newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Energy drinky nám nabízí sama příroda

 
Energy drinky nám nabízí sama příroda

Vždy, když se cítíte jako tělo bez duše, nemůžete se soustředit, ztrácíte dobrou náladu a unaví vás každá maličkost, pravděpodobně saháte po kofeinu nebo chemií nadupaných energy drincích z obchodu. Existují však mnohem lepší možnosti, chutné a šetrné k vašemu zdraví.

 

Kofein je dobrý sluha, ale špatný pán. Když to s ním přes den přeženete, může to narušit váš noční spánek nebo se zvýší vaše nervozita. Čím ho tedy nahradit?

Plechovky? Nikdy víc

Nahradit kávu energy drinky, kterých jsou v obchodech plné regály, není dobrý nápad. Když si přečtete jejich složení, asi vás přejde chuť. Nikdo z nás si nechce lít do těla koncentrovanou chemii, zvlášť tehdy ne, když má příroda tolik kvalitních náhrad.

                                                                

U nich se rozhodně nemusíte obávat vedlejších účinků. Vyzkoušejte doporučené nápoje s extrakty ze známých rostlinných životabudičů.

Přírodní kofein

O brazilské guaraně jste už asi slyšeli. A znáte také paulinii nápojnou, popínavý keř rostoucí v amazonských pralesích? Právě její semena známe jako guaranu. Název je odvozen od kmene Guarani, jehož příslušníci po staletí využívali mletá semena smíchaná s horkou vodou nebo mlékem, aby si udrželi potřebnou dávku energie.

                                                                

Jednou z hlavních složek guarany je právě kofein, který je v semenech obsažen ve vysoké koncentraci. Není to ovšem ten samý kofein, jako je v kávě. Liší se nejen chemickým složením, ale i způsobem, jakým se uvolňuje do těla. Odborníci tvrdí, že právě pomalé uvolňování tohoto přírodního kofeinu, vám dodá energii na mnohem delší dobu než šálek kávy.

Nápoj peruánských indiánů

Z Amazonie pochází i další energetická bomba, maca peruánská. Ta kromě povzbuzujících účinků nabízí i řadu dalších benefitů. Napomáhá zvýšit imunitu, působí proti anorexii, tuberkulóze, anémii, osteoporóze, proti depresím a neurózám, ale také pomůže při oslabené paměti a nedostatku koncentrace nebo při nejrůznějších hormonálních poruchách.

                                                                

Dokonce se využívá při léčbě neplodnosti u mužů i žen, při léčbě akné, vypadávání vlasů, špatně se hojících ran a nechutenství. Zkrátka přírodní zázrak. Proč ho tedy nevyzkoušet? K dostání je stejně jako guarana v podobě prášku, který smícháte v malém množství s vodou, čajem, mlékem či oblíbeným džusem.

Osmý div světa – korejský ženšen

To nejlepší na konec. Korejský ženšen obsahuje látky, které zlepšují koncentraci, brání vyčerpání a posilují bdělost. Na rozdíl od kofeinu nezpůsobují nervozitu ani nenarušují spánek. Korejský ženšen patří navíc mezi velmi silné adaptogeny, tedy rostliny, které zvyšují odolnost organismu vůči stresovým situacím.

                                                                

O této bylině se často mluví v souvislosti s dlouhověkostí. Používá se také pro zlepšení paměti a k posílení celkové mentální kapacity, která bývá snížena v důsledku nedostatečného prokrvení mozku.

Každodenní stres, špatný způsob dýchání a nedostatek pobytu na čerstvém vzduchu způsobuje, že se našemu mozku nedostává potřebné množství kyslíku. Zkuste korejský ženšenový čaj a výsledky na sobě pocítíte velmi brzy.

                                                                

Všechny tyto rostlinné přípravky jsou uznány jako legální a doporučené doplňky stravy a snadno je koupíte v obchodech specializovaných na výživu nebo na internetových e-shopech.

2021.10.26 | Jana Brandtlová | přečteno: 30127x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: energy drink káva kofein guarana ženšen plechovky zdraví

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Sedací souprava je srdcem obývacího pokoje

Ve které místnosti doma trávíte nejvíce času? Když pomineme spánek, bude odpověď s největší pravděpodobností znít obý...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.09.05 | přečteno: 30050x

Základní potraviny středomořské stravy a jejich blahodárné přínosy

Středomořská dieta je označována jako nejpřínosnější, a zároveň nejzdravější druh stravování, který vám pomůže jak se sh...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.07.11 | přečteno: 30091x

Přiznat nebo zapírat?

Večírek je v plném proudu a počet vypitých drinků pomalu, ale jistě stoupá. S nimi samozřejmě roste i vaše sebevědomí...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.03.15 | přečteno: 30180x

KOUPÁNÍ V LESE: CO JE SHINRIN-YOKU TERAPIE

Je sice léto, ale není koupání jako koupání. „Vykoupat“ se totiž můžete pouhou procházkou lesem. Nemáme na mysli koupání...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.08.10 | přečteno: 30165x
 

Portál pro ženy