty

125 g moučkového cukru

šťáva z 1 citronu

několik kapek žluého barviva na potraviny (není nutné)

několik kapek oranžového barviva na potraviny (není nutné)

barevné cukrářské zdobení (posypka)

                                                                     

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C (plynovou na stupeň 4). Důlky formy vyložte papírovými košíčky a dejte je stranou.
  2. Máslo, cukr, vejce a mouku utřete do světlé nadýchané směsi, pak přidejte po troškách pomerančovou šťávu, až směs trochu povolí a lehce skápne z metly.
  3. Směs rozdělte do košíčků (plňte je max. Do 2/3) a pečte 25 – 30 minut, dokud těsto nevyběhne, nebude světle zlatavé a na dotek pružné. Poté košíčky nechte 2 – 3 minuty chladnout ve formě a pak je přesuňte na drátěnou mřížku. Nechte zcela vychladnout.
  4. Na polevu utřete máslo a moučkový cukr, pak vetřete citronovou šťávu. Krém rozdělte do 2 misek. Pokud používáte barvivo, vmíchejte pár kapek od každé barvy do každého dílu krému.
  5. Polevu naneste na košíčky ručně pomocí obrácené lžíce – namáčené v teplé vodě, kterou uhladíte povrch, nebo krém přendejte do sáčku a na košíčky nastříkejte.
  6. Na závěr posypte cukrářským zdobením.

 

Přejeme příjemné pečení a dobrou chuť!

2025.10.11 | Jana Brandtlová | přečteno: 39x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: pečení sladké sladké pečení dortíky muffiny mouka vejce máslo citron pomeranč těsto recept

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vše pro sporty

Využijte slevu na nákup a navštivte největší autorizovaný e-shop Nike VSEPROSPORTY.CZ. Najdete zde dámské sportovní o...
 
celý článek | Superadmin | přečteno: 31355x

Be:šik aneb buďte šik v botanické zahradě

Pokud jste si mysleli, že botanická zahrada vám nemůže nabídnout nic víc než jen potěšení z rostlin, jste na omy...
 
celý článek | Klára Hrdá | 2014.06.02 | přečteno: 31350x

Recenze knihy Jak chutná strach: Kolik stojí lidský život?

Oblíbená česká spisovatelka Markéta Harasimová vydala na podzim další novinku. Kniha se tentokrát jmenuje Jak chutná str...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.12.14 | přečteno: 31355x

Twerking

Tak jsem se konečně odvážila vyzkoušet si open class twerkingu, "toho třepání zadkem". Jednak jsem byla zvě...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.01.26 | přečteno: 31345x
 

Portál pro ženy