newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Honí vás pořád chuť na sladké? Utečte jí

 
Honí vás pořád chuť na sladké? Utečte jí

Asi i vám se už někdy v životě stalo, že jste klidně v noci vstala z postele a vyplenila všechny sladké dobrůtky, co jste v bytě našla. Někdy je chuť na sladké dokonce tak nezvladatelná, že člověka neodradí ani těžce vykoupená kila navíc. Ovšemže také víme, jak přebytek cukru může tělu škodit, ale…

 

 

 

Pokud vás neustále honí mlsná, a vy nemůžete odolat všem těm dortíkům, sušenkám a čokoládkám, máme pro vás pár tipů, jak chuť na sladké udržet pod kontrolou.

Podle odborníků je lepší cukr vysazovat postupně, aby tělo nedostalo šok a nezačalo vyplavovat škodlivé stresové hormony. Proto pro vás máme pár užitečných rad, jak během cukrového „absťáku“ postupovat a čím sladké nahradit.

Poznejte skrytý cukr

Nejprve musíte svého nepřítele, tedy cukr, pořádně poznat. Dnes ho najdete i tam, kde byste ho nečekaly, dokonce i v jídlech, která vypadají jako zcela bez cukru. Když si například dáte kelímek ochuceného nízkotučného jogurtu, je to jako kdybyste snědly čokoládový bonbon. Mezi další doslazované potraviny patří instantní vločky, salátové dresinky, sportovní a energetické nápoje, paštiky, zmražená jídla, sušené ovoce, cereálie, müsli tyčinky či bílý chléb.

Náš tip

Vyzrajte na skrytý cukr a naučte se rozeznávat potraviny, v nichž je obsažen. Na etiketách výrobků může být označen jako laktóza, hnědý rýžový sirup, melasa, glukózový či kukuřičný sirup nebo pod označením končícím na -óza (dextróza, fruktóza, glukóza, maltóza a sacharóza).

Naučte se odpočívat

Věděly jste, že na vaši potřebu, a následně také spotřebu, cukru má vliv únava? Alespoň tak to vyplývá z vědeckých průzkumů, které navíc odhalily fakt, že po sladkém nejvíce sahají ti, kdo v noci ponocují. Je to logické, když je tělo unavené, hledá si zdroje energie. A cukr je zdroj, který zabírá nejrychleji.

Proto vylaďte svůj spánkový režim a v případě potřeby si dopřejte i relaxace během dne, abyste tělo udržely v rámci jeho kapacity stále dostatečně „nabité“.

                                                                

Omezte pití kávy

Jistě, káva vás nakopne stejně dobře jako cukr. Bohužel je tu zásadní problém. Káva způsobuje odvodnění a výkyvy hladiny cukru v krvi, takže v důsledku máte ještě větší a častější chuť na sladké.

Náš tip

Zkuste postupně zredukovat pití kávy na jeden šálek denně. Kávu nahraďte například zeleným čajem či japonským čajem matcha.

Dejte si proteinovou bombu

Je známou skutečností, že budete-li jíst více bílkovin, vaše touha po sladkém se zmírní. Je to proto, že potraviny s vyšším obsahem bílkovin (proteinů) tráví tělo pomaleji a vy se cítíte delší dobu zasycené. Navíc se bílkoviny v krvi rozkládají pozvolna, a tak podle výživových specialistů nehrozí energetický sešup.

Náš tip

Do svého jídelníčku zkrátka zahrňte jídla s vyšším obsahem proteinů, jako je třeba kuřecí maso, neochucené nízkotučné jogurty, vejce, ořechy, fazole, čočka nebo cizrna.

Nezapomínejte ale ani na stres. Je-li ho příliš, sladké na něj funguje jako skvělý lék. Proto se snažte stresu vyhýbat, co nejvíce to jde, a kritické chvíle zkuste pořádně prodýchat.

Mělo by vás to zastavit ještě před tím, než poběžíte do cukrárny nebo ke kávovaru.

 

 

2021.03.06 | Jana Brandtlová | přečteno: 30106x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: chuť na sladké cukr bílkoviny odpočinek stres

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Běda, kabelko má!

Na kterém rameni nosíte kabelku? Vrtíte hlavou nad tak prostou otázkou? Samozřejmě, že pravačky na pravém a levačky n...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.05.09 | přečteno: 30206x

Jaké dárky k narozeninám nejraději dáváte?

Kolikrát za rok přemýšlíte nad nějakým dárkem pro oslavence? Troufám si tipnout, že mockrát. Vždyť každou chvíli má n...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.06.30 | přečteno: 30088x

Zázrak jménem rýmovník

Podzim patří mezi nejbarevnější roční období. Vnímání přírodních krás vám ale může překazit nachlazení a rýma, které ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.11.06 | přečteno: 30823x

Pro Čechy je opálená kůže víc sexy, přitom se bojí rakoviny

Strach z vážného onemocnění dokáže potrápit mnoho z nás. Přesto si stále neuvědomujeme vážnost některých lé...
 
celý článek | Admin | 2016.07.29 | přečteno: 30064x
 

Portál pro ženy