newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Pampeliškový med - ten musíte mít!

 
Pampeliškový med - ten musíte mít!

Dlouhá léta se mu říká med, ale pravým medem ve skutečnosti není. Pampeliškový sirup, jak by se měl správně nazývat, je unikátní směsí květů smetánky lékařské, cukru a citrónu. Kdo ho ještě nezkusil, neví, o co přichází. 

 

 

V bříšku jako v pokojíčku

Tento zlatavý zázrak z pampelišek skvěle chutná jako sladidlo do čaje, výborný je ale i na pečivo s máslem, nebo jako přísada či poleva na domácí perník. Nejen, že skvěle voní, ale má i příznivé účinky na zažívání dětí i dospělých. Pro jarní očistnou kůru je proto jako dělaný!

Uvařte si vlastní

Výroba pampeliškového medu není nikterak složitá. Postačí vám vyšetřit si trošku poledního času pro sběr květů a poté pro samotné vaření.

Potřebujete:

přibližně 300 květů – sbíraných nejlépe před polednem, kdy jsou nejvíce rozvité

1 litr vody

1 dobře umytý citrón

1 kg cukru

 

Postup:

Květy lehce propláchněte ve studené vodě, abyste je zbavili drobného hmyzu a případných nečistot. Zalijte vodou a přidejte na plátky nakrájený citrón (může být i bez kůry). Přiveďte k varu a vařte asi 15 minut. Poté odstavte a nechte minimálně 24 hodin na tmavém a chladném místě louhovat. Další den sceďte přes síto nebo plátno a do nahnědlé šťávy přisypte cukr. Tuto směs vařte na velmi mírném stupni, dokud se med nezačne tzv. táhnout. Babskou radou je přidat při vaření do hrnce ještě pár lžiček klasického medu – ten by měl zabránit případnému nežádoucímu zkrystalizování. Správnou konzistenci hotového medu zjistíte tak, že lžící odkápnete na studený talířek a jakmile kapka drží svůj tvar, během chvilky ztuhne nebo zhoustne, je ten pravý čas pro odstavení. Horký med se plní do skleniček, pevně se uzavře a do druhého dne se nechá stát dnem vzhůru. Takto připravený med se skladuje v chladu a temnu.

 

                         

 

Pokud máte bohatý zdroj pampelišek z louky nebo vlastní zahrady, vřele doporučuji také jarní salát připravený z mladých listů smetánky lékařské, čerstvých ředkviček a vařeného vajíčka.   

Dobrou chuť!

TIP: Med (přesneji sirup) můžete podobným způsobem připravit i z jarních kvítků fialek, sedmikrásek, mladých smrkových výhonků nebo například rýmovníku

 

Image courtesy of sattva at FreeDigitalPhotos.net


 

 

 

2015.05.11 | Kateřina Pořízová | přečteno: 10300x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: pampeliškový med pampeliškový sirup smetánka lékařská recept

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Dojetím...

O tom, že emoce neskutečně ovlivňují naše životy, není pochyb. Někteří z nás je dávají najevo více, jiní méně. Zajíma...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.12.17 | přečteno: 9395x

kam s ním?

Není to tak dlouho, co nám statistika ukazovala nárůst porodnosti, díky "Husákovým" dětem. To bylo radosti ...
 
celý článek | Lenka Mašlaňová | 2013.03.18 | přečteno: 9315x

Pěstování rýmovníku krok za krokem. Nejčastější chyby.

O účincích rýmovníku - pokojovky, která vás zbaví rýmy a nachlazení - a jeho pěstování už jsem toho sepsala...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.07.28 | přečteno: 36490x

Pavlína Brzáková: Tvarytmy (Jaroslava Duška)

Jsou knihy, které vás přikovají k posteli, ke gauči, k židli nebo k lavičce v parku. Ba si jsem jistá, že kdo tohle o...
 
celý článek | Admin | 2015.04.18 | přečteno: 9734x
 

Portál pro ženy