newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Obývací pokoj podle Feng - shui 1. díl

 
Obývací pokoj podle Feng - shui 1. díl

Obývací pokoj je považován za srdce domu či bytu. Rodina se zde schází, jsou zde přijímány návštěvy. Je místem setkávání rodiny, přátel, ale i oddechu. Slouží také k reprezentaci jeho obyvatel. Je to prostě taková výkladní skříň celého bytu. Proto bývá zařizování této místnosti dávána zvláštní pozornost.

 

Základní pravidla

Už samozřejmostí je, že tento pokoj by měl být světlý a přívětivý. Stále se zde má dbát na pořádek a čistotu. Ale tohle jsou pro Feng – shui už standardní pravidla.

V minulém článku se hovořilo o středu pokoje, jako o místu kde se koncentruje pozitivní energie. Střed nejen obývacího pokoje proto musí být volný, aby se nebránilo proudění pozitivní energie čchi po celé místnosti, ta se pak dostane ke všem předmětům a celý prostor prostoupí.

Důležité je, aby prostor nebyl přecpaný a vy se v něm necítili stísněně. Vyvarujte se masivního čalounění. Velikost sedačky a křesel uzpůsobte proporcím vašeho pokoje. Také s množstvím nábytku nakládejte umírněně. Střídmost platí také u ozdob, vzdejte se přebytečných „lapačů prachu“, které jsou pro některé, symbolem útulnosti. Nejen, že si ulevíte při úklidu, ale i samotný prostor bude moci lépe dýchat a energie bude plynule proudit.

Dispozice obývacího pokoje

Pokud možno, tak by měl být obývací pokoj orientován na jihozápad, západ nebo jihovýchod. Aby sem zvenčí pronikalo co nejvíce světla a místnost byla dostatečně prosvětlená a přívětivá. Protože přirozené světlo dodává dostatečně příjemnou a lákavou atmosféru.

Obývací pokoj bývá nejčastěji největší místností, díky tomu zde může energie čchi neustále proudit. Nemáte-li však k dispozici dostatečně velký prostor, můžete si napomoci rozmístěním zrcadel, které prostor nejen opticky zvětší, ale také jej prosvětlí. I velká místnost může nést úskalí, zde se může naopak energie čchi ztrácet, to vyřešíte vhodným rozestavěním nábytku, tak že prostor předělíte.

Sedací souprava

Sedací souprava by se měla skládat z několika částí. Záleží na vás, zda to budou křesla, sedačky, malá pohovka nebo gauč. Ze všech těchto míst by měl být dobře viditelný střed místnosti. Je jedno do jakého tvaru budete sedací nábytek sestavovat, zda jej proložíte stolečky či květinami, které jsou vždy vítaným prvkem. Důležité je však to, aby nikdo nebyl nucen sedět zády k oknu nebo ke dveřím! Je to nevhodné, tento člověk se pak necítí útulně, stále je nucen si kontrolovat záda a nebude se cítit bezpečně. Nevhodné je také umísťovat sedací nábytek do rohu, člověk se zde cítí stísněně s pocitem, že je svírán zdmi.

Nábytek

Ideální by bylo, kdyby nábytek i sedací souprava měla zaoblené tvary. Ale to je většinou u cenově přijatelného nábytku problém a o nabídce tuzemských obchodů nemluvě. Ale i tohle se dá elegantně vyřešit s použitím měkkých materiálů – koberce, ubrusy a polštáře. Stejnou funkci mají také rostliny s kulatými listy, které se postarají nejen o kyslík, ale i harmonický tok energie.

Negativní energii produkují ostré a vystupující hrany, špičaté listy rostlin směřující k sedací soupravě a tím k lidem.

Podlaha

Co se podlahy týče. Celoplošné koberce pohlcují energii. Pokud se koberce nechcete vzdát, vhodnou alternativou jsou menší koberečky. Nejideálnější je dřevěná podlaha, ta v žádném případě tok energie nebrzdí, naopak dřevo jakožto přírodní materiál samo pozitivní energii vyzařuje. Dřevo je vhodným materiálem i pro nábytek. Kdežto kov a sklo jsou chladné a nikdy nebudou působit útulně stejně jako dřevo.


 

Dnes jsme si řekli základní věci především o dispozici a materiálech vhodných do obývacího pokoje. Nyní máte zase trochu času na to přesunout nábytek a zbavit se zbytečností. Příště si povíme něco o barevnosti, dekoracích a elektronice.

 

S přáním příjemného posezení nejen v obývacím pokoji

Katka Mikulášková

 

Fotografie: freedigitalphotos.net: “Sofa On The Grass Field ” by Sujin Jetkasettakorn; “Seat In Quiet Room For Meditation” by nuchylee; “Decorative Pillow Natural Fabric On Sofa In House” by jackthumm.

2015.08.31 | Katka Mikulášková | přečteno: 30058x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: obývací pokoj fenh-shui

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Zlato jako investice? Dobrý nápad

Varovné zprávy o rostoucí inflaci nelze přehlížet. Naše peníze, které jsme neinvestovali, nebo je neinvestovali dobře, p...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.09.07 | přečteno: 30227x

Zařiďte si praktickou a pohodlnou jídelnu

Také milujete ty chvíle, kdy se celá rodina sejde u stolu? Chvíle, kdy si společně vychutnáváte jídlo, povídáte si, směj...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.09.30 | přečteno: 30078x

Na nákupu v drogerii: Micelární vody

Micelárky, neboli micelární vody se stávají hitem v péči o pleť. Co je to vlastně micelární voda?? V po...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.03.26 | přečteno: 30152x

Nový HIT jménem HARLEM SHAKE!

  Určitě jste o něm už slyšeli, a pokud ne, brzy o něm uslyšíte. Harlem Shake totiž hýbe internetem a nejen ...
 
celý článek | Romana Volgemutová | 2013.03.11 | přečteno: 30141x
 

Portál pro ženy