newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Alena (41): Kolegyně mi dělá v práci peklo

 
Alena (41): Kolegyně mi dělá v práci peklo

Mám problémy s kolegyní v práci a už nějak nevím, jak se s tím poprat. V naší firmě pracuji skoro deset let a mám to tu ráda. Před několika měsíci ale nastoupila nová kolegyně, kvůli které zvažuji výpověď. Zaškolovala jsem ji a byla mi ze začátku sympatická. Jenže časem jsem si uvědomila, že hodně zneužívá mé snahy pomoci jí. Vlastně na mě přehodila značnou část své práce a já pak někdy ani nestíhala svoje povinnosti. Když jsem se ohradila a stopla to, urazila se. Ani mi moc nevadilo, že se se mnou přestala bavit. Jenže jsem zjistila, že mě pomlouvá před všemi kolegy, a dokonce i před vedením. Vykládá o mě, jak svou práci nezvládám, a dokonce si vymýšlí spoustu lží o mém soukromém životě. Roztrousila o mě třeba to, že mám milence, což vůbec není pravda. Umí si dobře získávat sympatie, a tak jí ty spousta kolegů věří, i když mě znají déle. Snažila jsem se s ní o tom promluvit, ale bylo to jen horší. Nerada bych odsud odcházela, ale nevidím jinou možnost. Vůbec nechápu, proč má toto zapotřebí. Myslíte, že je nějaká šance se jí postavit? A má to vůbec smysl?

 

 

Milá Aleno,

vždycky má smysl „něco udělat“, i kdyby výsledek nebyl podle Vašich představ. Musím uznat, že Vaše situace je velmi těžká, protože máte evidentně co do činění s pravou psychopatickou osobností. Psychopaté jsou vysoce inteligentní a mají šarm, díky kterému si získají oblibu mezi lidmi. A lidé jim věří. Většinou jsou také velmi úspěšní, i když na úkor ostatních. Udělala jste skvělou věc, když jste se dokázala ohradit a říct „stop“, protože postavit se psychopatovi a jeho manipulativnímu chování dokáže bez odborné pomoci či podpory jen málokdo.

Pokud se potýkáte s psychopatem, máte bohužel jen dvě možnosti. Být obětí nebo být protivníkem. Vy jste se už sama vydala cestou, kdy chcete tomuto zlu čelit. Samozřejmě, že odejít z firmy by bylo nejjednodušší. Ale máte to tam ráda, a pokud se Vám podaří vypořádat se s chováním své kolegyně, určitě ze sebe budete mít skvělý pocit.

Co budete potřebovat, je alespoň jeden nestranný člověk, nejlépe právě někdo z vedení. Pečlivě si zaznamenávejte všechna fakta o tom, co za povinnosti v práci plníte, ideálně si tyto popisy práce nechte podepsat nějakou výše postavenou kolegyní nebo kolegou, klidně to tak dělejte každý den, třeba po dobu jednoho měsíce. A shromažďujte všechna nepravdivá fakta + Vaše vysvětlení, proč daná věc není pravdivá.

Hlavně se nesmíte nechat zatáhnout do „hry“, kterou Vaše kolegyně hraje. To, že se budete snažit obvinění a drby hned na místě ospravedlnit a vyvrátit, to Vám absolutně nepomůže, jen budete vypadat, s prominutím, jako hlupák. Odstřihněte se od toho a udržte si své hranice tak, jako když jste už jednou řekla „stop“. Vytrvejte! Je to dlouhý proces, kdy Vy nesmíte nic nechávat náhodě, pokrýt svá slabá místa a s ostatními kolegy vycházet v dobrém. A co na tom, že si myslí, že máte milence? Možná Vám většina žen okolo jen závidí! A Váš manželský život to nijak neohrožuje. Zatím. Pokud byste se snažila s psychopatem jednat v dobrém a v přátelském duchu, klidně by se mohlo stát, že se Vám nabourá i do osobního života.

Takže: nikdy nepřistupte na hru své kolegyně, nevěřte jejím slibům, držte si ji co nejdál od těla. Ignorujte konflikty, které vyvolává, a hlavně se je nesnažte řešit jen s ní sama. Vždy povolejte nějakou třetí stranu. Nikdy, opravdu nikdy si nemyslete, že se Vaše kolegyně změní. Nikdy jí neodpouštějte, i když Vaše povaha je úplně jiná. Nikdy s ní nevyjednávejte, nikdy nekomunikujte beze svědků.

A až se Vám podaří nashromáždit dostatek důkazů o tom, co v práci skutečně děláte Vy, jaké výsledky jsou za Vámi vidět (a které si možná s chutí kolegyně přisvojila), vyrazte do boje. Všechny potvrzené důkazy, všechna svědectví se budou hodit, až si sjednáte pohovor s někým z vyššího managementu.

Jít do konfliktu čelem je jediná šance, pokud chcete ve stávající práci zůstat.

Hlavně si neustále chraňte soukromí, a důsledně se vyvarujte jakéhokoli zatahování do diskuze o intimních věcech. Je přeci tolik témat, které můžete bez nebezpečí s kolegy probírat!

Je to těžké, ale jde to.

Přeji Vám, abyste situaci zvládla tak, že nebudete muset z Vašeho oblíbeného pracoviště odcházet!

JB

 

Máte nějaký dotaz nebo problém, se kterým si nevíte rady? Napište na e-mailovou adresu jana.b@portalprozeny.cz naší psycholožce Janě Brandtlové.

 

2020.12.28 | Jana Brandtlová | přečteno: 30402x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: práce vztahy psychopatická osobnost manipulace lži

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Inspirativní bytové dekorace, které zútulní váš domov

Jak se chcete cítit ve svém domově? Zcela jistě pohodově, spokojeně, obklopeni příjemnou atmosférou a věcmi, které má...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.07.22 | přečteno: 30154x

Dejte si originální novoroční předsevzetí - naučte se tancovat!

Chtěla byste v novém roce vyzkoušet něco nového, jiného, něco, co jste ještě nikdy nedělala? Tak začněte tancovat! Je...
 
celý článek | Radka Lišková | 2012.12.29 | přečteno: 30075x

Vydejte se za nejlepšími turistickými cíly Jeseníků

Pohoří Jeseníky patří k nejoblíbenějším horám v Česku. A není se čemu divit. Nabízí nádherné přírodní scenérie, mal...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.06.30 | přečteno: 30225x

Veronika (29 let): Tchyně nás tlačí do dalšího dítěte

Mám hodného manžela, tříletého syna, vysněný dům, i když s velkou hypotékou, vlastně nám nic nechybí. Bohužel mi ale tot...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.06.08 | přečteno: 30192x
 

Portál pro ženy