newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Náhražky s hubnutím nepomáhají

 
Náhražky s hubnutím nepomáhají

Náhražky cukru nepřinášejí to, co slibují. Jejich konzumace by přeci měla přinášet požitek pojídání sladkostí bez následků. Ale to se neděje, a pokud jíte sladké s umělými sladidly, stále přibíráte. Proč?

 

Podle dřívějších názorů byla chyba v tom, že se lidé nechali svést falešnou vidinou „beztrestnosti“ mlsání s umělými sladidly a dopřávali si jich víc, než by si dovolili u jídel a nápojů s běžným cukrem. Pokud ale trváte na tom, že jste to tak nedělali, asi máte pravdu. Odborníci už mají jiné vysvětlení. Viníkem potíží s váhou není vaše nenasytnost, ale chování umělých sladidel v těle.

Zajímavá zjištění

Odborníci se tedy začali hlouběji zabývat otázkou, proč náhražky cukru způsobují paradoxně tloustnutí, a jakým způsobem tedy na organismus působí cukr a umělá sladidla (například aspartam, cyklamát nebo sukralóza). Výsledky byly překvapivé. Tělo se totiž nenechá oklamat a umělá sladidla považuje za to, čím skutečně jsou, tedy chemickými šidítky se sladkou příchutí.

                                                                

Co se děje když…

Když sníte sladké s cukrem, receptory na jazyku rozpoznají sladkou chuť a dají mozku signál, že do žaludku přichází něco kaloricky vydatného. Slinivka dostane pokyn, aby spustila produkci inzulinu. Jak cukr postupuje zažívacím traktem, dostává se do střeva, kde přistane na obdobných receptorech, jako jsou ty na jazyku. Opět dojde k reakci, která kromě jiného zpomalí pohyby žaludku, čímžto se zpomalí také trávení a pocit nasycení trvá déle. Jakmile se cukr dostane do krve a do mozku, dojde ke zvýšení jeho aktivity. Aktivita vzroste a nálada se zlepší!

A když…

Když sníte umělá sladidla, jazyk sice cítí sladkou chuť, ale nedojde k tomu, aby mozek dal slinivce pokyn k produkci inzulinu. Tělo tedy neočekává žádný velký přísun kalorií. Sladidla se dostanou do střev, ale receptory reagující na cukr na ně, pochopitelně, nezareagují. Žaludek zůstane v rychlém pohybu a pocit sytosti brzy vymizí. Na mozek umělá sladidla nemají žádný vliv. Takže žádná vyšší aktivita ani dobrá nálada!

                                                                

Tloustnutí jako důsledek

V první řadě tedy umělá sladidla vyvolávají větší hlad než cukr. A ačkoli jsou sama o sobě kaloricky velmi chudá, stejně přispívají k růstu váhy. Pokud by vás náhodou napadlo kombinovat sladidla a cukr, aby mozek dostal porci energie, ale nebylo by jí zas až tak moc, nezkoušejte to. Výzkumy ukázaly, že tento postup vede k ještě rychlejšímu tloustnutí. Přesný mechanismus zatím odhalen nebyl, ale umělá sladidla nějakým způsobem zvyšují využití skutečného cukru z jídla.

Takže slaďte, slaďte a slaďte, ale s váhou vám nepomůže nic jiného než sladké omezit.

 

2023.08.19 | Jana Brandtlová | přečteno: 521x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: cukr sladidla náhražky cukru kalorie hubnutí

 
archiv

Nejzajímavější články

 

První milování po porodu

Jste čerstvou maminkou a nemáte v posledních týdnech myšlenky na nic jiného? To je přirozené a není třeba se za to om...
 
celý článek | Lea Kubová | 2014.03.20 | přečteno: 30148x

Díky estetické dermatologii se snadno zbavíte drobných kožních defektů

Která žena by nechtěla mít hladkou pokožku bez vad na kráse? Jenže přání a realita jsou často někde jinde. Trápí vás jiz...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.02.20 | přečteno: 30086x

Namíchejte si originální letní drinky

Namíchejte si originální letní drinky, jedinečné a skutečně vychytané. Uvidíte, že zaručeně přispějí k vaší letní pohodě...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.08.06 | přečteno: 811x

Odhlučnění místností pro maximální pohodu. Co funguje?

Znáte to, hluční sousedé nejsou něco, co by nám přidalo na klidu. Někdy jsme naopak hlučnější i my sami, ale musíme se k...
 
celý článek | Admin | 2019.06.20 | přečteno: 30144x
 

Portál pro ženy