newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

reklama 6 v magazínu pro ženy

Pampeliškový med - ten musíte mít!

 
Pampeliškový med - ten musíte mít!

Dlouhá léta se mu říká med, ale pravým medem ve skutečnosti není. Pampeliškový sirup, jak by se měl správně nazývat, je unikátní směsí květů smetánky lékařské, cukru a citrónu. Kdo ho ještě nezkusil, neví, o co přichází. 

 

 

V bříšku jako v pokojíčku

Tento zlatavý zázrak z pampelišek skvěle chutná jako sladidlo do čaje, výborný je ale i na pečivo s máslem, nebo jako přísada či poleva na domácí perník. Nejen, že skvěle voní, ale má i příznivé účinky na zažívání dětí i dospělých. Pro jarní očistnou kůru je proto jako dělaný!

Uvařte si vlastní

Výroba pampeliškového medu není nikterak složitá. Postačí vám vyšetřit si trošku poledního času pro sběr květů a poté pro samotné vaření.

Potřebujete:

přibližně 300 květů – sbíraných nejlépe před polednem, kdy jsou nejvíce rozvité

1 litr vody

1 dobře umytý citrón

1 kg cukru

 

Postup:

Květy lehce propláchněte ve studené vodě, abyste je zbavili drobného hmyzu a případných nečistot. Zalijte vodou a přidejte na plátky nakrájený citrón (může být i bez kůry). Přiveďte k varu a vařte asi 15 minut. Poté odstavte a nechte minimálně 24 hodin na tmavém a chladném místě louhovat. Další den sceďte přes síto nebo plátno a do nahnědlé šťávy přisypte cukr. Tuto směs vařte na velmi mírném stupni, dokud se med nezačne tzv. táhnout. Babskou radou je přidat při vaření do hrnce ještě pár lžiček klasického medu – ten by měl zabránit případnému nežádoucímu zkrystalizování. Správnou konzistenci hotového medu zjistíte tak, že lžící odkápnete na studený talířek a jakmile kapka drží svůj tvar, během chvilky ztuhne nebo zhoustne, je ten pravý čas pro odstavení. Horký med se plní do skleniček, pevně se uzavře a do druhého dne se nechá stát dnem vzhůru. Takto připravený med se skladuje v chladu a temnu.

 

                         

 

Pokud máte bohatý zdroj pampelišek z louky nebo vlastní zahrady, vřele doporučuji také jarní salát připravený z mladých listů smetánky lékařské, čerstvých ředkviček a vařeného vajíčka.   

Dobrou chuť!

TIP: Med (přesneji sirup) můžete podobným způsobem připravit i z jarních kvítků fialek, sedmikrásek, mladých smrkových výhonků nebo například rýmovníku

 

Image courtesy of sattva at FreeDigitalPhotos.net


 

 

 

2015.05.11 | Kateřina Pořízová | přečteno: 18833x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: pampeliškový med pampeliškový sirup smetánka lékařská recept

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Poutavá historie spodního prádla

Dokážete si představit, že byste si každý den pod oblečení neoblékaly spodní prádlo, ale chodily naostro? Já tedy ne....
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.09.13 | přečteno: 16222x

Mechové obrazy – svěží dekorace s dotekem přírody

Přemýšlíte nad originální dekorací svého domova? Chcete si interiér oživit kouskem přírody, o který se nebudete muset st...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.04.23 | přečteno: 1746x

Okurková

  Máme doma okurkovou sezónu… ...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.04.10 | přečteno: 17752x

Slavíte svatební výročí?

Mí rodiče jsou svoji už 33. rokem, manžel a já jsme letos oslavili jedenáctku. Řada našich přátel, kteří se tedy vůbe...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.07.05 | přečteno: 19959x
 

Portál pro ženy