newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Pokud trpíte depresí, pozor na jídlo

 
Pokud trpíte depresí, pozor na jídlo

Pokud máte depresi, možná vás překvapí, že vám může pomoci změna jídelníčku. Na depresi určitě využijte všech dostupných rad, které ji pomohou zmírnit. Ať už je váš stav jakkoli závažný, kromě léků a všech ostatních postupů pro zmírnění příznaků deprese pomáhají také některé potraviny a nápoje. A jiné zase škodí. Jaký jídelníček tedy zvolit?

 

Hladovka či přejídání se

Pokud máte depresi, buď vůbec nemáte chuť k jídlu nebo se naopak nepříjemné stavy snažíte zahnat jídlem. Jenže právě ve špatném duševním rozpoložení instinktivně sáhnete právě po těch potravinách, které smutek ještě prohlubují.

Nejpopulárnější léčbou, ať už jíte nebo hladovíte, zůstává konzumace kávy a cigaret. To je ovšem jedna z vůbec nejhorších věcí, kterou můžete udělat. Káva a nikotin jsou sice stimulanty, ale z deprese vás zaručeně nevytáhnou! Maximálně se vám začnou ještě víc třást ruce.

                                                                

Cukr a sladidla

Pokud mát depresi, je tady dobrá zpráva! Lékaři objevili souvislost mezi nadměrnou konzumací cukru a stavy deprese, úzkosti či podrážděnosti. Pokud si ale myslíte, že vás zachrání výměna běžného cukru za umělá sladidla, jste bohužel také na špatné cestě. Umělá sladidla nejsou sice tak moc zdraví nebezpečná, jak se dlouhou dobu tvrdilo, při psychických potížích to ale neplatí.

                                                               

Průmyslově zpracovaná jídla

Supermarkety jsou nacpané průmyslově zpracovanými potravinami a my jsme si trochu odvykli od běžného jídla. Jistě, jejich konzumace je pohodlnější, než když si máte sami uvařit. Obecně platí rada - důsledně se jim vyhýbat, ačkoli to neplatí vždy. I ovesné vločky jsou průmyslově zpracované, a přesto zůstávají zdravé, stejně jako mražené ovoce či zelenina. Platí, že čím více je potravina zpracovaná, tím méně si zachovává nutriční vlastnosti přirozeného jídla.

Potraviny, vitaminy a další živiny

Samozřejmě, že žádná konkrétní strava nedokáže depresi zcela odstranit. Ale některé stravovací plány a konkrétní potraviny mohou příznaky deprese zmírnit nebo vám alespoň zlepší náladu. Mezi nejúčinnější přírodní antioxidanty, které mají příznivý vliv na celkové zdraví a pomáhají i při psychických útrapách, patří vitamin C a vitamin E.                                                              

Vitamin C tělu dodají borůvky, grapefruity, pomeranče, papriky či rajčata. Vitamin E obsahuje například margarín, ořechy, semínka, rostlinné oleje a pšeničné klíčky. S depresí vám mohou pomoci také beta-karoteny, které najdete například v meruňkách, melounech, mrkvi, dýních nebo sladkých bramborách. Vitamin B12 najdete ve všech libových a nízkotučných živočišných produktech, rybách a mléčných výrobcích. Nezbytný je též vitamin D, selen či železo, které si určitě zakupte v lékárně a pravidelně jimi své tělo zásobujte.

                                                                

Důležité jsou bílkoviny

Tuňák či kuře obsahují aminokyselinu zvanou tryptofan. Tato kyselina je známá svou schopností podporovat produkci serotoninu, který je zodpovědný za stav naší nálady. Při depresi výrazně pomáhá. Platí, že pokud budete jíst hodně bílkovin, podaří se vám vyčisti si mysl a zvýšit pocit energie. Dobrým zdrojem proteinů jsou fazole, hrášek, libové hovězí maso, nízkotučné sýry, ryby, mléko, sójové výrobky či jogurty. Pokud jste rozhodnuty zvýšit příjem tryptofanu, lze jej zakoupit v lékárnách ve formě tablet.

Omega-3 je nezbytná

Máte-li depresi nejdůležitější jsou Omega-3 mastné kdyseliny. I lékaři je standardně používají při podpůrné léčbě. V přirozené formě jsou obsaženy v rybách, a to nejlépe v těch mastných (makrela, losos, sardinky a tuňák). Dále je obsahují různé druhy ořechů či tmavé listová zelenina.

I zde ovšem můžete volit lékárnu a nákup kapslí s Omega-3. Nezapomínejte na to, že pro boj s depresí jsou opravdu zásadně důležité.

Je-li deprese váš problém nebo jí trpí někdo z vašich blízkých, určitě využijte výše uvedených doporučení. Zdravá strava obecně výrazně pomáhá v rámci celkového zdraví, a platí to i v případě léčby deprese.

 

2023.08.12 | Jana Brandtlová | přečteno: 581x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: deprese jídlo omega-3 kouření zdravá strava

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Má moje dítě otřes mozku? Jak se projevuje a na co si dát pozor?

Jak poznáte u dítěte otřes mozku po pádu? Na tyto příznaky si rozhodně dejte pozor a sledujte je. Všímejte si také chová...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.07.17 | přečteno: 677x

Březen na zahradě

Březen je měsícem, kdy už s chutí můžeme vyhlížet jaro, ten letošní obzvláště. Je tedy nejvyšší čas pomalinku se...
 
celý článek | Katka Mikulášková | 2016.03.01 | přečteno: 30128x

Zrcadlo našich rodičů

V každém z nás je kus naší mámy, našeho táty. Ať chceme nebo ne…To mi nikdo nevymluví. Jedná se o podobu, ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.06.05 | přečteno: 30195x

Jak si zajistit sladké sny?

  Máte problémy se spaním? Večer těžko usínáte a ráno jste nevyspalí? Poradíme vám, co vše ovlivňuje kvalitu...
 
celý článek | Admin | 2014.08.07 | přečteno: 30034x
 

Portál pro ženy