newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak vybrat tu správnou hračku pro dítě?

 
Jak vybrat tu správnou hračku pro dítě?

Jak vybrat tu správnou hračku pro dítě? Tuto otázku si pokládá každý den na světe mnoho rodičů malých dětí. Hračky jsou nedílnou součástí dětského světa. Otevírají prostor pro kreativní myšlení, zlepšují jemnou motoriku, mohou také například rozvíjet dětskou fantazii. 

 

 

Na současném trhu je v nabídce nepřeberné množství dětských hraček pro děti všech věkových kategorií. Nikde však nenaleznete univerzální návod k nákupu těch správných dětských hraček. Každé dítě je totiž jiné. U miminek a batolat je výběr hračky určitě snadnější než u předškoláků či školáků, kde již nelze všeobecně říct, s jakými dětskými hračkami je bude bavit si hrát. Přibližně dle vývoje dětí lze určit, které hračky by je mohly zabavit, ale tu správnou hračku pro vaše dítě musíte zvolit právě vy, dle toho, co dítě zajímá a co ho baví. Dejte šanci při výběru té správně dětské hračky rodičovskému instinktu. Poslechněte ho a uvidíte, že nakonec vybere dokonalou dětskou hračku, která vaše dítě zabaví a zároveň bude podporovat jeho vývoj a rozvoj smyslů.

Pojďme si společně projít dětský svět hraček a najít alespoň nějaké odpovědi na to, jaká hračka by byla tou nejlepší nejen pro vaše dítě, ale byla by také třeba vhodným dárkem k narození miminka či tím pravým dárkem k svátku nebo narozeninám dětí ve vašem okolí.

 

Kdo si hraje nezlobí! A to platí u dětí všech věkových kategorií.

Správná hračka má hlavně zabavit a motivovat k tomu, aby se dítě k hračce vracelo. Pokud nezůstane hračka ležet netknutě v koutě, ale stane se součástí každodenních dětských her, máte jistotu, že jste zvolili dětskou hračku správně. Kvalitní a správně zvolené hračky dokážou například u miminek maximálně rozvíjet smysly jako je hmat, sluch či zrak a zlepšovat dětský úchop nebo jemnou motoriku. Větší děti se pomocí dětských hraček učí snadněji kontrolovat své pohyby, učí se řešit jednoduché problémy, rozvíjí fantazii či poznávají možnosti koordinace síly. Každý rok přibývá mnoho dalších a dalších moderních dětských hraček, ale to vůbec neznamená, že hračky, které známe z našeho dětství, jsou nedostačují a nesplňují nároky na hračky pro děti. Opak je totiž pravdou. Mnohdy hračky, se kterými si hrály různé generace dětí, strčí ty dnešní moderní hračky do kapsy. Věřte tomu, že to tak opravdu je. Zkuste najít doma či na chalupě nějaké hračky z vašeho dětství a uvidíte, že udělají stejně radosti jako ty moderní. Psychický a fyzický vývoj dětí totiž zůstává i napříč generacemi stejný! To znamená, že hračky, které zajímaly v dětství vás, budou zajímat i vaše děti. Vyzkoušejte to a uvidíte sami!

Ať už se rozhodnete pro dřevěnou, plastovou či plyšovu hračku, mějte vždy na paměti, že dětské hračky by se nikdy neměli stát náhražkou za chvíle strávené s vámi. Takový čas je totiž nenahraditelný! Pro správný vývoj všech dětí je hlavně důležité vyrůstat v rodině plné lásky a pochopení. Plný pokoj hraček dětem nikdy rodičovskou péči nenahradí!

 

Na věku dítěte při výběru hračky vždy záleží!

Hračky by měly být účelné a přiměřené věku dítěte. Měly by odpovídat jeho citovému vývoji a fyzickým a psychickým schopnostem. Můžete však také při výběru dětské hračky myslet i trochu dopředu a pořídit takovou hračku, s pomocí které se může dítě naučit něco nového. Objevit novou barvu, nový tvar nebo nový pohyb. U správné dětské hračky by měly děti přemýšlet. Díky tomu se formou hry posunují ve vývoji dopředu a získávají tak mnohem více zkušeností a dovedností. Zkuste se tedy na hračku podívat dětskýma očima a sami zvažte, zda by vás bavilo si s takovou hračkou hrát. Je něčím zajímavá, měkká, hebká, barevná, vydává zvuky, ohýbá se? To je to, co děti zajímá!

