reklama 1 v magazínu pro ženy

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

OBOHAŤTE SVŮJ JÍDELNÍČEK O SÓJOVÝ SÝR - TOFU

 
 OBOHAŤTE SVŮJ JÍDELNÍČEK O SÓJOVÝ SÝR - TOFU

Tofu je výživná a všestranně použitelná potravina vyráběná srážením mléka ze sójových bobů. Ačkoliv se jedná o japonské slovo, původ má ve starověké Číně, kde je zmiňováno přibližně od 2. století př. n. l. Odtud se šířilo námořními plavbami do ostatních zemí a dnes se jedná o velmi populární potravinu.

 

 

Zajímavé je, že vzniklo zřejmě náhodou. I když sójové boby nepatří technicky mezi obilí, má se za to, že Číňané považovali sóju za jedno z pěti posvátných zrn spolu s rýží, pšenicí, prosem a ječmenem. Pravděpodobně tedy připravovali sóju podobným způsobem jako obilí, tedy sušením, rozemletím a vařením. Přidáním soli se nejen výsledný produkt dochutil, ale také působila jako tuhnoucí činidlo vytvářející hrudkovitou hmotu podobnou tvarohu. Tento proces je používán výrobci až do dnešní doby.

Jelikož se jedná o potravinu rostlinného původu, tofu je hojně vyhledávané vegetariány i lidmi preferující zdravý životní styl. Existuje několik druhů, např. natural (bez příchutě), uzené a marinované, česnekové, bylinkové aj.

Obsahuje řadu prospěšných látek pro naše zdraví:

  • vysoký obsah bílkovin
  • nenasycené mastné kyseliny
  • vlákninu
  • vitaminy skupiny B
  • minerální látky – vápník, železo, hořčík
  • fytoestrogeny (upravují hormonální nerovnováhu)

Výhody zařazení tofu do vašeho jídelníčku:

  • je bohaté na živiny
  • lze použít jako náhrada masa
  • jednoduchá příprava pokrmů
  • univerzální použití
  • snadno stravitelné
  • snižuje cholesterol
  • neobsahuje lepek
  • předchází vzniku osteoporózy

 

Z tofu můžete vyrobit nejrůznější pokrmy a má opravdu všestranné využití. Můžete zkusit vyrobit například majonézu, pomazánky, sladký krém, různá zapékaná jídla a nákypy nebo si udělat zdravou formu řízků či guláše. Na internetu najdete velké množství receptů s touto výživnou potravinou.

 

 

2019.04.08 | Tereza Nechvílová | přečteno: 31377x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: tofu sójový sýr bílkoviny zdravá strava vegetariánství

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Přirozené způsoby, jak podpořit růst vlasů

Krásné vlasy jsou předností každé ženy. Je proto důležité, abyste jim dopřála tu nejlepší péči, a to zejména pokud vám z...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.08.25 | přečteno: 31355x

Netradiční Vánoce v exotice

Chcete zažít netradiční Vánoce v zahraničí? Chcete strávit vánoční svátky na pláži u moře?  Pokud i vy pa...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2017.10.26 | přečteno: 31385x

Jak pečovat o pokožku krku a dekoltu?

Většina z nás žen se den co den stará o svůj obličej, pečlivě se odličuje a nanáší vrstvy pečujících krémů. Přece jen...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.05.05 | přečteno: 31363x

Jak stavět domy a architektonické skvosty z kostiček LEGA?

Mezi velmi populární hračky patří již desítky let stavebnice LEGO, která baví děti i dospělé. Mnoho lidí si ani neuvědom...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.04.07 | přečteno: 31376x
 

Portál pro ženy