reklama 1 v magazínu pro ženy
reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Horor jménem SVATBA

 
celý článek | Marie Kurzoková | přečteno: 31379x 2013.03.11

Krása v průběhu času: Není krém, jako krém

 
celý článek | Jana Brandtlová | přečteno: 31384x 2024.10.19

Henna

 
celý článek | Andrea Tomanová | přečteno: 31363x 2014.01.02

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Je libo rostlinnou ústřici?

 
Je libo rostlinnou ústřici?

Již jste někdy ochutnali ústřice?
Tato pochoutka obzvláště oblíbená ve Francii může být lákavá i odpuzující zároveň. Pokud si netroufáte na polykání slizkých mlžů zaživa, ale přesto máte pocit, že tím své chuťové buňky o něco okrádáte, je tu pro vás jedno řešení, které budete milovat: rostlina jménem Mertensia maritima čili plícněnka přímořská.

 

Tato nenápadná, plazivá rostlinka menšího vzrůstu náleží do čeledi brutnákovitých (Boraginaceae) a je příbuzná například s naší známou léčivkou kostivalem lékařským. Jak již její název napovídá, jedná se o rostlinu vyskytující se zejména na mořském pobřeží a to hlavně v severských oblastech naší planety. Dříve rostla hojně také v Normandii (Francie).
Ačkoliv svým vzhledem a modře-sivým zbarvením působí poměrně nenápadně, je to rostlinka, která dokáže překvapit. A to svou chutí! Ta může neznalým připomínat chuť moře či ryb, ale znalci bez problému rozpoznají chuť ústřic! Není proto divu, že se jí přezdívá ústřicový list, zelená ústřice ap. Měla jsem možnost rostlinu osobně ochutnat a mohu potvrdit, že její chuť je skutečně zajímavá a připomíná ústřice…Nikoho také nepřekvapí, že se po ní na březích Normandie jen zaprášilo. Intenzivní sběr měl za následek její téměř úplné vymizení z francouzského pobřeží. Aktuálně je Mertensia maritima  v mnoha zemích považována za vzácný a ohrožený druh, a to zejména kvůli nadměrnému sběru.

 Oysterleaf (Mertensia maritima). Vyfoceno v červenci 2005 - autor Danielle Langlois, na pláži v Pointe-à-la-Frégate, Québec, Kanada.


Plícněnka je samozřejmě jedlá a pro svou neobvyklou chuť často využívaná k vylepšení pokrmů, zejména těch z ryb či mořských plodů. Uplatnění najde i jinde ve studené kuchyni, zejména jako součást různých salátů. Vařením se její ceněná chuť ztrácí. Stále častěji se stává oblíbenou přísadou uznávaných francouzských šéfkuchařů a její cena díky tomu dosahuje značných sum (například francouzská profesionální L´Épicerie de Rungis ji prodává pod názvem rostlinná ústřice po 20€ za balení 50 lístků). Ve Francii je tato rostlina velice „in“ mezi kulinářskou špičkou. Objevují se dokonce obchodníci-pěstitelé specializující se pouze na kulturu této rostliny. Není divu, když jsou zákazníci ochotni platit za ni neuvěřitelné sumy…
Její konzumace má kromě chuťového požitku i příznivý vliv na naše zdraví.  Aljaští inuité ji používají jako léčivou rostlinu a k tomu účelu konzumují nejen listy, ale i kořeny Mertensie. Listy plícněnky jsou bohatým zdrojem minerálů, například zinku, draslíku, hořčíku či železa.
Pěstování této trvalky  není nikterak náročné a zvládnete ho snadno v domácích podmínkách, Vyžaduje slunné stanoviště a hlinitopísčitý substrát bohatý na humus. Dobře snáší silný vítr i teploty klesající až k -30°C, pod podmínkou, že není v mokrém substrátu. V zimě je vhodné rostlinu chránit před přílišnou vlhkostí. Dá se pěstovat v květináči, podobně jako jiné bylinky. Vhodná je opatrná zálivka, bez trvalejšího přemokření. Semínka seženete v nabídce zahraničních zahradnických firem již za necelá 4€ a celou rostlinu za 10€.

 

Fotografie: «Mertensia maritima 3». Sous licence CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mertensia_maritima_3.jpg#

Úvodní fotografie: Obrázek  “Fresh Oyster”se svolením  hin255 na FreeDigitalPhotos.net

 

2016.04.06 | Klára Hrdá | přečteno: 31365x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: ústřice plícněnka Francie specialita

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak poznat, že se nacházíte v toxickém vztahu

Poznali jste se, zažili jste neskutečnou vášeň, vše bylo nádherné, ale nyní se cítíte, jakoby vašeho partnera opustil ve...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.06.26 | přečteno: 31364x

5 důvodů, proč si dávat pozor na cukr

Není nic sladšího než si po náročném dni hodit nohy na stůl a dát si něco sladkého. Všechny samozřejmě dobře víme, pr...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.07.31 | přečteno: 31355x

Nestyďte se pozvat své hosty k sobě domů

Také jste přesvědčeni o tom, že máte dokonalý byt nebo dům? Potom se za něj nestyďte a ukažte ho ostatním. Samozřejmě...
 
celý článek | Admin | 2014.07.25 | přečteno: 31359x

Móda pro každou postavu: Jak vybrat oblečení podle typu těla

Móda není jen o tom, co je právě trendy, ale také o tom, jak oblečení sedí vaší postavě a jak se v něm cítíte. Každé těl...
 
celý článek | Lea Kubová | 2024.12.27 | přečteno: 31398x
 

Portál pro ženy