newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zabiják vztahu I. - ponorka

 
Zabiják vztahu I. - ponorka

Čas prázdnin a dovolených s sebou přináší mnohá potěšení, ale i nejrůznější úskalí. Kromě zdravotních nesnází vás může potrápit i nákaza jménem „ponorka“, která nejenže vám totálně zhatí období, na které se celý rok těšíte, ale může zanechat i ošklivý či rovnou nevyléčitelný šrám na vašem vztahu.

 

 

Ponorka je nenápadný, avšak velmi známý ničitel rodinných i partnerských pout. Přichází nečekána, nezvána, ale dokáže zbořit i spokojený vztah, který jste si léta budovali na pevných základech. Lze jí vůbec nějakým způsobem předcházet?

Kde se vzala „ponorka“?

Tzv. ponorková nemoc dostala své jméno podle indispozice, jíž trpěly posádky německých ponorek. Námořníci byli dlouhodobě nuceni ve stísněných prostorách trávit společně veškerý čas a to se samozřejmě negativně projevovalo na jejich psychickém stavu. Symptomem takové poruchy byla nejen únava, podrážděnost, ale i nepřiměřená vznětlivost, rozčilenost a agresivita, často bez přímého důvodu.

Funguje to i v partnerství?

Ano. Aplikace na partnerský vztah má v podstatě totožný princip. Pokud trávíte se svým protějškem nezvykle mnoho času, může se u vás začít projevovat jakási alergie a nesnášenlivost, a to až do takové míry, že mu prostě nemůžete přijít na jméno a nemůžete ho vlastně ani cítit. Ve vašem partnerství pak panuje nepříjemné dusno a nedýchatelno – zkrátka ponorka je na světě!

Asi si pomyslíte, že každý z nás má nějakou tu chybičku a že tolerance je přece základ pevného partnerského soužití… To je sice pravda. Občas ale právě tento fakt může být jednou z příčin vzniku „ponorky“. Stačí totiž málo. Jste-li s někým mnoho let a máte ho tzv. přečteného, víte velmi dobře, co od něj můžete očekávat. Vadí-li vám konkrétní chování nebo zlozvyk vašeho partnera a už víte, kdy přesně se objeví, může být záminkou vaší nervozity a váš milý vám snadno tzv. začne lézt na nervy. Tyto drobnosti se za léta trvání vašeho vztahu množí a pokud je ve všedních dnech jen mávnutím ruky přecházíte, mohou se stát nefalšovanou časovanou bombou. Nečekané výbuchy pak přicházejí v nejméně vhodném období - na dovolené, o svátcích, při dlouhodobé nemoci nebo například při odchodu do důchodu, a páchají velké škody. V období zaláskovanosti na počátku vztahu, kdy se díváte skrz růžové brýle, vás tento jev skoro jistě nepotká. A pokud přece jen, vyhráváte vlastně na celé čáře – z takového vztahu můžete beztrestně a hlavně včas vycouvat.

Jak se „ponorce“ vyhnout?

Pokud už i k vám tato podmořská diagnóza zavítala, nezoufejte - ponorkovou nemocí si v menší či větší míře projde naprostá většina vztahů. Přežívají však pouze ty, jejichž partneři ji řeší, ukočírují v únosných mezích a pevně ustojí. Jak na to?

 

1. Buďte si vzácní

Zní to možná jako paradox, ale „vzácnost“ je lék na nejeden neduh partnerského vztahu. Trávíte-li spolu mnoho času nebo ještě hůře – pracujete-li spolu, koledujete si o ponorku daleko více než jiné páry. Přestože v počátcích vztahu máte pocit, že bez svého partnera nedokážete být ani minutu, každý člověk je od přírody tvor společenský, vyhledává pestrost a není přizpůsobený na život ve stereotypu. Pokud je náhodou jeden z partnerské dvojice tzv. „stíhačka“, nemůže to dobře dopadnout. V žádném případě není na škodu trávit čas i s někým nebo něčím jiným než s vaším miláčkem. Naopak! Chodit běhat s kamarádkou, jít se pobavit s přáteli, mít vlastního koníčka, věnovat se jinému sportu než partner, odjet na pár dní do lázní – to vše může být perfektním zpestřením každého spokojeného vztahu. Zkrátka udělat si čas na sebe a také mít možnost si od sebe navzájem odpočinout – nic víc, nic míň. Váš život nebude nudný, budete se na sebe těšit a těšení umí skutečné zázraky.

 

2. Mluvte spolu

Pokud vám na partnerovi něco vadí a znepříjemňuje vám to společný život, jednoduše a otevřeně mu to řekněte. Typickými startovači ponorky jsou totiž zdánlivé prkotiny jako například hlasité mlaskání, známý a otravný gaučink, chorobné puntíčkářství nebo naopak neschopnost cokoliv po sobě uklidit na správné místo. Pokud k sobě budete vzájemně upřímní, možná se vám podaří změnit nebo úplně eliminovat tyto malé vady, které však mohou způsobit velké trable.

 

3. Nenarušujte si soukromí

To, že žijete se svou láskou, ještě nutně neznamená, že její druhé jméno musí být Vševěd. Naopak – každý z partnerů má právo na svůj klid a své soukromí. Otvírejte proto jen své dopisy a čtěte jen vlastní maily. A to stejné chtějte od své polovičky. Nebojte se, že vám něco ve vaší nepřítomnosti uteče. O to důležité se s vámi váš partner beztak rád podělí. Doma mějte každý svůj koutek, svoje místečko, kam se budete moci "zašít", kdykoliv to budete potřebovat, a nikdo vás tam nebude rušit.

 

Na každém vztahu je třeba neustále pracovat, co myslíte? Také máte zkušenost s ponorkou, nebo jste si s vaším partnerem naopak až příliš vzácní?

 

Image courtesy of atibodyphoto at FreeDigitalPhotos.net

 

 

2015.08.09 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30196x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: ponorka ponorková nemoc jak předcházet ponorce

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Muž na józe: procitnutí

Překvapilo mě, jak nekompromisně cvičitelka rozjela hodinu. Na podobném skupinovém cvičení jsem byl prvně a měl jsem ...
 
celý článek | Jan Kodl | 2013.02.12 | přečteno: 30043x

MÓDNÍ LÉTO

Pomalu jsme se dostali za první polovinu července a to je ten správný čas, kdy se můžeme obléknout do pastelovýc...
 
celý článek | Veronika Verbichová | 2014.07.21 | přečteno: 30132x

O bazénech s pozinkovanou konstrukcí s vnitřní fólií

Hledáte nejlepší bazén a stále nevíte, jaký vybrat? Chcete dobrý poměr cena / výkon? Zkuste se podívat na nadzemní ne...
 
celý článek | Admin | 2016.02.03 | přečteno: 30350x

SEMÍNKOVNA ČILI GRENOTÉKA

Sdílení semínek zdarma pro vaši zahradu, terasu či balkon ve vaší knihovně? Iniciativa, která boří zažitý s...
 
celý článek | Klára Hrdá | 2015.05.01 | přečteno: 30058x
 

Portál pro ženy