newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Všeléky v kuchyni

 
Všeléky v kuchyni

Je pozdě večer, bolí vás zub, lékárna má dávno zavřeno a návštěva zubní pohotovosti vás děsí i ve snech? Nezoufejte a porozhlédněte se po své kuchyni, určitě najdete nějaký z přírodních všeléků.

 

Tento týden si jedna z mých studentek stěžovala na bolest způsobenou klubající se osmičkou. První, co mne napadlo, byl hřebíček. Chuť je tedy nevalná, ale můj po chvíli umrtvený jazyk prokázal účinek veliký. Rozhodla jsem se tedy, že udělám trochu větší průzkum. Po hlubším pátrání v knihách a na cizojazyčných stránkách jsem vybrala následující pomocníky.

 

Hřebíček

Pokud máte mezi kořením hřebíček, vyhrála jste. Vložte si několik kusů hřebíčku do úst, nechte ho navlhčit a pak ho lehce rozkousejte. Olej, který se tak uvolní, má anestetické účinky. Změkčený hřebíček vsuňte na bolavý zub a nechte působit půl hodiny. Zezačátku pocítíte pálení či brnění, ale vytoužená úleva na sebe nenechá dlouho čekat.

 

Zázvor a kajenský pepř

Našla jste zázvor nebo kajenský pepř v prášku? Vyrobte si bolest zmírňující pastu. Stačí, když smícháte tato dvě koření a přidáte jednu nebo dvě kapky vody. Naneste pastu na malý kousek vaty a položte na bolavý zub. Pozor, aby se vám tato pasta nedostala na dásně. Obě ingredience můžete použít i zvlášť. Jestliže doma máte čerstvý zázvor, aplikujte malý oloupaný kousek přímo na zub a jemně žvýkejte. Zázvor i kajenský pepř ulevují od bolesti a mají antiseptické účinky.

 

Máta

Není nic lahodnějšího než šálek mátového čaje. Kromě pozitivních účinků na naše trávení a výborné chuti, máta také přináší úlevu od bolesti. Připravte si odvar z hrstky lístků čerstvé máty nebo dvou čajových lžiček máty sušené, zalijte vroucí vodou a nechte dvacet minut louhovat. Po vychladnutí použijte k vypláchnutí úst. Čím déle podržíte odvar ve svých ústech, tím lépe.

 

Česnek

Česnek funguje jako antibiotikum a zpomaluje tak bakteriální infekci. Smíchejte česnek ve formě prášku s kuchyňskou solí nebo pepřem a aplikujte přímo na zub. Pomoci si můžete také žvýkáním jednoho nebo dvou stroužků čerstvého česneku.

 

Černý čaj

Teplý, namočený pytlíček od černého čaje nevyhazujte, ale vsuňte mezi vaši tvář a bolavou dáseň. Třísloviny obsažené v černém čaji zmírní otok a poskytnou dočasnou úlevu.

 

Šalvěj

Výplachy ze šalvěje pomůžou krvácejícím dásním a zabrání infekcím. Odvar můžete připravit ze sušených nebo čerstvých listů. Pokud máte čerstvou rostlinku, použijte menší množství (dvě čajové lžičky). Jako u mátového čaje zalijte vroucí vodou a nechte dvacet minut louhovat v uzavřené sklenici. Vlažnou tekutinu podržte v ústech po dobu pěti minut.

 

Koření, byliny a některé potraviny naštěstí fungují stejně jako továrnami vyráběné léky. Důležité je ale dodržení daného množství a doby louhování. Vyzkoušejte jich více a vyberte ty, co na vás budou mít největší účinek. Většinu z nich si také můžete vypěstovat doma nebo pořídit za příjemně nízkou cenu. Vaše tělo se vám za to jistě odvděčí.

 

Foto: http://www.freedigitalphotos.net/

2014.02.13 | Mgr. Petra Králová | přečteno: 30068x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bylinky zuby bolest

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Monika (31): Potají jsem otěhotněla a přítel se se mnou rozešel

S přítelem jsme spolu chodili skoro šest let a přes čtyři roky bydleli ve společné domácnosti. Už od začátku jsem věděla...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.01.19 | přečteno: 30202x

Vyhrajte dárek pro své čtyřnohé miláčky - dentální pamlsky pro psy Whimzees

  Soutěž již byla ukončena, děkujeme za účast. Radost svému psímu kamarádovi udělá Radomír S., Jana K. a Anička ...
 
celý článek | Admin | 2017.11.27 | přečteno: 30212x

Co na špatná játra

Játra jsou hlavním a nezastupitelným orgánem, který v lidském těle zajišťuje proces látkové výměny. Játra zajišť...
 
celý článek | Admin | 2014.11.13 | přečteno: 30500x

5 zásad, jak si i v létě udržet krásné vlasy a recepty na domácí hydratační masky

Mnoho z nás se celý rok nemůže dočkat, až přijde léto a s ním sladké nicnedělání u vody, koupání a opalování. Jenže rado...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.07.29 | přečteno: 30098x
 

Portál pro ženy