newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

OBOHAŤTE SVŮJ JÍDELNÍČEK O SÓJOVÝ SÝR - TOFU

 
 OBOHAŤTE SVŮJ JÍDELNÍČEK O SÓJOVÝ SÝR - TOFU

Tofu je výživná a všestranně použitelná potravina vyráběná srážením mléka ze sójových bobů. Ačkoliv se jedná o japonské slovo, původ má ve starověké Číně, kde je zmiňováno přibližně od 2. století př. n. l. Odtud se šířilo námořními plavbami do ostatních zemí a dnes se jedná o velmi populární potravinu.

 

 

Zajímavé je, že vzniklo zřejmě náhodou. I když sójové boby nepatří technicky mezi obilí, má se za to, že Číňané považovali sóju za jedno z pěti posvátných zrn spolu s rýží, pšenicí, prosem a ječmenem. Pravděpodobně tedy připravovali sóju podobným způsobem jako obilí, tedy sušením, rozemletím a vařením. Přidáním soli se nejen výsledný produkt dochutil, ale také působila jako tuhnoucí činidlo vytvářející hrudkovitou hmotu podobnou tvarohu. Tento proces je používán výrobci až do dnešní doby.

Jelikož se jedná o potravinu rostlinného původu, tofu je hojně vyhledávané vegetariány i lidmi preferující zdravý životní styl. Existuje několik druhů, např. natural (bez příchutě), uzené a marinované, česnekové, bylinkové aj.

Obsahuje řadu prospěšných látek pro naše zdraví:

  • vysoký obsah bílkovin
  • nenasycené mastné kyseliny
  • vlákninu
  • vitaminy skupiny B
  • minerální látky – vápník, železo, hořčík
  • fytoestrogeny (upravují hormonální nerovnováhu)

Výhody zařazení tofu do vašeho jídelníčku:

  • je bohaté na živiny
  • lze použít jako náhrada masa
  • jednoduchá příprava pokrmů
  • univerzální použití
  • snadno stravitelné
  • snižuje cholesterol
  • neobsahuje lepek
  • předchází vzniku osteoporózy

 

Z tofu můžete vyrobit nejrůznější pokrmy a má opravdu všestranné využití. Můžete zkusit vyrobit například majonézu, pomazánky, sladký krém, různá zapékaná jídla a nákypy nebo si udělat zdravou formu řízků či guláše. Na internetu najdete velké množství receptů s touto výživnou potravinou.

 

 

2019.04.08 | Tereza Nechvílová | přečteno: 31034x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: tofu sójový sýr bílkoviny zdravá strava vegetariánství

 
archiv

Nejzajímavější články

 

4 recepty regionálních specialit, které musíte ochutnat

Každý tuzemský region má recepty, které jsou jedinečné a rozhodně stojí za vyzkoušení. Jaká tradiční jídla jsou typická ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.06.14 | přečteno: 30919x

Alkohol - metla lidstva

Párty začíná. Padne první sklenka, druhá, třetí…. pak už raději přestanete drinky počítat. Nejdřív jste rozesm...
 
celý článek | Zuzana Ditzelová | 2014.04.07 | přečteno: 30701x

Seriál o grilování: 2. díl – Proč jsou plynové grily tak oblíbené?

Slunečná odpoledne a vlahé večery se rychle blíží, je tedy na čase představit si další z typů grilů, pokud elekt...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.05.02 | přečteno: 30784x

Možná by vás nikdy nenapadlo, že v dobré víře děláte nějaké hygienické chyby. Jsou častější, než si myslíte

Může to znít až urážlivě, ale opravdu nechceme nikoho osočovat, že se nemyje nebo si nečistí zuby. Hygiena je mnohem šir...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.01.23 | přečteno: 30813x
 

Portál pro ženy