newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Posilněte si imunitu, během chladnějších dnů ji budete potřebovat

 
Posilněte si imunitu, během chladnějších dnů ji budete potřebovat

Jakmile se začnou dny zkracovat a teploty postupně klesají stále níž a níž, začne své nedočkavé růžky vystrkovat nachlazení a další respirační onemocnění. Riziko, že ulehneme nemocní do postele, ale můžeme snížit prostřednictvím několika jednoduchých preventivních opatření, které posílí náš imunitní systém.

 

Základem je zdravý a vyvážený jídelníček

Zdravá strava je nezbytná pro správné fungování imunitního systému. Je proto důležité, abychom tělu dopřáli vyvážený poměr bílkovin, tuků a sacharidů. V jídelníčku by neměly chybět ani potraviny s vysokým obsahem vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Pravidelně bychom si proto měli dopřát ovoce, zeleninu, ořechy a semínka. Pro organismus jsou naopak zatěžující smažená a průmyslově zpracovaná jídla, stejně jako potraviny s přemírou jednoduchých cukrů (např. cukroviny, slazené nápoje). Ty bychom se měli pokusit v jídelníčku co nejvíce omezit.

                                                                

Pitný režim je důležitý i v zimě

Chladné počasí obvykle snižuje pocit žízně. Ale také v průběhu podzimu a zimy je třeba dbát na dostatečný příjem tekutin, především čisté pitné vody. Ta je pro lidské zdraví nezbytná a kromě mnoha tělesných funkcí ovlivňuje rovněž imunitní systém člověka. Pokud někomu činí potíže dodržovat pitný režim, může vsadit i na potraviny s vysokým obsahem vody, které svým složením přispívají k vnitřní hydrataci. Patří k nim například okurka, ledový salát, řapíkatý celer, špenát, rajčata a vodní meloun.

                                                                

Fyzická aktivita imunitu posílí

Zatímco v nejteplejších měsících nás počasí láká k procházkám, výpravám k vodě či výšlapům do přírody, jakmile se ochladí, mnoho z nás fyzickou aktivitu omezí a tráví více času doma. Přitom právě pravidelný pohyb představuje jeden ze stěžejních pilířů zdravého životního stylu. Sport a cvičení mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, krevní tlak, tělesnou hmotnost a v neposlední řadě podporují přirozenou obranyschopnost organismu.

                                                                

Pozor na nedostatek spánku

Význam spánku se stále hodně podceňuje, zvláště v současné poněkud hektické době. Výjimkou tak nejsou lidé pracující dlouho do noci, stejně jako jedinci trpící chronickou nespavostí. Přitom právě vydatný a kvalitní spánek je nezbytný pro odpočinek a celkovou regeneraci organismu. Jeho dlouhodobý nedostatek vede mimo jiné ke snížení imunity. Každou noc bychom si proto měli dopřát alespoň 7 hodin nerušeného spánku. Jeho kvalitu může podpořit dodržování pravidel spánkové hygieny, uklidňující bylinky a vyhýbají se modrému světlu ve večerních hodinách.

                                                                

Být stále ve stresu se nevyplatí

Pokusit se o udržení nízké hladiny stresu je rozhodně velice obtížným úkolem, přesto se ale vynaložené úsilí vyplatí. Zatímco krátkodobý stres může být prospěšný a zvyšuje naši výkonnost, v případě dlouhodobého stresu to rozhodně neplatí. Chronický stres člověka celkově oslabuje a negativně ovlivňuje rovněž imunitní systém, který je poté mnohem náchylnější k infekcím a jiným onemocněním.

 

2023.12.09 | Jana Brandtlová | přečteno: 369x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zima imunita nachlazení viróza prevence prevence chřipky prevence nachlazení posílení imunity imunitní systém respirační onemocnění

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Sukně, které jsou na podzim in. Je čas nakupovat!

Když se léto chýlí ke svému konci, máme ve zvyku přebírat skříně a chystat místo na podzimní kousky. Přece jenom podzim ...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.09.19 | přečteno: 30060x

I pracovní boty mohou být šik!

Mnoho pracovních pozic vyžaduje dodržování tzv. ústrojové kázně – tedy nošení pracovního stejnokroje a k tomu u...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.02.26 | přečteno: 30215x

Jako houby po dešti

Ano, rostou nám přímo raketovou rychlostí a my přece vůůůbec nestárnem… Kuk na mamku! Zdárně zvládnuté šes...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.09.02 | přečteno: 30085x

Vše, co potřebujete vědět o botulotoxinu

Připadáte si při pohledu do zrcadla zamračeně nebo utrápeně a je vaše pleť nevyhlazená? Možná si zasloužíte odstranit...
 
celý článek | Admin | 2017.02.06 | přečteno: 30274x
 

Portál pro ženy