newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Posilte imunitu a prohřejte studené ruce i nohy – studená sprcha umí pomoci

 
Posilte imunitu a prohřejte studené ruce i nohy – studená sprcha umí pomoci

Otužuj se, tvé tělo bude plné síly a zdraví. Také už jste tuto větu slyšeli od své babičky nebo od člověka, který se rád otužuje? Tato informace nepatří mezi závratné novinky a o tom, že otužování poskytuje tělu nějaké benefity, víme již delší dobu. Uvolněte ve vašem životě místo pro studenou sprchu a vaše celková kondice bude jen vzkvétat. Jaké kladné účinky má pro nás schované?

 

Energie, kterou dlouhou dobu postrádáte

Každý z nás má jiný ranní rituál, podle kterého se takzvaně nakopne. Někdo si dá kávu, někdo posnídá plně energetickou snídani, někdo si stihne jít například zaběhat. Ovšem i taková studená sprcha vám dodá dostatek energie na celý den. Sice není nikterak příjemná, zato se ale považuje za jednu z nejefektivnějších. Ranní studená sprcha pomáhá k produkci hormonů zvaných katecholaminy a endokanabinoidy, které vám doslova zvýší energii.

                                                                

Lepší nálada celý dlouhý den

Každý den vstáváte naštvaní a myšlenka, že vás čeká další pracovní den plný nepříjemných úkolů či lidí, vás může značně znepokojovat a zneklidňovat. Tvrzení, že vám studená sprcha vykouzlí úsměv na tváři, je pro vás možná nedůvěryhodná. Jenže opravdu, studená sprcha aktivuje váš nervový systém – neurotransmitery, například endorfiny. Vy tak vyjde z domu pravou nohou a celý den se budete cítit báječně.

Respirační onemocnění vás nedostane

Pohyb, zdravá strava bez průmyslově zpracovaných potravin, dostatek minerálů a vitamínů, je jistě dokonalý krok k tomu, jak být fit a mít imunitu jako skála. A pokud vše doplníte o otužování, soustavně budete posilovat imunitní systém a nějaké respirační onemocnění na vás bude krátké. Vysvětlení je jednoduché. Váš organismus se naučí zvládat změny teplot, což znamená, že vaše tělo bude silnější a zvládne lépe odolávat vnějším vlivům.

                                                                

Studené ruce a nohy zmizí

Možná je to až neuvěřitelné, ale na studené nohy a ruce vám může pomoci právě studená sprcha. Je to zvláštní, ale vlastně logické. Pokud na sebe pustíte studenou vodu, vaše tělo zažije teplotní šok, jehož následkem vzniká v těle termogeneze neboli vnitřní teplo. Krev v těle se snaží dostat na povrch pokožky, aby vás zachránila a ohřála. Výsledkem je následné prokrvení orgánů, ale i končetin. Jakmile zastavíte sprchu, osušíte se, oblečete se, najednou ucítíte vnitřní horko. Je to poměrně příjemný pocit. Pokud se pro otužování rozhodnete, určitě u něj setrvejte, protože studená voda dokáže nahradit spoustu drahých vitamínů z lékárny. Samozřejmě také nezapomínejte na zdravý jídelníček.     

                                                                

 

2022.11.17 | Jana Brandtlová | přečteno: 30109x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: otužování sprcha studená sprcha imunita odolnost respirační onemocnění

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Dostanete k Vánocům peníze místo dárku? Udělejte si radost něčím novým do svého šatníku!

Pomalu se blíží Štědrý den a s ním rozdávání dárků. Možná letos také jako já dostanete od některých členů rodiny obálku ...
 
celý článek | Lea Kubová | 2014.12.17 | přečteno: 30119x

Letní saláty

Léto je tady, ač to tak zatím příliš nevypadá. A v tomto období veder dávám většinou přednost salátu před svíčko...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.07.06 | přečteno: 30138x

Tipy na dárky, které potěší a zároveň pomohou naší přírodě

Vánoce mají být především o setkání s blízkými, společně stráveném času, o lásce a dobrých skutcích. Co si ale budeme po...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.12.14 | přečteno: 30082x

Neplacení alimentů maminkám je národním hitem! Kdo vám pomůže?

Statistiky v České republice, které se týkají rozvodů, jsou děsivé. Téměř každé druhé manželství skončí rozvodem. K t...
 
celý článek | Admin | 2013.09.29 | přečteno: 30039x
 

Portál pro ženy