reklama 1 v magazínu pro ženy
reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Výborné karamelové řezy

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 31353x 2015.04.15

Kratom. Jaké druhy existují a jak působí?

 
celý článek | Lea Kubová | přečteno: 31361x 2022.12.07

Mandle

 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 31352x 2014.12.28

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

KOUZLO PAMPELIŠKY: JE ZDARMA A OČISTÍ TĚLO OD JEDŮ

 
KOUZLO PAMPELIŠKY: JE ZDARMA A OČISTÍ TĚLO OD JEDŮ

Pampelišku neboli smetánku lékařskou zná každý. Avšak kdo ví i to, že se dá každá část této rostliny využít? Pampeliška v sobě ukrývá řadu význačných a důležitých látek. Nyní je nejvhodnější doba na sběr a využití veškerých blahodárných účinků, které tato rostlina nabízí.

 

 

Pampelišku není třeba nikterak dlouze představovat, neboť každý víme, jak vypadá. Možná pamatujete doby, kdy děvčata pletla nejen ze sedmikrásek, ale právě i z pampelišek věnečky. Jde o vytrvalou rostlinu z čeledi čekankovitých. Květy pampelišek jsou sytě žluté a později se mění v nažky s chmýřím, které snadno létají a semena se tímto šíří do okolí.

Léčivé účinky pampelišky jsou známy a využívány po staletí. Rostlina není rozšířená jen u nás, ale roste v celé Evropě, Asii, Americe. Nejčastěji ji můžete vidět růst na loukách, polích, trávnících, u cest i v mnoha zahradách.

JAK A CO SBÍRAT?

Nejsilnější účinky má pampeliška nyní na jaře, kdy je tak nejvhodnější doba pro sběr. Vzhledem k tomu, že každá část rostliny je vhodná k použití, je dobré se vypravit na sběr a vytěžit z pampelišky maximum. V kuchyni je možné využít květy, listy i kořen. Kořen je nejlepší sbírat před rozkvětem rostliny a listy od dubna do září.

Sběr kořene je trochu náročnější než sbírání listů, ale pro jeho blahodárné účinky se to rozhodně vyplatí. Kořen je třeba vydloubnout neboli vydolovat ze země, omýt vodou, ne však mechanicky drhnout či škrábat a rozříznout na polovinu či čtvrtinu, pro rychlejší vyschnutí. Sušit lze v sušičce či někde ve stínu. Sušení trvá v řádu dnů. Pokud se kořen snadno láme, tj. musí prasknout jak suchá větvička, je to známkou toho, že je dostatečně suchý. Usušené části je třeba skladovat v uzavřené a tmavé nádobě.

PROČ KONZUMOVAT LISTY I KOŘEN?

Pampeliška má mírně nahořklou chuť, chutná podobně jako čekanka. Nezpůsobuje žádné vedlejší negativní účinky. Rostlina obsahuje vitamíny A, B, C, D i K, je bohatým zdrojem betakarotenu, draslíku, vápníku, železa a dalších minerálních látek.

Pampeliška zrychluje trávení, neboť látky v ní obsažené podporují funkci jater a žlučníku, rovněž rozpouští ledvinové kameny, snižuje hladinu cukru v krvi. Jedná se o účinné antirevmatikum. Pampeliška má močopudné účinky. Pomáhá i při únavě, což je nyní na jaře velmi cenné.

Z pampelišky se nedělá jen med, ale listy jsou vhodné do salátů či jako součást zeleninové oblohy. Nejlepší je samozřejmě konzumace v čerstvém stavu. Nicméně i usušená rostlina má velmi pozitivní účinky na lidský organismus. Z usušených částí lze připravit čaj či odvar apod.

 

 

2019.04.28 | Kateřina Lulková | přečteno: 31350x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: pampeliška účinky pampelišky zdraví med

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Víte, jak vyvařit roušku?

Vzhledem k současné situaci je víc než pravděpodobné, že se roušek ještě na nějaký čas nezbavíme. Jestliže nejste fanouš...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.01.27 | přečteno: 31353x

Chcete pomoct ženám, které nemohou mít děti? Darujte jim vajíčka!

Mít děti je požehnání, ale bohužel zdaleka ne každá žena otěhotní. Počet žen, které nemohou otěhotnět s vlastními vaj...
 
celý článek | Admin | 2016.10.04 | přečteno: 31353x

Zasoutěžte si o poutavé knihy spisovatelky Danky Šárkové

Soutěž již byla ukončena, děkujeme za účast. Kniha Horal(ka) putuje k Janě Z. a Ditě K., kniha Světlo a tma k Lucce P. a...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.11.18 | přečteno: 31390x

Sedací souprava jako dominanta obývacího pokoje

Sedací souprava je asi nejdůležitějším prvkem obývacího pokoje. Vždyť právě tam tráví většina z nás velkou část ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.08.16 | přečteno: 31350x
 

Portál pro ženy