Portál pro ženy >> Archiv
archiv
Proces, který začíná ještě před příletem včely
Chuťový profil medu nevzniká až v úlu, ale už ve chvíli, kdy rostlina tvoří nektar. Už samotný květ obsahuje aromatické látky a organické kyseliny, které určují pozdější charakter medu. “Právě proto se medy z různých oblastí výrazně liší, včelí pastva v Pyrenejích dává jiný chuťový základ než pobřežní Valencie neb...
celý článek
| Nina Albertová | 2025.12.14 | přečteno: 44x
Když se nos „rozmazlí“
Decongestantní spreje (ty „na uvolnění nosu“) fungují tak, že stáhnou cévy ve sliznici a rychle uleví od ucpaného dýchání. Problém? Účinek je krátkodobý a při dlouhodobém používání se může objevit tzv. rebound efekt. To je situace, kdy se nos po odeznění účinku ucpe ještě víc. Cévy v nosní sliznici se totiž zvětší, jakmile účinek medikamentu ...
celý článek
| Alena Imrichová | 2025.12.13 | přečteno: 64x
Proč zrovna Forejt?
Přemek Forejt není klasický šéfkuchař v bílém rondonu, který vám vysvětluje, jak správně nakrájet cibuli. Je to kluk s tetováním, dlouhými vlasy a kšiltovkou otočenou dozadu, který vaří v olomoucké restauraci Entrée a stal se známým jako porotce MasterChef.
První kuchařka Přemka Forejta je přesně taková jako její autor. Trochu drzá, trochu pankáčská, ale...
celý článek
| Lea Kubová | 2025.12.11 | přečteno: 82x
Francouzská vinoterapie udržuje mládí a brzdí stres
Pro začátek zůstaneme chvíli v Evropě. Asi vás nepřekvapí, že francouzské ženy se rády zbavují stresu pomocí vinných hroznů. Tato metoda posiluje krevní oběh a imunitní systém, podporuje prokrvování celkově a zklidňuje duši. V polovině devadesátých let minulého století objevil jeden francouzský vědecký tým, že polyfenoly z ...
celý článek
| Jana Brandtlová | 2025.12.10 | přečteno: 71x
Kandované ovoce, také nazývané „glacé fruit“, je ovoce nebo ovocná kůra, které bylo konzervováno v silném cukrovém sirupu. Proces bývá zdlouhavý, kusy ovoce se pomalu nasycují cukrovým roztokem, díky čemuž ztrácejí vlhkost a zůstávají sladké a trvanlivé. Kandované ovoce je už od středověku spojováno s oslavami a slavnostmi, přidává se do ovocných chlebíčků a různého pečen...
celý článek
| Martina Limbergová | 2025.12.06 | přečteno: 184x
Guru moderní jógy, americký spirituální lektor Ram Dass, jednou řekl tato moudrá slova: „Pokud si myslíte, že jste osvícení, zkuste strávit týden se svou rodinou!“ Právě ve vztazích s druhými lidmi, zejména s těmi, k nimž máme nejblíž, se často a nejvíce narušuje naše vyrovnanost. A tak je většinou jen otázkou času, kdy ze zenových výšin spadneme do emočního inferna. Nikdo jin...
celý článek
| Jana Brandtlová | 2025.11.22 | přečteno: 86x
Pryšec nádherný (Euphorbia pulcherrima), známá také jako vánoční hvězda či poinsettia, je rostlina pocházející z Mexika a Střední Ameriky. Do Evropy se rozšířila až v 19. století a rychle si získala oblibu díky svým výrazným listenům, které se často mylně považují za květy. Ve skutečnosti jsou skutečné kvítky nenápadné a drobné, zatímco barevné listeny – nejčastěji červe...
celý článek
| Alena Imrichová | 2025.11.21 | přečteno: 206x
Vědomé ladění života podle cyklu (cycle-syncing) je trend, který se rychle šíří. A není divu. Když začneme pracovat v souladu s tím, co se v našem těle právě odehrává, všechno najednou dává větší smysl. Díky pochopení menstruačního cyklu si můžeme lépe plánovat práci, sport, odpočinek i kreativní projekty. Kolísání hladiny estrogenu a progesteronu ovlivňuje mimo jiné činost ...
celý článek
| Alena Imrichová | 2025.11.19 | přečteno: 191x
Vzhled, který vydrží víc než jednu sezónu
Zatímco živý stromek začne po pár dnech chřadnout, umělý model si drží tvar i barvu roky. Jehličí z měkčeného plastu se netřepí, neškrábe a neopadává. Umělý vánoční stromek 180 cm navíc pasuje do většiny obýváků. Je dostatečně výrazný, ale ne tak obří, aby zabral půl pokoje. A velkou výhodou je, že si ho můžete tvarovat...
celý článek
| Nina Albertová | 2025.11.15 | přečteno: 186x
Nákupy jako radost a odměna
Také pro vás představují nákupy potěšení a odměnu? Zejména ženy to tak mají. I když v hloubi duše tušíme, že nakupování dalších věcí nám opravdu žádnou pořádnou spokojenost nepřinese, možná na ten kratičký okamžik, dokud neodcházíme s úlovkem od kasy. Podle odborníků má člověk přirozenou touhu nakupovat – získávat nové věci. A většino...
celý článek
| Jana Brandtlová | 2025.11.15 | přečteno: 226x
Archív článků
Nová éra medu: Proč se z něj stává nový gastronomický luxus
Proces, který začíná ještě před příletem včely
Chuťový profil medu nevzniká až v úlu, ale už ve chvíli, kdy rostlina tvoří nektar. Už samotný květ obsahuje aromatické látky a organické kyseliny, které určují pozdější charakter medu. “Právě proto se medy z různých oblastí výrazně liší, včelí pastva v Pyrenejích dává jiný chuťový základ než pobřežní Valencie neb...Nosní spreje: kdy se z dobrého sluhy může stát zlý pán?
