KOUZLO PAMPELIŠKY: JE ZDARMA A OČISTÍ TĚLO OD JEDŮ

 
KOUZLO PAMPELIŠKY: JE ZDARMA A OČISTÍ TĚLO OD JEDŮ

Pampelišku neboli smetánku lékařskou zná každý. Avšak kdo ví i to, že se dá každá část této rostliny využít? Pampeliška v sobě ukrývá řadu význačných a důležitých látek. Nyní je nejvhodnější doba na sběr a využití veškerých blahodárných účinků, které tato rostlina nabízí.

 

 

Pampelišku není třeba nikterak dlouze představovat, neboť každý víme, jak vypadá. Možná pamatujete doby, kdy děvčata pletla nejen ze sedmikrásek, ale právě i z pampelišek věnečky. Jde o vytrvalou rostlinu z čeledi čekankovitých. Květy pampelišek jsou sytě žluté a později se mění v nažky s chmýřím, které snadno létají a semena se tímto šíří do okolí.

Léčivé účinky pampelišky jsou známy a využívány po staletí. Rostlina není rozšířená jen u nás, ale roste v celé Evropě, Asii, Americe. Nejčastěji ji můžete vidět růst na loukách, polích, trávnících, u cest i v mnoha zahradách.

JAK A CO SBÍRAT?

Nejsilnější účinky má pampeliška nyní na jaře, kdy je tak nejvhodnější doba pro sběr. Vzhledem k tomu, že každá část rostliny je vhodná k použití, je dobré se vypravit na sběr a vytěžit z pampelišky maximum. V kuchyni je možné využít květy, listy i kořen. Kořen je nejlepší sbírat před rozkvětem rostliny a listy od dubna do září.

Sběr kořene je trochu náročnější než sbírání listů, ale pro jeho blahodárné účinky se to rozhodně vyplatí. Kořen je třeba vydloubnout neboli vydolovat ze země, omýt vodou, ne však mechanicky drhnout či škrábat a rozříznout na polovinu či čtvrtinu, pro rychlejší vyschnutí. Sušit lze v sušičce či někde ve stínu. Sušení trvá v řádu dnů. Pokud se kořen snadno láme, tj. musí prasknout jak suchá větvička, je to známkou toho, že je dostatečně suchý. Usušené části je třeba skladovat v uzavřené a tmavé nádobě.

PROČ KONZUMOVAT LISTY I KOŘEN?

Pampeliška má mírně nahořklou chuť, chutná podobně jako čekanka. Nezpůsobuje žádné vedlejší negativní účinky. Rostlina obsahuje vitamíny A, B, C, D i K, je bohatým zdrojem betakarotenu, draslíku, vápníku, železa a dalších minerálních látek.

Pampeliška zrychluje trávení, neboť látky v ní obsažené podporují funkci jater a žlučníku, rovněž rozpouští ledvinové kameny, snižuje hladinu cukru v krvi. Jedná se o účinné antirevmatikum. Pampeliška má močopudné účinky. Pomáhá i při únavě, což je nyní na jaře velmi cenné.

Z pampelišky se nedělá jen med, ale listy jsou vhodné do salátů či jako součást zeleninové oblohy. Nejlepší je samozřejmě konzumace v čerstvém stavu. Nicméně i usušená rostlina má velmi pozitivní účinky na lidský organismus. Z usušených částí lze připravit čaj či odvar apod.

 

 

2019.04.28 | Kateřina Lulková | přečteno: 2205x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: pampeliška účinky pampelišky zdraví med

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Proč semenařit ve 21. století?

Žijeme ve světě nadbytku a hojnosti. Přeplněné supermarkety nás o tom přesvědčují dnes a denně přetékajícími regály j...
 
celý článek | Klára Hrdá | 2016.06.29 | přečteno: 12300x

CHŮZE JE NEJLEPŠÍ LÉK PRO TĚLO I DUŠI. KOLIK KROKŮ ZMĚNÍ VÁŠ ŽIVOT?

Jedná se o nejpřirozenější pohyb, který nezatěžuje klouby jako běh, je maximálně šetrný. Z tohoto důvodu je tak chůze vh...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2019.02.12 | přečteno: 2931x

Dětský pokoj podle Feng – shui

Dětský pokoj je místnost s kombinovanou funkcí. Patří nejen k bujarým dětským hrám a kreativnímu řádění vaš...
 
celý článek | Katka Mikulášková | 2015.10.25 | přečteno: 13047x

Co nejlépe pomůže od nachlazení?

S chladnějšími dny opět přichází i zvýšené riziko onemocnění dýchacích cest. Naše tělo začíná být oslabené někdy i výraz...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.09.27 | přečteno: 12913x
 

Portál pro ženy