newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

SEZÓNA JAHOD VRCHOLÍ – TIPY PRO NÁKUP I SKLADOVÁNÍ

 
 

Jahody jsou plody jahodníku, vytrvalé byliny rostoucí především v mírném pásu severní polokoule. Na území České republiky je hojně rozšířen jahodník obecný.

U nás je pěstování jahod oblíbené a Češi dávají přednost tuzemským jahodám. Nic nepřekoná čerstvé, místní plody. Populárními se staly samosběry, kdy si zájemci sbírají plody ručně, navíc je tato varianta levnější a zákazník má jistotu, odkud jahody pocházejí.

Sytě červené plody jsou ty nejlákavější, ovšem není radno se řídit pouze barvou. Dobré jahody by měly být pevné, suché, lesklé a čisté se zelenou stopkou. Řiďte se též čichem, jahody by zkrátka měly vonět jako jahody!

Živiny

Kromě skvělé chuti mají jahody ještě řadu dalších pozitivních vlastností. Obsahují mnoho vody, mají nízký obsah kalorií, spoustu vitamínu C a antioxidantů. Jsou dobrým zdrojem vlákniny a mají nízký obsah cukru. Podporují metabolismus a působí příznivě při vysokém tlaku, dně, artróze či revmatizmu. Díky obsahu minerálních látek posilují imunitu a prospívají našemu zraku i pokožce.

V kosmetice se využívají pro schopnost bělit zuby či zesvětlovat pigmentové skvrny.

Jak je skladovat?

Když si přinesete domů čerstvé jahody, uskladněte je v nádobě odolné proti vlhkosti, nejlépe v jedné vrstvě na papírové utěrce a skladujte je v chladničce po dobu 2 až 3 dnů. Neoplachujte je dříve, než je budete chtít konzumovat. Umývejte je v cedníku a poté jemně rozprostřete na utěrku, aby samy oschly.

Jak zamrazit jahody?

Těmito šťavnatými a sladkými plody by se nemělo určitě plýtvat. Pokud jich máte nadbytek, není nic jednoduššího, než je zamrazit. Odstraňte stopky, rozprostřete je na pečicí papír v jedné vrstvě na tácek nebo plech a dejte je mrazit, dokud nebudou pevné. Pak je přesuňte do uzavíratelného sáčku vhodného k mrazení, takto vám vydrží šest měsíců až rok.

Kvalitní jahody jsou dobré samotné, přidávat je můžete do různých moučníků a kombinovat je s jinými druhy ovoce i zeleniny. Vyrobit můžete různé krémy, zmrzliny i omáčku. Tyto plody mají široké využití, záleží na vaší fantazii a chuti.

 

 

| přečteno: 30077x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: jahody, jahodník obecný, mrazení, kuchyně

 
archiv

Nejzajímavější články

 

ŠEDIVÉ VLASY: PROBLÉM NEBO PŘEDNOST?

Zatímco jedni se děsí při nálezu jediného šedého vlasu na své hlavě, jiní ho s nadšením vítají. V současné době se zdá, ...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.01.23 | přečteno: 30141x

Posilte imunitu a prohřejte studené ruce i nohy – studená sprcha umí pomoci

Otužuj se, tvé tělo bude plné síly a zdraví. Také už jste tuto větu slyšeli od své babičky nebo od člověka, který se rád...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.11.17 | přečteno: 30130x

Dlažba v celém bytě je stylová

Dlažba v celém bytě se opravdu prosadila a proslavila. V současné době se dlažby a dlaždice používají ve všech interiére...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.08.26 | přečteno: 626x

Boj s komáry nekončí. Pořiďte si ty nejúčinnější zbraně!

  Tuhý boj s komáry. Přesně to nás po letošní mírné zimě trápí a ještě nějakou dobu bude. Pokud jste s tím d...
 
celý článek | Admin | 2014.07.28 | přečteno: 30129x
 

Portál pro ženy