newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Mýty a fakta: citron pro krásnější pleť?

 
Mýty a fakta: citron pro krásnější pleť?

Patříte mezi nadšené sběratelky DIY receptů pro pleťové masky? Možná by bylo lepší se dvakrát (i třikrát) zamyslet, než si něco plácnete na obličej. Dnes se podíváme na jednu z nejčastějších DIY ingrediencí doporučovanou jak Pinterestem, tak kdejakým blogem - citron. Má citrusové ovoce opravdu tak zázračné účinky? V nové sérii článků s názvem Mýty a fakta budeme hledat pravdu za různými tvrzeními kolem péče o pleť.

 

I tak slavní YouTube bloggeři jako je Michelle Phan občas neví, o čem mluví, a moc se o to nezajímají, dokud z toho jde vytvořit roztomilé video pro vysokou sledovanost. A tak se dál internetem šíří citrusové pleťové masky a nikdo se nepozastavuje nad tím, jestli jsou vážně tak super. Z tónu tohoto článku vám již možná došlo, že tak super to nebude. Co tedy bloggerky tvrdí? Ve zkratce zhruba tohle:

Citron má zázračné účinky především pro rozjasnění pleti. Má zesvětlovat pigmentové skvrny i tmavé kruhy pod očima. Dále je údajně vhodný pro pleť s akné a pomáhá proti pupínkům. Pleti by měl dodat zdravý lesk.

Než si vysvětlíme co je na tomhle pravdy, musíme se vrátit na hodinu chemie.

Stupnice pH je stupnice, která určuje, zda jsou látky kyselé nebo zásadité. Proč je tohle pro nás důležité? Zdravá pleť má úroveň pH mezi 4,5 - 6,2. To znamená, že zdravá pleť je kyselá. Tímto pleť bojuje proti bakteriím, které jsou daleko spokojenější při vyšším pH.

Kyselina citronová má pH 2, je tedy velmi kyselá. Používání produktů s nízkým pH je pro pleť vhodné, jelikož to udržuje její kyselou bariéru. Ovšem kyselina s pH 2 v tak vysoké koncentraci jako přímo z citronu už spadá pod "moc dobrého škodí". Takto drastická změna v pH narušuje přirozenou kyselou bariéru pleti a nastává problém. Pleť se zdravým pH se sama stará o akné, proto si mnoho lidí myslí, že citron je pro tento problém vhodným řešením. Do jisté míry je to pravda, ale velké nevýhody citronové štávy už se opomínají.

Například citronová štáva (či šťáva jakéhokoliv citrusu) umí pleť řádně vysušit, aniž by to kompenzovala jinde. Nemá žádné hydratační účinky a pleť vám kompletně usuší. Největší problém ale je, že při častém používání zvyšuje citlivost na sluneční záření, tím pádem zvyšuje riziko pigmentových skvrn! Ačkoliv se říká, že skvrny zesvětlí (což vitamín C opravdu dělá). Kyselina citronová naopak ničí schopnost pleti bránit se proti škodlivému záření.

Takže ano - citron nějaké ty dobré vlastnosti má. Jenže má tolik vlastností špatných, že rozhodně nestojí za to jej zkoušet. Na trhu je neskutečné množství kosmetických produktů, které toto riziko nenesou a jsou pro pleť daleko vhodnější.

Když vám život dává citrony, nedávejte si je na obličej.

Photo by Ambro from freedigitalphotos.net
2015.09.30 | Barbora Juřeníková | přečteno: 30146x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: citron pleť péče o pleť DIY

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Obývací pokoj – místo pro aktivitu i odpočinek podle Feng Shui

Obývací pokoj patří v mnoha rodinách k velmi aktivním místnostem. Setkává se zde rodina, posedíme zde s přáteli, dívá...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30023x

Spánek je nejlepší kamarád

Po čem většina dospělých jedinců touží? Vyspat se do růžova. Dostatek spánku máme spojen s dostatkem energie na celý den...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.04.29 | přečteno: 30199x

Seriál o grilování: 10. díl – Jak se správně starat o gril?

Grilování je skvělou zábavou, ale přináší i nezbytné povinnosti. Na co se nesmí zapomínat? Na důkladné čištění a údrž...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.05.27 | přečteno: 30129x

Je libo rostlinnou ústřici?

Již jste někdy ochutnali ústřice? Tato pochoutka obzvláště oblíbená ve Francii může být lákavá i odpuzující zároveň...
 
celý článek | Klára Hrdá | 2016.04.06 | přečteno: 30111x
 

Portál pro ženy