newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

POPRASKANÉ KOUTKY - JAK VZNIKAJÍ A CO S NIMI

 
POPRASKANÉ KOUTKY - JAK VZNIKAJÍ A CO S NIMI

Kůže na rtech je jemná a tenká, proto je náchylnější k různým poraněním. Jedním z takových běžných problémů jsou popraskané koutky. Ačkoliv mohou být bolestivé a často krvácejí, nejedná se obvykle o vážný zdravotní problém. Někdy však mohou být znamením, že ve vašem těle není vše v úplném pořádku.

 

Proč koutky rtů praskají?

Vzhledem k tomu, že poškození koutků rtů vzniká postupně, může být obtížné určit přesnou příčinu. Těch může být hned několik, mezi ty nejběžnější patří:

1. Rozpraskané rty

Suché a rozpraskané rty vznikají v důsledku zánětu vyvolaného podrážděním kůže. Mezi nejčastější faktory patří vlivy vnějšího prostředí: chladné počasí, suchý vzduch, vítr čí mráz. Rty jsou více náchylné k popraskání oproti jiným částem těla, protože nejsou schopny produkovat vlastní ochranné mazivo.

 

2. Poškození slunečními paprsky

Stejně tak jako chráníme svou kůži před škodlivými ultrafialovými paprsky, neměli bychom zapomínat ani na naše rty. Dlouhodobé vystavení nechráněných rtů slunci vede ke ztrátě pružnosti a koutky snadněji popraskají.

 

3. Poranění rtů

Mnozí lidé mají ve zvyku si z nervozity kousat nebo olizovat rty, což způsobuje vysychání kůže úst a její zvýšenou citlivost. Prasklé koutky mohou být způsobeny též pádem, úderem či jiným mechanickým poraněním úst. Každý úsměv nebo zívnutí pak bolí a poranění se neustále obnovuje.

 

4. Dehydratace

Příčinou rozštěpených koutků může být také dehydratace. To je stav, který je způsoben nedostatkem tekutin ve všem těle, například v důsledku zvracení, průjmu, horečky nebo když málo pijete. Těžká dehydratace je závažným stavem ohrožujícím váš život.

 

5. Alergie

Různé přípravky nanášené na vaše rty a kolem nich, jako jsou rtěnka, zubní pasta, balzám apod., mohou být příčinou vzniku alergické reakce způsobující rozpraskané koutky. Jakmile pocítíte po aplikaci suchost, podráždění, svědění či vyrážku na rtech, měli byste přípravek přestat používat.

 

6. Nedostatek vitamínů

Mezi vitamíny přispívající ke zdravé kůži patří vitamíny skupiny B. Právě jejich nedostatek způsobuje různé kožní problémy, jako například akné, vyrážku, suchost a popraskání koutků rtů. Dále se na vzniku prasklinek může podílet nedostatek zinku, železa nebo kyseliny listové.

Jak léčit popraskané koutky?

Základem je prevence, chraňte své rty tak, aby k popraskání vůbec nedošlo. Kůže by měla být hladká a vždy zvlhčená. K tomu vám pomůže balzám na rty, vazelína, ale například i med.

Své rty si neolizujte ani nekousejte. Dbejte na dostatečný přísun tekutin, omezte alkohol a kofeinové nápoje. Také kouření paří mezi negativní faktory. Vhodná je pestrá strava bohatá na vitamíny a minerální látky.

 

Pokud se vám popraskané koutky dlouhodobě nehojí, měli byste vyhledat lékaře. Může se jednat o závažnější problémy ve vašem těle, jako jsou například oslabení imunity, bakteriální infekce, poškození ledvin, cukrovka nebo stomatologická onemocnění. V případě infekce vám lékař předepíše antimykotickou či antibiotickou mast nebo provede stěr. Včasným vyšetřením můžete předejít mnohem závažnějším chorobám, než jsou jen popraskané koutky úst.

 

2018.11.18 | Tereza Nechvílová | přečteno: 30937x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: ústa popraskané koutky zdraví onemocnění rtů vitamín B

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Zabezpečte svůj bazén krycí plachtou, ochráníte své blízké a ušetříte čas i peníze

Některé dubnové dny připomínaly svou teplotou léto a mnozí z nás si jistě představovali, jak se už brzy ponoří do vody v...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.05.01 | přečteno: 30250x

5 jednoduchých tipů, jak předcházet bolestem nohou

Dokážete si představit, jak by vypadaly vaše každodenní aktivity bez zdravých nohou? Bolesti nohou mohou ovlivnit nejen ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.04.22 | přečteno: 30133x

Řecko nabízí rodinnou dovolenou, romantické zájezdy i bujarý single život

Rozmanité řecké ostrovy lákají k dovolené nejčastěji v červenci a srpnu. Díky teplému klimatu si dovolenou ...
 
celý článek | Admin | 2016.08.31 | přečteno: 30030x

Při výběru mrazničky vsaďte na kvalitu

Mrazák je jeden ze spotřebičů, bez kterého už se v domácnosti jen těžko obejdeme. Zamrazování umožňuje bezpečné uch...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.02.05 | přečteno: 30274x
 

Portál pro ženy