newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

ALERGIE NA SLUNCE DOKÁŽE ZKAZIT RADOST Z LÉTA

 
ALERGIE NA SLUNCE DOKÁŽE ZKAZIT RADOST Z LÉTA

Alergie na sluníčko, solární dermatitida, polymorfní světelná erupce – ať už si vyberete jakýkoliv název, jedná se o nepříjemné onemocnění, které vám dokáže zkazit radost ze sluníčka a učiní léto méně zábavným. Zjištění, že vám potíže způsobují sluneční paprsky, se nepřijímá snadno – vždyť vyhnout se sluníčku znamená omezit většinu oblíbených aktivit, díky nimž je náš život veselejší.

 

Příznaky

Alergie na slunce se projevuje vyrážkou na pokožce vystavené slunečnímu záření. Nejčastěji se vyskytuje na obličeji, krku a končetinách. Projevy mohou být různé, od svědivého zarudnutí až po mokvající pupínky, příznaky se mohou u různých osob lišit. Někdy se vyskytují též otoky, bolesti hlavy či malátnost. Takovou reakci na kůži může způsobit i umělé ultrafialové záření, riziko hrozí například po návštěvě solária. U většiny lidí nastoupí vyrážka do dvou až tří dnů a trvá až několik týdnů.

Rizikové skupiny

Lidé se světlou pletí jsou ke vzniku alergie náchylnější, častěji postihuje ženy než muže. Obvykle začíná ve věku 20 až 40 let, avšak může se objevit i u malých dětí.

Příčiny

Předpokládá se, že solární dermatitida je způsobena změnami na kůži vlivem UV záření, na které imunitní systém reaguje zánětem. Svou roli hraje též genetika.

Důležitá je prevence a ochrana

Ideální léčbou je vyhnout se zcela slunečním paprskům, to je však velmi omezující. Proto se doporučuje pokožku postupně zvykat tím, že pozvolna zvyšujete dobu strávenou na slunci. Dále je dobré pokožku chránit opalovacím krémem s vysokým ochranným faktorem, bránit se vhodnou pokrývkou hlavy a oblečením.

Následky se léčí pomocí antihistaminik a mastí. Lidé s polymorfní světelnou erupcí jsou vystaveni většímu riziku nedostatku vitamínu D, protože je zapotřebí určité množství slunečního záření, aby se vytvořil váš vlastní vitamín D v těle. Váš praktický lékař vám poradí, zda potřebujete tělu tento vitamín dodat v podobě potravinových doplňků.

Mnoho lidí má zkušenosti s tím, že se v průběhu života odolnost pokožky zlepšuje. To znamená, že jejich tělo toleruje větší množství slunečních paprsků bez reakce. Ačkoliv k úplnému vymizení většinou nedojde, zavedením preventivních opatřeních a úpravou životního stylu lze tyto nepříjemné projevy zvládnout snáz.

 

 

2019.06.08 | Tereza Nechvílová | přečteno: 30109x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: slunce alergie polymorfní světelná erupce solární dermatitida

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Boj s alergií pro vás s létem nekončí? Nenechte se jí omezovat!

S končícím létem si mnoho lidí trpících alergií na pyly může konečně oddychnout. Některé byliny a trávy sice pořád kveto...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.09.01 | přečteno: 30104x

Mladí se nemění, mění se náš pohled na ně

Ach, ti puberťáci! Ničeho si neváží, nikoho neuznávají. Kam jen tato generace spěje? Nebo to tak bylo i dřív? ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.06.27 | přečteno: 30049x

Podzim jako stvořený k tvoření

Není nad to, vytvořit si nějakou pěknou dekoraci vlastníma rukama. Navíc tak můžete dle libosti neustále měnit vzhled je...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.09.28 | přečteno: 30134x

Zjistěte, co o vás prozradí postup mytí

Co o vás asi tak může prozradit způsob, jakým se myjete? Zdá se to banální, ale on o vás skutečně něco vypovídá. Ve zkra...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.08.17 | přečteno: 30592x
 

Portál pro ženy