Pojďme si to shrnout a lépe se zorientovat

Pro malé děti jako jsou miminka a batolata vybírejte spíše menší dětské hračky, které se vejdou do malých dětských ručiček. Hračky pro miminka by neměly mít možnost rozebrání na menší části. Ty by mohly malé děti vdechnout, spolknout nebo se s nimi zranit. Na druhou stranu čím větší dítě, tím složitější hračky můžete kupovat. A pokud nedokážete sami odhadnout a nejste si jisti tím správným výběrem dětské hračky, sledujte na obalech hraček označení věku doporučeného výrobcem. V dnešní době je možné zakoupit snadno hračky zakoupit i v hračkářství, které nabízí svůj eshop. Většina eshopů Vám ráda pomůže s doporučením vhodné a bezpečné hračky pomocí online chatu a telefonické podpory.

Novorozenci a miminka

Pro novorozence žádná hračka neexistuje. Dokážou vnímat pouze sebe a rodiče a nejsou schopni si vědomě s ničím hrát sami. Zatím vnímají své okolí pouze prostřednictvím svého čichu a sluchu. To ale neznamená, že jim nějakou dětskou hračku nemůžete koupit. Již od 3. měsíce se přidávají další smysly jako je hmat či sluch a miminka dokážou například vnímat závěsný kolotoč s příjemnou melodií nad postýlkou, pozorovat závěsné hračky v kočárku na procházce, umějí si hrát s látkovými chrastítky. Dětské hračky pro miminka jsou tak důležitou součástí postýlek, kočárků nebo hracích deček s hrazdičkami. Na hrazdičce mohou být umístěna k důkladnému zkoumání například různá chrastítka či zrcátka. Dětské hračky by měli být s miminky prostě všude. A když přijde období růstu zoubků, jsou skvělým pomocníkem kousací kroužky, které díky svým výstupkům jemně masírují nateklé dásně a pomáhají tak při prořezávaní prvních zoubků. Každý měsíc vývoje miminka je velmi výrazný, a v každém se naučí mnoho a mnoho nových věcí. V prvním roce života miminka projdou opravdu úžasnou proměnou!

Od půl roku až k prvním narozeninám

A je po klidu! Půlroční děti již pouze neleží a nepozorují okolí a věci kolem sebe. Začínají být zvídavé, aktivní a vyžadují mnohem více pozornosti. Tomuto věku je potřeba přizpůsobit i dětské hračky. Pro rozvoj dětské motoriky jsou skvělé hračky, za které se dá tahat, chytat nebo mačkat tlačítka. A také je skvělé házet hračky na zem! Takže odolné dětské hračky jsou opravdu na místě! V tomto období vývoje přicházejí na řadu nejen hračky jako vkládačky, dřevěné kostky, míčky nebo první obrázkové knížky, ale i takzvané hračky interaktivní. To znamená, že po nějaké činnosti, kterou dítě udělá, hračka vydá zvuk, zahraje, otevře se nebo roztočí. Čím víc hluku, tím líp! Hračky, které pískají, hrají různé písničky, houkají, prostě vydávají jakékoliv zvuky děti bezmezně milují. Zvukové interaktivní hračky jsou oblíbené hlavně u dětí, rodiče by z těchto zvukových hraček zajisté nejraději ihned vyndali baterky. Ale rodiče držte se, děti tuto vývojovou etapu potřebují. Počkejte si, až začnou děti mluvit! To budete ještě na interaktivní hračky rádi vzpomínat!

 

První dort a dárky v podobě dětských hraček

Jakou dětskou hračku pořídit po prvním roce dítěte? Zde už hodně záleží na dítěti samém, na jeho zájmech a oblíbených činnostech. Oblíbenými hračkami jsou hračky, které rozvíjejí koordinaci svalových pohybů a motoriku. Mohou mezi nimi být aktivní dětské chodítko, které dítě tlačí při chůzi před sebou, tahací hračky, skákací koník nebo hudební nástroje. Hlavní výbavou ale musí být pořádné odrážedlo nejlépe v podobě motorky. A to neplatí pouze pro kluky, i holčičky milují rychlou jízdu na plastovém odrážedle. Děti již také rády sestavují například leporela, domina nebo si hrají s dětským dřevěným puzzle. I kreslení je u některých dětí v tomto věku velmi oblíbenou činností. Nejedná se samozřejmě o žádná velká malířská díla, ale i takové kolečko či čárka může udělat radost. Takže barevné dětské pastelky a kreslení pod dozorem dospělého může být pro děti velkou zábavou. Panenky, autíčka, dětské kuchyňky, kutilské stoly to vše již děti v tomto věku dokážou při hře ocenit.

