reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Obývací pokoj podle Feng - shui 2. díl

 
celý článek | Katka Mikulášková | přečteno: 30728x 2015.09.08

Co si zítra uvařit?

 
celý článek | Admin | přečteno: 31164x 2015.10.29

Lék na unavený podzim

 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30694x 2014.10.19

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

OBOHAŤTE SVŮJ JÍDELNÍČEK O SÓJOVÝ SÝR - TOFU

 
 OBOHAŤTE SVŮJ JÍDELNÍČEK O SÓJOVÝ SÝR - TOFU

Tofu je výživná a všestranně použitelná potravina vyráběná srážením mléka ze sójových bobů. Ačkoliv se jedná o japonské slovo, původ má ve starověké Číně, kde je zmiňováno přibližně od 2. století př. n. l. Odtud se šířilo námořními plavbami do ostatních zemí a dnes se jedná o velmi populární potravinu.

 

 

Zajímavé je, že vzniklo zřejmě náhodou. I když sójové boby nepatří technicky mezi obilí, má se za to, že Číňané považovali sóju za jedno z pěti posvátných zrn spolu s rýží, pšenicí, prosem a ječmenem. Pravděpodobně tedy připravovali sóju podobným způsobem jako obilí, tedy sušením, rozemletím a vařením. Přidáním soli se nejen výsledný produkt dochutil, ale také působila jako tuhnoucí činidlo vytvářející hrudkovitou hmotu podobnou tvarohu. Tento proces je používán výrobci až do dnešní doby.

Jelikož se jedná o potravinu rostlinného původu, tofu je hojně vyhledávané vegetariány i lidmi preferující zdravý životní styl. Existuje několik druhů, např. natural (bez příchutě), uzené a marinované, česnekové, bylinkové aj.

Obsahuje řadu prospěšných látek pro naše zdraví:

  • vysoký obsah bílkovin
  • nenasycené mastné kyseliny
  • vlákninu
  • vitaminy skupiny B
  • minerální látky – vápník, železo, hořčík
  • fytoestrogeny (upravují hormonální nerovnováhu)

Výhody zařazení tofu do vašeho jídelníčku:

  • je bohaté na živiny
  • lze použít jako náhrada masa
  • jednoduchá příprava pokrmů
  • univerzální použití
  • snadno stravitelné
  • snižuje cholesterol
  • neobsahuje lepek
  • předchází vzniku osteoporózy

 

Z tofu můžete vyrobit nejrůznější pokrmy a má opravdu všestranné využití. Můžete zkusit vyrobit například majonézu, pomazánky, sladký krém, různá zapékaná jídla a nákypy nebo si udělat zdravou formu řízků či guláše. Na internetu najdete velké množství receptů s touto výživnou potravinou.

 

 

2019.04.08 | Tereza Nechvílová | přečteno: 31057x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: tofu sójový sýr bílkoviny zdravá strava vegetariánství

 
archiv

Nejzajímavější články

 

8 tipů, jak si zefektivnit a ulehčit pravidelné uklízení domácnosti

Pravidelný úklid domácnosti není pro většinu lidí žádná zábava, spíše nutná a nudná součást života, kterou musíme tolero...
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.07.22 | přečteno: 1644x

PLEŤOVÉ OLEJE – ANO ČI NE?

Jsou oblíbené a obchody se předhánějí v jejich nabídkách. Krásně voní, zavání luxusem, obsahují vitamíny, minerály a maj...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.11.03 | přečteno: 30832x

Využijte svůj šicí stroj naplno a ušijte si originální bytové doplňky

Jarní koronavirová krize mnohé ženy přiměla k tomu, aby vytáhly ze dna skříně šicí stroj a oprášily své umění. Nedostate...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.05.25 | přečteno: 30989x

Znepokojivé příznaky u kočky - co je předzvěstí nemoci?

Kočky patří k nejoblíbenějším domácím mazlíčkům na celém světě. Jsou přátelské, hravé a láskyplné, ale zároveň vyžadují ...
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.07.15 | přečteno: 1714x
 

Portál pro ženy