newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Velikonoční beránek na poslední chvíli

 
Velikonoční beránek na poslední chvíli

 

K velikonočním přípravám neodmyslitelně patří také pečení nejrůznějších dobrot. A protože čas kvapí, rychle se vrhněte do pečení beránka, aby vás ten pravý na Velikonoce nepokakal…

 

 

 

Vybrat si můžete ze dvou vynikajících a vyzkoušených receptů. Nemáte-li formu na beránka, upečte zajíce, bábovku, věnec (jako já) nebo třeba biskupský chlebíček. Po tomto pečivu se zaručeně zapráší v jakékoliv podobě. Tak co - máte raději šlehačku nebo vaječňák?

 

Beránek z vaječného likéru

Suroviny:

  • 5 vajec
  • 250g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 250g mouky (hladká a polohrubá 1:1, může být i část špaldové)
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 ml oleje
  • 250 ml vaječného likéru

 

Postup:

Celá vejce utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme olej a vaječný likér. Těsto vlijeme do pečlivě vymazané a kokosem, strouhankou nebo moukou vysypané formy a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 160 °C asi 45 minut, přičemž samozřejmě respektujeme zkušenosti s vlastní troubou a formou, kterou používáme. Beránka necháme po upečení mírně vychladnout a teprve poté vyklopíme. 

 

Beránek ze šlehačky

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 1 hrnek cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 šlehačka
  • citrónová kůra

 

Postup:

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva a citrónovou kůru. Směs zalijeme šlehačkou, dobře promícháme a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků, který jsme si ušlehali. Vlijeme do dobře vymazané a vysypané formy. Pečeme v předehřáté troubě při cca 165 °C dozlatova (zhruba 40 minut podle druhu a velikosti formy a zkušenosti s vlastní troubou). Beránka necháme zchladnout a teprve potom vyklopíme. Jde to lépe, pokud přes formu přehodíme vlhkou utěrku.  

 

Beránka můžeme zdobit čokoládovou nebo bílkovou polevou, šlehačkou, sněhem, kokosem, nebo jen polít máslem nebo pocukrovat. Zkrátka jak kdo má rád. Nezapomeňte ale na mašličku kolem krku, ideálně i se zvonečkem. Kolem beránka můžete vysypat čokoládová nebo želé vajíčka na zobání, třeba vám pak déle vydrží, než ho zakrojíte. Dobrou chuť! 

 

  

 

Archiv autorky, za poskytnutí fotografie beránka děkuji vynikající pekařce Gábince Nocarové 

Image courtesy of Simon Howden at FreeDigitalPhotos.Net

2016.03.27 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30864x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: velikonoční beránek velikonoční recepty Velikonoce

 
archiv

Nejzajímavější články

 

MINT Market Brno 36: Designové nákupy v Mosilana Hubu

Originální, krásné, nadčasové. A taky lokální a ekologické. Takové jsou nákupy na MINT Marketu Brno. A Brňané do dobře v...
 
celý článek | Admin | 2019.05.15 | přečteno: 30697x

Vezmi si pastelky a maluj

Je to jedna z nějčastějších vět, které malé děti slýchají. Proč? Protože je tím dospělí zabaví, když potřebují, aby d...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.08.12 | přečteno: 30650x

Jolana (38): Kamarádím se s energetickou upírkou. Co s tím?

Mám dotaz ohledně mé kamarádky. Známe se už od střední školy a nepřestaly jsme se vídat ani později. Kája byla ale odjak...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.01.07 | přečteno: 31271x

Rána jsou studená. Nezapomeňte se obléci

I když odpolední teploty některé dny poměrně zajímavě stoupají, rozhodně nezapomínejte na to, že rána jsou stále ješt...
 
celý článek | Admin | 2016.05.18 | přečteno: 30635x
 

Portál pro ženy