newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

155 receptů živé stravy. Gurmánská kuchařka od Růženy a Andrease

 
155 receptů živé stravy. Gurmánská kuchařka od Růženy a Andrease

Možná jste už o živé stravě (raw food), ledacos slyšeli a četli. Tato kuchařka se od ostatních liší tím, že nabízí jídla opravdu na prvotřídní úrovni. To nejlepší z nejlepšího v syrové stravě! Zkusila jsem si vitariánský kečup a musím říci, že i pro nevitariány je to luxusní požitek. Navíc je to i výtečný základ pro vařenou kuchyni, prostě každý – s jakýmkoliv stravovacím zaměřením – se tady může pokochat zcela novými chuťovými možnostmi.

 

Proto knihu nedoporučuji jenom vitariánům, bylo by to zbytečné zúžení okruhu čtenářů, pro mne je to třeba možnost jak odlehčit a obohatit i běžné vaření. Jak se obejít bez mléka, protože rostlinná mléka jsou neuvěřitelně chutná a jemná. Hodí se báječně pro letní období, neznám svěžejšího osvěžení než si v létě dát sklenici vychlazeného makového mléka. Či jak se obejít bez pečiva a nahradit je v podstatě sušenými krekry ze semínek nebo sladkými sušenými plackami z ovoce či zeleniny…Ach, nebo ty proslulé krémové dezerty, těch tu je celý ranec, stejně jako úžasné nápady na raw čokoládové bonboniéry ve stylu klasických bonboniér.

Autoři si zachovávají chladný rozum

Je příjemné, že kniha není nikterak nepříjemně hlásající jedinou pravdu. Vždycky dává na výběr a vždycky jen jemně upozorňuje na to, čím je syrová strava pro člověka přirozená. Ať chcete nebo ne, časem dojdete k názoru, že „na tom něco je.“ Nejrychlejší snídani má vitarián. Smoothie trvá pár sekund a je doslova nabito životem. Dozvíte se, proč je lepší ořechy před konzumací namáčet, o kouzlu zelených šťáv, síle divokých bylin, jak ve svém životě velmi efektivně nahradit alkohol, kávu, cigarety nebo čokoládu – a účinek bude ještě silnější.

 

 

URČITĚ JE TO BÁJEČNÝ REGENERAČNÍ JÍDELNÍČEK

Co jsem si z obecných informací v této publikaci vzala je fakt, že jde o výtečný regenerační jídelníček po nemoci, pro vyléčení alergií nebo akutních zdravotních problémů. Kdo rád experimentuje se svým zdravím, těmi lepšími směry, samozřejmě, tak určitě uvítá i výzvu – prostě to zkusit třeba na měsíc, a uvidí, co se stane. Hůř mu rozhodně nebude. Jídelníček je to nesmírně pestrý a vlastně i jednoduchý: jen musíte mít dostatek kvalitních ingrediencí. Jednotlivé úpravy, základy omáček jsou potom v podstatě stále stejné, jen měníte ingredience a hrajete si s jednotlivými kombinacemi. Jednoduché vaření, bez připáleného nádobí a bez zbytečného saponátu. Je to jídelníček, který očistí tělo i duši a perfektní je i čas, který přípravě jídla věnujete. Zhruba pět až deset minut.

Tak jdeme na ten slibovaný….

 

VITAKEČUP

Vybrala jsem si ho proto, že ho lze připravit jak pro živou kuchyni, tak se může stát i základem pro klasické těstoviny, zapékané či grilované maso nebo k dušené zelenině či vařeným bramborám. K čemukoliv. To jen pro všežravce.
Zase se hezky vpravme do kůže vitariána.

Potřebujeme mixér, 4 hodiny k namáčení sušených rajčat a 5 minut času k mixování.

50 g namočených sušených rajčat

100 g rajčat

10 g cibule

1 datle, bez pecky

1 polévková lžíce citronové šťávy

1 polévková lžíce olivového oleje

¼ hrnku vody

1 stroužek česneku, majoránka (volitelné)

Příprava: Všechny suroviny společně rozmixujeme na roztíratelnou pastu. Pokud chceme kečup tekutější, přidáme více vody, pokud ho chceme jako hustou omáčku, vodu nepřidáváme a případně ho ještě propasírujeme přes sítko.

Nejvíce mne na podobných receptech baví obměny. Myslím, že česnek je v receptu moc agresivní, zvolila bych skořici pro docílení co nejvíce podobné chuti klasickému kečupu. Anebo, pro omáčku vyloženě voňavou a pikantní, přidat ještě chilli papričku nebo kousek snítky rozmarýnu.

Vitakečup mne baví, protože se s ním dá kouzlit. A to je kouzlo celé živé stravy. Můžete se naučit nové úpravy jídel a časem třeba přijdete na to, že jsou tak dokonalé, že se bude jejich podíl ve vašem jídelníčku zvyšovat.

 

Růžena a Andreas Wegenerovi žijí společně v Německu, kde si pěstují na vlastní zahrádce většinu svých plodin. Růžena je od roku 2009 vitariánkou, předtím byla vegetariánka a pak veganka. Tvrdí, že vitariánství podle ní přináší do života člověka klid a pochopení prapodstaty lidského bytí. Tato osvětová kniha je výtečným počinem už jen proto, že přibližuje a ukazuje gurmánskou tvář syrové stravy.

Vydalo nakladatelství IFP Publishing, s.r.o., 2014, www.ifp-publishing.cz

FOTO: IFP Publishing, archív Růženy Wegenerové a Renata Petříčková

 

2015.05.22 | Admin | přečteno: 13636x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: recenze kuchařka živá strava raw food

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Hravé tvoření – zabavte děti a učte je tvořivosti

Když je venku deštivo a počasí nám nepřeje, nezbývá nic jiného než se zabavit doma. Pro děti je často jasnou volbou tabl...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.05.24 | přečteno: 1231x

Nebraňte se rychlovkám

Většinou jsou to muži, kdo by si alespoň čas od času rádi dopřáli rychlou akci bez dlouhé předehry. Prostě šaty dolů ...
 
celý článek | Lea Kubová | 2014.03.03 | přečteno: 11182x

Vyhřátý domov i během noci? S nočními briketami jednoduše a pohodlně

V mnoha domácnostech je hlavním zdrojem tepla kotel na pevná paliva. Tento způsob vytápění představuje ekonomick...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.12.08 | přečteno: 11945x

JAK NA NÁS PŮSOBÍ BARVY?

My, lidé, vnímáme svět kolem nás v barvách. Přemýšleli jste někdy o tom, jaké by to bylo, kdyby kolem nás neexistovaly b...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2018.11.25 | přečteno: 3370x
 

Portál pro ženy