Když se nos „rozmazlí“
Decongestantní spreje (ty „na uvolnění nosu“) fungují tak, že stáhnou cévy ve sliznici a rychle uleví od ucpaného dýchání. Problém? Účinek je krátkodobý a při dlouhodobém používání se může objevit tzv. rebound efekt. To je situace, kdy se nos po odeznění účinku ucpe ještě víc. Cévy v nosní sliznici se totiž zvětší, jakmile účinek medikamentu ...Forejt na doma i pod stromeček. Dárek pro kluky, co nevědí, že chtějí vařit
Proč zrovna Forejt?
Přemek Forejt není klasický šéfkuchař v bílém rondonu, který vám vysvětluje, jak správně nakrájet cibuli. Je to kluk s tetováním, dlouhými vlasy a kšiltovkou otočenou dozadu, který vaří v olomoucké restauraci Entrée a stal se známým jako porotce MasterChef.
První kuchařka Přemka Forejta je přesně taková jako její autor. Trochu drzá, trochu pankáčská, ale...Zrelaxujte na cestě kolem světa
Francouzská vinoterapie udržuje mládí a brzdí stres
Pro začátek zůstaneme chvíli v Evropě. Asi vás nepřekvapí, že francouzské ženy se rády zbavují stresu pomocí vinných hroznů. Tato metoda posiluje krevní oběh a imunitní systém, podporuje prokrvování celkově a zklidňuje duši. V polovině devadesátých let minulého století objevil jeden francouzský vědecký tým, že polyfenoly z ...4 tradiční recepty s chutí a vůní kandovaného ovoce
Kandované ovoce, také nazývané „glacé fruit“, je ovoce nebo ovocná kůra, které bylo konzervováno v silném cukrovém sirupu. Proces bývá zdlouhavý, kusy ovoce se pomalu nasycují cukrovým roztokem, díky čemuž ztrácejí vlhkost a zůstávají sladké a trvanlivé. Kandované ovoce je už od středověku spojováno s oslavami a slavnostmi, přidává se do ovocných chlebíčků a různého pečen...Jak zlepšit své vztahy? I jóga pomáhá
Guru moderní jógy, americký spirituální lektor Ram Dass, jednou řekl tato moudrá slova: „Pokud si myslíte, že jste osvícení, zkuste strávit týden se svou rodinou!“ Právě ve vztazích s druhými lidmi, zejména s těmi, k nimž máme nejblíž, se často a nejvíce narušuje naše vyrovnanost. A tak je většinou jen otázkou času, kdy ze zenových výšin spadneme do emočního inferna. Nikdo jin...Vánoční hvězda: jak vybrat tu nejkrásnější a udržet ji při životě
Pryšec nádherný (Euphorbia pulcherrima), známá také jako vánoční hvězda či poinsettia, je rostlina pocházející z Mexika a Střední Ameriky. Do Evropy se rozšířila až v 19. století a rychle si získala oblibu díky svým výrazným listenům, které se často mylně považují za květy. Ve skutečnosti jsou skutečné kvítky nenápadné a drobné, zatímco barevné listeny – nejčastěji červe...Cycle-syncing aneb využijte menstruační cyklus jako superpower
Vědomé ladění života podle cyklu (cycle-syncing) je trend, který se rychle šíří. A není divu. Když začneme pracovat v souladu s tím, co se v našem těle právě odehrává, všechno najednou dává větší smysl. Díky pochopení menstruačního cyklu si můžeme lépe plánovat práci, sport, odpočinek i kreativní projekty. Kolísání hladiny estrogenu a progesteronu ovlivňuje mimo jiné činost ...Proč se vyplatí koupit umělý vánoční stromek 180 cm namísto živého?
Vzhled, který vydrží víc než jednu sezónu
Zatímco živý stromek začne po pár dnech chřadnout, umělý model si drží tvar i barvu roky. Jehličí z měkčeného plastu se netřepí, neškrábe a neopadává. Umělý vánoční stromek 180 cm navíc pasuje do většiny obýváků. Je dostatečně výrazný, ale ne tak obří, aby zabral půl pokoje. A velkou výhodou je, že si ho můžete tvarovat...Spokojit se s málem. Proč? A jak to udělat?
Nákupy jako radost a odměna
Také pro vás představují nákupy potěšení a odměnu? Zejména ženy to tak mají. I když v hloubi duše tušíme, že nakupování dalších věcí nám opravdu žádnou pořádnou spokojenost nepřinese, možná na ten kratičký okamžik, dokud neodcházíme s úlovkem od kasy. Podle odborníků má člověk přirozenou touhu nakupovat – získávat nové věci. A většino...stránka:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- 190
- 191
- 192
- 193
- 194
- 195
- 196
- 197
- 198
- 199
- 200
- 201
- 202
- 203
- 204
- 205
- 206
- 207
- 208
- 209
- 210
- 211
- 212
- 213
- 214
- 215
- 216
- 217
- 218
- 219
- 220
- 221
- 222
- 223
- 224
- 225
- 226
- 227
- 228
- 229
- 230
- 231
- 232
- 233
- 234
- 235
- 236
- 237
- 238
- 239
- 240
- 241
- 242
- 243
- 244
- 245
- 246
- 247
- 248
- 249
- 250
- 251
- 252
- 253
- 254
- 255
- 256
- 257
- 258
- 259
- 260
- 261


