newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Voda - elixír života a co jste o ní možná nevěděli

 
Voda - elixír života a co jste o ní možná nevěděli

Voda, v tomto krátkém slově se ukrývá nejbohatší a nejdůležitější složka všech živých organismů. Mnozí ví, že voda pokrývá asi 2/3 povrchu naší planety, a že bez ní by život na Zemi nebyl prakticky nemožný. Dnes je také známo, že i když je právě ze 2/3 povrch Země pokryt vodou, jen 3 % je voda pitná. Navzdory tomu mnoho obyvatel planety podceňuje význam ochrany zdrojů, zejména pak vody.

 

V ledovcích a v trvalém sněhu je voda obsažená zhruba v 1,86 %, podzemní vody je jen velmi málo, asi 1,7 %. V běžném životě se pak s vodou může samozřejmě setkat v kterémkoli z jejích tří skupenství a její podoba se neustále mění. Je to tedy kapalný stav, pak jde o vodu proměněnou v páru a poslední je pevné skupenství, a tím je led.

Dle statistik průměrný obyvatel USA spotřebuje 296 litrů denně, v Německu je to pak 127 litrů denně a v Rusku 278 litrů denně. Je to opravdu hodně a lidé si bohužel neuvědomují, že vody ubývá.

Význam vody pro život

Voda je významnou složkou pro život. Má vlastnosti, které utiší žízeň, pomáhá zmírnit únavu, obnovuje energii, omlazuje pokožku, reguluje tělesnou teplotu, podílí se na metabolických procesech, odplavuje z těla škodlivé látky a je samozřejmě potřebná i pro očistu těla. Bez vody nerostou rostliny a i zvířata vodu ke svému životu potřebují.

                                                               

Lidské tělo v podstatě tvoří ze 75 % voda. Například klouby budou pružné a elastické díky dostatečnému dodržování pitného režimu. Navíc je velmi nutné udržovat vodní rovnováhu. Naopak dlouhodobý nedostatek vody může způsobit různá onemocnění, jako je dehydratace, pálení žáhy, bolesti hlavy, artritida, osteoporóza a další onemocnění. A podle vědeckých studií vydrží člověk několik dní, dokonce týdnů bez jídla, ale ne bez vody. Tělo je pak dehydrováno a na tento nedostatek reagují lidské orgány individuálně. Také pokožka se stává bez vody daleko zranitelnější a dochází k infekčním, dermatologickým onemocněním a k předčasnému stárnutí.

Voda a kalorie

Mnozí si myslí, že běžná voda neobsahuje žádné bílkoviny a minerální látky. Není to pravda. Podzemní voda nebo voda z vodovodního řádu může obsahovat velmi cenné minerály. Například voda z kohoutku může obsahovat až 7 mg vápníku, 2 mg hořčíku, 9 mg sodíku a 0,03 mg zinku, a to v jedné sklenici.

                                                               

Voda jako zdroj energie

Nesmí se ovšem zapomenout ani na to, že voda je přírodní zdroj, který má ohromnou sílu, což dokazují i přírodní katastrofy, jako jsou záplavy a povodně. Voda je tedy vnímána i jako plnohodnotný zdroj energie. Jak už bylo řečeno, síla pohybující se vody je velmi vysoká, využívá se tedy k výrobě elektřiny. Významnými stavbami jsou vodní elektrárny, které se staví převážně tam, kde je pohyb vody největší.

 

 

 

2022.12.18 | Jana Brandtlová | přečteno: 30072x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: voda život člověk zdraví planeta ekosystém pitná voda kalorie

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Padá na vás v zimě únava? Jak se jí vyhnout?

Nedostatek energie se netýká jen jarního období. Už v zimě se vás může zmocnit únava. Poděkujte za ni nedostatku přiroze...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.02.02 | přečteno: 30221x

Zabiják vztahu I. - ponorka

Čas prázdnin a dovolených s sebou přináší mnohá potěšení, ale i nejrůznější úskalí. Kromě zdravotních nesnází vás můž...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.08.09 | přečteno: 30198x

Zajímavé tipy na dárky pro muže

Když člověk shání dárek pro ženu, může se klidně poohlédnout po některých zajímavých špercích anebo po kosmetice. U p...
 
celý článek | Admin | 2016.04.28 | přečteno: 30135x

Jak mne chytlo GTD

Nikdy jsem neměla zvláštní potřebu organizovat si den. Všechno tak nějak vyplývalo jedno z druhého. Po třech letech m...
 
celý článek | Jitka Rázková | 2014.02.13 | přečteno: 30042x
 

Portál pro ženy