newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Rybí tuk v těhotenství je výborným zdrojem omega-3 i vitamínu D. Zkusíte ho?

 
Rybí tuk v těhotenství je výborným zdrojem omega-3 i vitamínu D. Zkusíte ho?

Každé nastávající mamince je doporučeno obohatit svůj jídelníček o větší porci živin, aby ona i miminko dobře prospívali. V tomto článku se zaměříme na rybí tuk v těhotenství, který ve své oblasti nemá konkurenci.

 

Přírodní, kvalitní a spolehlivý

Na někoho může rybí tuk působit jako retro doplněk stravy. Malým dětem se podával i v době největší nouze, kdy jiné výživové doplňky prakticky neexistovaly. Zkrátka, vždycky jsme moc dobře věděli, proč rybí tuk podávat – je totiž skvělým zdrojem hned dvou základních látek: vitamínu D a omega-3.

Omega-3 si lidské tělo nevyrábí a po celý život bychom mu jej měli dodávat. Podporují naše srdce, zrak, mozek i nervovou soustavu a u nastávajících maminek jsou důležité proto, že všechny tyto orgány se u miminka právě vyvíjejí.

Vitamín D už každý zná – je to základní vitamín pro podporu imunity. Kromě toho však pomáhá ukládat vápník do kostí a to hraje roli jak pro dítě, kterému se kosti teprve vyvíjejí, tak pro ženu, na jejíž tělo jsou během těhotenství zvýšené nároky.

Rybí tuk je navíc naprosto přírodní a pro tělo přirozený. Málokterý doplněk stravy se může pochlubit tím, že léty prověřený napříč generacemi.

Jak užívat rybí tuk v těhotenství?

Co se množství týče, vždy to záleží na koncentraci jednotlivých produktů. Dnes už se totiž rybí olej neužívá na lžíci, vyrábí se v kapslích. Ty mohou být zcela bez příchuti v želatinové tobolce, aby se dobře polykaly, nebo dokonce s ovocnou příchutí ve žvýkací variantě (ta je ideální i pro malé děti). Rybí tuk užívejte po celé těhotenství a nepřestávejte ani po porodu. Cenné látky se dostávají do mateřského mléka a miminko z nich nadále čerpá samé živiny.

Samotný vitamín D by se měl užívat společně s tuky, jelikož se řadí mezi vitamíny rozpustné v tucích a lépe se tak vstřebá. Tato starost nám však u rybího tuku v těhotenství odpadá – produkt samotný už obsahuje tuk.

Zaměřte se na správný poměr omega-3

Pokud chcete skutečně to nejlepší, pak se v období těhotenství a kojení zaměřte i na samotné složení omega-3 kyselin v rybím tuku. V této životní fázi by v produktu měla převažovat kyselina DHA, která se postará o správný vývoj mozku miminka. Kromě ní existuje i kyselina EPA – ta je také velice prospěšná, nicméně ji více využijí lidé ve středním věku, kterým jde spíše o podporu srdce.

 

2023.05.10 | Nina Albertová | přečteno: 30342x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: žena těhotenství dítě rodina zdraví rybí tuk

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak se správně stravovat v těhotenství a při kojení?

Během těhotenství žena nezodpovídá pouze za své tělo, ale také za dítě rostoucí v jejím nitru. Jednou z nejdůležitějších...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.03.28 | přečteno: 30055x

Plevel na talíři

Máte zahrádku? Pokud ano, jistě se jako já potýkáte několikrát ročně s pleveli roztodivných forem. A přizne...
 
celý článek | Mgr. Martina Fabšičová | 2015.08.01 | přečteno: 30152x

Choďte spát odlíčená. Co se děje, když to neuděláte?

Přes den nosíme make-up snad všechny. Většinou se po příchodu domů nebo před spaním také odlíčíme. Ale snadno se stane, ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.02.21 | přečteno: 30048x

Čtenářský deník, díl 3.

Slíbila jsem Vám svůj čtenářský deník na pokračování a slib se snažím dodržet, a abych se tady nevypisovala zbytečně ...
 
celý článek | Meridene | 2014.09.18 | přečteno: 30067x
 

Portál pro ženy