newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak se naučit šít

 
Jak se naučit šít

Na začátku března byla zavedena povinnost nosit roušky, které nebyly, a tak je začalo šít doslova celé Česko. Internet byl zahlcen tipy a dohady o tom, jaká rouška je nejlepší, jaká nejhorší, jak se mají šít, z čeho a kolik jich kdo ušil. Najednou byly fronty do galanterii a šicí stroje se vyprodaly. Díky zákazu vycházení a dlouhým chvílím, které lidé museli chtě nechtě trávit doma, se spousta z nich navrátila k rukodělné výrobě a šití.

 

Rouškami to začalo, ale neskončilo. Mnoho lidí zjistilo, že je tvoření baví, a považovali šití roušek za začátek jejich tvoření.

Jak ale pokračovat? Jak se naučit šít nejen roušky, ale například doplňky do domácnosti či dokonce oblečení?

Kde jinde, než na internetu!

 

Weby pro švadlenky

Existuje mnoho webů a blogů, kde získat rady, zkušenosti a dokonce si zakoupit střihy na šití. Představme si ty nejpopulárnější.

Caramilla alias Petra Macháčková

Na svém webu www.caramilla.cz již mnoho let píše návody, točí videa a hlavně vede eshop s vlastními střihy, které jsou v šicím světě velmi populární. I v případě, že si nekoupíte její střih, určitě navštivte její blog a youtube kanál, kde najdete opravdu mnoho užitečných rad od výběru šicích strojů, přes druhy látek či dalších pomůcek k šití až po návody, jak ušít různé výrobky. Caramilla založila také projekt Škola šití pro začátečníky, kde během několika týdnů projdete všemi základy šití a ušijete si mnoho krásných kousků do šatníku. Navíc má svou vlastní facebookovou skupinu, kde vám s čímkoliv poradí ona nebo další členky a kde najdete spoustu inspirace k šití.

Fazonetka

Dalším velmi oblíbeným blogem je web Jany Coufalové alias Fazonetky (www.fazonetka.cz). Na jejím stejnojmenném webu najdete opět krásné střihy pro muže, ženy i děti, fotonávody k jejím střihům a také podrobná youtube videa, která vás provedou krok za kroku při šití jejích střihů. Stejně jako Caramilla má i Fazonetka svou skupinu na Facebooku, kam se může přidat každý pro inspiraci a šicí rady.

Pro šikulky
Trojici nejznámějších českých švadlenek a tvůrkyň střihů uzavírá Petra Davídková se svým webem www.prosikulky.cz. Peťa stejně jako předchozí zmíněné švadlenky tvoří vlastní střihy na oblečení pro celou rodinu, píše návody a točí videa o šití. Kromě šití se však věnuje i háčkování a pletení, a tak na jejím webu najdete návody i pro tyto oblasti ruční výroby.

 

Facebook

Kromě faceboových skupin již zmíněných autorek střihů a webů o šití lze na této sociální síti nalézt mnoho šicích skupin, které mají často desítky tisíc členů, jež sdílí své šicí úspěchy (či neúspěchy), návody, rady a kde se může každý na cokoliv zeptat a ostatní (většinou) velmi rádi poradí. Nejpopulárnější skupiny jsou zcela jistě "Šití, co tě chytí", "Šití pro začátečníky <3" či "Šikulíci - střihy a návody k šití pro děti i dospělé"

 

Kurzy šití

Přestože lze na internetu nalézt mnoho skvělých rad a návodů z pohodlí domova, občas je skvělé také počítač vypnout a vyzkoušet si kurz šití pod dohledem zkušených lektorů. V poslední době se (nejen díky šití roušek) v mnoha městech objevilo mnoho šicích dílen či ateliérů, které pořádají šicí kurzy různých úrovni (pro začátečníky, pokročilé) nejen klasického šití, ale existuje i mnoho kurzů tvorby střihů a dalších.

 

V Brně patří mezi známější ateliér Brno šije a Rebelion ateliér.

Ateliér Brno šije (www.brnosije.cz) sídlí na ulici Veveří, tedy nedaleko od dopravního uzlu na ulici Česká. Nabízí šestitýdenní kurzy i víkendové kurzy pro začátečníky i pokročilé, kurz šití kapes a zipů, kurz šití  na overlocku či zmíněný kurz konstrukce střihů. Kromě samotných kurzů můžete navštívit ateliér v rámci tzv. Otevřené šicí dílny, kterou můžete využít, pokud nevlastníte šicí stroj či overlock, ale ovládáte již základy šití.

Pobočky Rebelion ateliéru (www.rebelionatelier.cz) můžete nalézt v Brně, Praze, Plzni a Olomouci. V Brně je to opět v centru města, tentokrát na ulici Masarykova. Tento ateliér nabízí sedmitýdenní kurzy a opět kurzy víkendové. V nabídce se nachází kurzy pro začátečníky, mírně pokročilé a pokročilé, kurz techniky šití, opět kurz konstrukce střihů či dokonce kurz semestrální.

Nabídka je tedy opravdu široká a stačí si jen vybrat.

 

V dnešní době je tedy opravdu jednoduché začít šít. Pokud vás tento koníček láká, zajděte si na šicí kurz ve vašem okolí, kde zjistíte, zda vás to opravdu baví a zda si chcete pořizovat domů šicí stroj a další vybavení. A pak vám už nebude nic bránit ve vaší kreativní cestě.

 

Tvoření zdar!

2020.09.12 | Markéta Zuziaková | přečteno: 30091x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: šití kurzy šití jak začít šít weby pro švadlenky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Darujte investiční zlato jako hodnotnou pozornost

Při vymýšlení ideálního dárku je dobré zohlednit hned několik různých faktorů. V první řadě jde o cenový strop, jaký mát...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.09.07 | přečteno: 30121x

Kniha plná erotiky aneb i četba může být vzrušující

Už jste četli erotický bestseller? Někomu přijde nudný, bez dostačujících sexuálních dialogů. Někdo v knize našel váš...
 
celý článek | Petra Hegedüšová | 2012.12.10 | přečteno: 30059x

BOUŘÍ SE VÁM HORMONY? ZKUSTE HORMONÁLNÍ JÓGU!

Hormonální dysbalance v těle ovlivňuje celou řadu procesů nejen fyzických, ale i mentálních. Pro někoho je nejrychlejším...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.02.09 | přečteno: 30236x

Slovník pro čtení etiket na kosmetických výrobcích

Slovník potřebujeme pro různé příležitosti, ale to, že ho budeme potřebovat k tomu, abychom si přečetli štítek na k...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.04.29 | přečteno: 30213x
 

Portál pro ženy