 

Než půjdou do školky

Děti ve věku 2-3 let jsou již schopné dokonalého pohybu, koordinace, a hlavně už se s nimi snadno domluvíte. Hrají si také velmi rády na písku, takže nějaké dětské hračky jako jsou lopatičky, bábovky či nakládací auta určitě udělají radost. Všechny děti milují vodu a tomto věku maximálně. Nejen koupání v letních parných dnech, ale i poskakování v loužích při procházce po dešti. Takže nafukovací hračky do vody jako jsou míče, nafukovací matrace ve tvaru zvířátek, dětské nafukovací kruhy, mlýnky do vody, a hlavně gumovky jsou základní výbavou, pokud se chcete s takto starým dítětem přiblížit k vodě. Ze stavebnic je především stavebnice Lego Duplo. Odrážedlo, které se svým vzhledem blíží opravdovému kolu, ocení malé holčičky i kluci. Stavění puzzle je pro děti v tomto věku také velikou zábavou a některé děti zvládají skládat i složitější obrázky z většího množství dílků dětského puzzle. Pexeso, domino, loto, obrázkové knížky jsou dokonalými dětskými hračkami v tomto věku. Hračky by měly být především výzvou a je velmi důležité, aby nebyly pro dítě moc jednoduché nebo složité. Jednoduchá dětská hra nebude dítě bavit a ta složitá ho může zase odradit svou náročností. Někdy se prostě musí ta správná hračka chvilku hledat, ale určitě ji najdete!

Školkový svět a hračky v něm

Ve třech letech zamíří do školky většina dětí. Jsou již schopné mluvit, chápat co se po nich chce a je načase je začít učit interakci s ostatními vrstevníky a začleňování se do kolektivu. Pro vývoj dětí je toto období velmi důležité a různé děti ho různě přijímají. Všechny děti ale mají jedno společné! Rády si hrají, a to nejen s dětskými hračkami, ale také různé hry jako třeba na schovávanou či honěnou.

 

 

Skvěle ovládají hry jako je pexeso, karty typu Černý Petr nebo Kvarteto a snadno obehrají nejednoho dospělého. Malují již velmi hezké obrázky a práce s omalovánkami, vodovkami, pastelkami či fixami jim nedělá žádný problém. Některým dětem můžete již svěřit i lepidlo a nůžky. Proto by výtvarné a kreativní potřeby neměli chybět v žádné domácnosti obývané dětmi. Zručnost v tomto věku je také již na vyšší úrovni a děti jsou schopné navlékat například různé korálky a vyrábět šperky nebo modelovat z hlíny.

Hračky pro děti školou povinné

Děti školou povinné mají o svých hračkách již dokonalý přehled. Ví, co je baví a s čím si chtějí hrát. Do popředí se dostávají společenské stolní deskové hry, složitější puzzle s velkým počtem dílků, hlavolamy, stavebnice typu Lego, Merkur nebo Seva, taneční podložky nebo různé encyklopedie. Velmi oblíbené jsou dvoujazyčné hry, u kterých se formou hry děti naučí slovní zásobu z cizího jazyka. Pro starší děti jsou vhodné interaktivní hračky v podobě různých robotů, elektronických stavebnic nebo dronů. Děti v tomto věku si již sami řeknou, jaká hračka by jim udělala radost. S věkem roste také zájem o mobilní telefon. I když je to v této době velmi těžké, zkuste jeho používání omezit na minimum. Dětský svět by neměl být o sledování obrazovky telefonu či tabletu, ale o dětských zážitcích a hraní si. Buďte spolu s dětmi, co nejvíce to jde! Choďte do přírody, kempujte, cestujte, jezděte na kolech. Ukažte jim ten opravdový, skutečný svět a naučte je milovat přírodu.

 

 

 

2021.09.30 | Lea Kubová | přečteno: 30132x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: děti hračky výběr hračkářství

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Pozor, přijede tchyně!

Tchyně bývá postrachem mnohých žen. Maminku svého partnera si bohužel vybrat nemůžeme a nezbývá tak nic jiného, než s...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.01.13 | přečteno: 30010x

Jak se vyhnout vánočnímu stresu

Také máte pocit, že doba, kdy Vánoce byly svátky klidu a míru je už dávno pryč? Už koncem října začínají obchody nabízet...
 
celý článek | Tereza Zelinková | 2017.12.12 | přečteno: 30077x

Jak na vlastní potisk na tričko nebo hrnek? Termolisy a sublimační tisk

Potisky na trička stále letí. Ne vždy si ale vyberete z nabídky na webu nebo máte pocit, že potřebujete popustit uzdu sv...
 
celý článek | Admin | 2019.04.22 | přečteno: 30187x

Papání a sportování

Jak často sportujete? Pokud víc jak třikrát týdně, už se vymykáte škatulce běžné populace a stávají se z vás, dle náz...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.07.01 | přečteno: 30554x
 

Portál pro ženy