newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zařaďte do svého jídelníčku rybí tuk. Vaše tělo vám rozhodně poděkuje

 
Zařaďte do svého jídelníčku rybí tuk. Vaše tělo vám rozhodně poděkuje

Mnoho z nás má rybí tuk spojený s něčím odpudivým, co jsme byly nuceny jako děti popíjet pro náš zdravý vývoj. S postupem doby se ledacos změnilo, a to včetně přísunu všech důležitých složek, které naše tělo může z rybího tuku čerpat. Dnes je možné zakoupit rybí tuk i ve formě snadno uživatelných kapslí, které jsou chuťově neutrální. A proč je vlastně jeho konzumace natolik důležitá? Zcela jistě pro klid v duši a bystrý mozek.

 

Co rybí tuk obsahuje?

Rybí tuk primárně obsahuje dvě důležité omega-3-mastné kyseliny, tj. kyselinu eikosapentaenovou a kyselinu dokosahexaenovou. Ty působí příznivě nejen na mozek a duševní zdraví, ale také na srdce a pokožku. Denní doporučené množství rybího tuku je odhadováno odborníky na zhruba tři gramy, pakliže jej užíváte jako prevenci. Omega-3-mastné kyseliny lze ovšem získávat nejen ze samotného rybího tuku, ale také z tučnějších druhů ryb (losos, makrela anebo sleď). Proto je dobré dopřát si co nejvíce jídel, která obsahují právě tyto ryby, upravené na nejrůznější způsoby.

                                                        

Jak konkrétně omega-3-mastné kyseliny ovlivňují mozek?

Nyní si řekněme, jaký konkrétní efekt mají omega-3-mastné kyseliny. Z provedených studií vyplývá, že kyselina eikosapentaenová i kyselinu dokosahexaenová mají významný vliv zejména na zdravý vývoj mozku dítěte. Ovlivnit proces mohou již samotné nastávající maminky vyšší konzumací ryb anebo rybího tuku. Vědci totiž přišli s tím, že potomci těchto žen měli v raném věku vyšší inteligenční kvocient než jejich vrstevníci. U dospělých jedinců pak omega-3-mastné kyseliny udržují dobré paměťové funkce. Proto se doporučují v jídelníčku především u seniorů (zpomalí se proces stárnutí mozku).

Rybí tuk dokáže konkurovat antidepresivům

Jisté klinické studie provedené v Americe hovoří jasně. Konzumace rybího tuku (i v doplňcích stravy) může přispět též ke zmírnění příznaků souvisejících s depresivními stavy (největší efekt byl zaznamenán u lidí, kteří již užívají antidepresiva). Vědci přišli na to, že rybí tuk se dokonce může rovnat účinkům již zmíněných antidepresiv. Mechanismus působení omega-3-mastných kyselin na neurologický systém však odborníci stále zkoumají. Má se ale zatím za to, že působí cíleně na serotoninové receptory v mozku.

Kde najdete prospěšné omega-3-mastné kyseliny?

Chcete začlenit omega-3-mastné kyseliny do svého jídelníčku a nemáte příliš v oblibě ryby a současně nechcete užívat žádné doplňky stravy s rybím tukem? Pak vsaďte zcela určitě na tyto další přírodní suroviny:

                                                        

  • Semínka všeho druhu: vhodná jsou především ta lněná, konopná, slunečnicová či chia.
  • Nesolené a nepražené ořechy: pochutnat si můžete třeba na vlašských oříškách anebo také na těch makadamových. Ideální jsou i arašídy.
  • Mořské řasy: vhodná je chlorella i spirulina.
  • Rostlinné oleje: svůj účel splní zejména ten z mořských řas a taktéž řepkový i lněný.

                                                                

Kde se vzala, tu se vzala kyselina alfa-linolenová! Oč se jedná?

Do skupiny omega-3-mastných kyselin se řadí kromě dvou výše uvedených i ta alfa-linolenová, která je rovněž nezbytná pro správné fungování lidského organismu. Vždyť dodávaná je do těla už v období raného dětství prostřednictvím mateřského mléka. Perfektním zdrojem této sloučeniny jsou už zmíněné rostlinné oleje, semínka, ryby i mořské plody. Samo sebou lze alfa-linolenovou kyselinu zakoupit i ve formě doplňků stravy.

                                                               

Rozhodně neotálejte a zařaďte uvedené kyseliny do svého jídelníčku co nejdříve, protože se skvěle uplatní například při mírnění příznaků menopauzy, podpoří vás při duševním vypětím (stres v zaměstnání a podobně), při poruchách imunitního systému anebo při zánětlivých procesech.

2022.01.11 | Jana Brandtlová | přečteno: 30193x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: rybí tuk omega-3 mastné kyseliny omega-6 mastné kyseliny ryby zrna zdravá strava

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Sebepoznání

Sebepoznání Určitě při mnoha životních situacích sedáváte s hlavou v dlaních a ptáte se, kdo vlastně js...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2013.12.18 | přečteno: 30135x

výživa v těhotenství

Co jíst a nejíst během nejkrásnějšího období ženy - těhotenství ...
 
celý článek | Lenka Mašlaňová | 2013.03.16 | přečteno: 30020x

6 tipů, jak zvětšit a zpevnit svá prsa

Poprsí patří mezi hlavní rysy ženskosti. Bohatý dekolt zvyšuje sebevědomí a přitahuje mužské pohledy, o tom není pochyb....
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.09.10 | přečteno: 30280x

Čtenářský deník, díl 8.

Dnes nepřicházím  s knižní novinkou, ale s bestselerem staršího data.  A proč? Důvod je velice pr...
 
celý článek | Meridene | 2015.04.11 | přečteno: 30100x
 

Portál pro ženy