newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak vnést do života radost?

 
Jak vnést do života radost?

Zejména v současné době hodně lidí radost ze života ztrácí. Obavy z onemocnění koronavirem a nemožnost stýkat se s blízkými a přáteli nás zasáhla všechny. Proto je důležité právě teď dbát na psychohygienu a možná také hledat své štěstí jinde než dosud.

 

Příjemná emoce, která, pokud ji prožíváme dlouhodobě a intenzivně, a která přináší pocit štěstí, to je radost. Na naše životy ale působí mnoho faktorů, které tuto emoci potlačují a mnohdy ji z našeho života i úplně vytlačují. Za některé si ovšem můžeme my samy.

Chcete-li pociťovat radost (a samozřejmě pokud netrpíte nějakou psychickou poruchou), musíte se samy vynasnažit a trochu na tomto krásném stavu zapracovat. Co tedy můžete udělat pro to, abyste se cítily spokojené a vnesly do svého života radost?

Obklopte se příjemným prostředím

Fascinující archeologické nálezy prokázaly pěstování pokojových rostlin už v Pompejích 2.000 let před naším letopočtem a hrnkové rostliny měly své místo i v babylonských zahradách královny Semiramis.

Rostliny a péče o ně totiž uvolňují napětí a harmonizují prostředí, ve kterém žijeme nebo pracujeme. Opakovaně se potvrdilo, že parky, městské lesy, zahrady a dvory se zelení a zelené plochy obecně snižují stres, deprese, pocit úzkosti a smutku, zlepšují smyslové vnímání, paměť, pozornost či schopnost soustředit se. Odborné studie prokázaly, že již samotný pohled na zeleň pozitivně ovlivňuje náladu a vyrovnává negativní vliv současného přetechnizovaného světa.

                                                                

Obklopit se velkým množstvím zeleně v bytech uvnitř města je dnešním obrovským trendem. Pokojové rostliny zažívají boom, proto se i vy obklopte zelení, jak jen to jde. S květinami si klidně můžete povídat, každopádně laskavá péče, kterou jim poskytujete, vám navodí onu příjemnou emoci. Je totiž prokázáno, že radost navozuje jakákoli péče o druhé, a to ať už jde o lidi, zvířata či právě rostliny.

Začněte den v pohodě

Další významnou skutečností pro radost v životě je ráno každého nového dne. Nejdůležitější je pocitově převzít kontrolu nad tím, jak vaše ráno probíhá. Rozhodujících je podle psychologů prvních 10 minut po probuzení. Určitě tedy hned nesahejte po telefonu, ale dejte si minutku či dvě, kdy si vzpomenete na to, za co jste vděčné nebo na co se těšíte. Nenechte samy sebe vstát s mrzutou náladou, to je naprostý základ. Jakmile vylezete s postele, dopřejte tělu sklenici vody. Probudíte tak mozek, prospějete pleti a rozhýbáte si zažívání.

Pak se pořádně protáhněte nebo si krátce zacvičte, a ještě chviličku věnujte meditaci. Celý popsaný ranní rituál vám zabere maximálně 15 minut. Čtvrt hodinky, která vás nabije pozitivní energií na celý den, to už stojí za to, nemyslíte?

Zkoušejte nové věci

Klíčem k novým radostem je kreativita. Proto je skvělé neustále zkoušet věci, které jste nikdy předtím nedělaly. Začít dělat neobvyklé věci, které nabourají každodenní rutinu a pomohou vám vyjet ze zajetých kolejí, není prý vůbec nic těžkého. Stačí jít na procházku se psem nebo cestou do práce jinou trasou. Buďte odvážné a zkuste svůj outfit doplnit něčím pro vás naprosto nezvyklým – může jít o barvu nebo nějaký atypický doplněk.

Také si můžete zkusit přečíst knihu z oboru nebo žánru, který normálně nečtete. A pak tu máme různé zajímavé kurzy, třeba kurz malování. Zdá se vám to děsivé, protože si myslíte, že malovat vůbec neumíte? Možná ano, ale právě tak vystavíte samy sebe pravděpodobnosti, že zažijete něco úplně nového.

Záměrně zažívat nové věci znamená vytvářet v mozku zcela nová spojení mezi neurony. Samozřejmě, že je to nezvyklé a pocity nejistoty k tomu patří. Pokud si ale uděláte ze zkoušení nových věcí každodenní výzvu, váš mozek začne přemýšlet jiným způsobem. Objeví se nová energie a radost. A o to nám přeci jde.

 

                                                                

Meditace v chůzi

Meditace v chůzi není žádnou terapeutickou novinkou z poslední doby. Původ má u buddhistických mnichů, a díky jejímu praktikování dochází ke snížení napětí tělesného i duševního, k lepšímu vnímání emocí a ke zklidnění mysli.

Princip spočívá v plném sledování procesu pomalé chůze. Najděte si klidný prostor, kde můžete chodit tam a zpět v délce alespoň 15 kroků. Jde o osvojení si vědomé formy chůze, nikoli o dlouhou procházku. Postavte se na začátek „trasy“, narovnejte záda, hlavu vytáhněte vzhůru, uvolněte ramena, vypněte hruď, pomalu dýchejte a vyrazte.

Všímejte si toho, co jindy děláte automaticky – zvednutí jedné nohy, pohyb vpřed, přesunutí těžiště, došlap. Nohu, která vykročila jako první, pokládejte na zem nejprve patou, pak položte zbytek chodidla. Přesuňte váhu dopředu a uvědomujte si, jak se začíná zvedat pata druhé nohy, zvedněte ji a postupujte dál v drobných krůčcích. Když dojdete na konec úseku, uvědomte si opět celé tělo, uvolněte se a vyrazte zpátky.

Tímto způsobem zkuste chodit 5 minut a postupně čas vědomé chůze prodlužujte. Až si techniku osvojíte, můžete meditovat v chůzi téměř kdykoli a kdekoli.

Zkoušet můžete zkrátka možné i nemožné a vše vám obrovsky prospěje. Uvidíte, že se váš život stane spokojenější, ale hlavně radostnější.

 

 

2021.03.14 | Jana Brandtlová | přečteno: 30239x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: radost spokojenost kreativita nové podněty nové činnosti meditace pokojové rostliny

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Kuličkiáda

Dnes naše nejoblíbenější BUCHTA Podělím se s vámi o recept na báječnou kakaovo-tvarohovou dobrotu, jak můj m...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.02.28 | přečteno: 30237x

Dbejte na své zdraví! Nepřejídejte se ani o svátcích

Všichni víme, že přejídání škodí našemu zdraví, tělesnému i psychickému. Dokonce má vliv i na kvalitu spánku, o nárůstu ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.12.26 | přečteno: 30124x

Bylinky ve starověku aneb Historie přírodního léčitelství

Kde je vlastně jejich počátek a která civilizace poprvé odhalila jejich zázračnou moc? Byli to Číňané, Egypťané, Indové,...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.12.09 | přečteno: 30229x

Staročeské koláče

Neznám nikoho, kdo by se po nedělním obědě nechtěl zakousnout do tradičních staročeských koláčů. Řada dnešních hospod...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.05.17 | přečteno: 30286x
 

Portál pro ženy