newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Další miminko je na cestě aneb Jak na něj připravit budoucího staršího sourozence

 
Další miminko je na cestě aneb Jak na něj připravit budoucího staršího sourozence

Příchod dítěte do rodiny provází ve většině případů všeobecné nadšení. Rodiče a příbuzní se těší na přírůstek, ale v návalu euforie si nevšimnou, že starší sourozenec jejich nadšení nesdílí. Dětská psychika je křehká, a ještě spoustu věcí neumí zpracovat. Proto nepodceňujte přípravu starších sourozenců.

 

Vžijte se do dítěte

Představte si, že váš partner jednoho dne přijde domů z práce a oznámí vám, že si našel další partnerku a budete tu všichni společně bydlet. Vy se s ní musíte kamarádit a půjčovat veškeré své osobní věci. Nelíbí se vám to? Partner nejspíš nechápe, proč se zlobíte a jste naštvaná. Snaží se vás přesvědčovat o to více a ve finále jste ta špatná vy.                                                                

Připomíná vám něco tato situace? Stačí si za novou partnerku dosadit mladšího sourozence. Spousta dětí se na sourozence těší, ale velmi často děti vnímají přírůstek do rodiny jako vetřelce. Vžijte se do jejich kůže a vysvětlete jim, že sourozence je nijak nenahradí a pořád je budete mít rádi.

                                                                

Vysvětlujte a zase vysvětlujte

Děti jsou velmi vnímavé a pochopí spoustu věcí, když vysvětlení uzpůsobíte jejich věku. Pokud budou děti relativně brzy po sobě a staršímu sourozenci je v době těhotenství kolem jednoho roku, tak to bude o něco složitější. Ale můžete se dívat do obrázkových knížek a mazlit se společně s bříškem.

Batolata a předškoláci pochopí už mnoho informací. Opět si vezměte knížku na názornou ukázku a společně si ukazujte obrázky. Nebojte se informovat, co se bude dít během porodu a připravit jej na novou roli. Nechte sourozence vybrat například usínáčka nebo nějaký kus oblečení. Zapojte ho do přípravy, aby se necítil odstrčený.

                                                                

Starší děti už mají alespoň nějaké povědomí o těhotenství a porodu. Přesto přípravu nepodceňte. Slibte jim, že sourozenec jim rozhodně nepřinese nové povinnosti. Potomek je čistě vaše starost a je jen na nich, zda se rozhodnou pomoci.

Neslibujte to, co nemůžete splnit

Mnoho rodičů se snaží děti uklidnit tím, že jim naslibuje nereálné věci. Miminko si s ním bude hrát, budou kamarádi a užijí si spoustu legrace. Ve finále se setkají s novorozencem, který většinu dne spí, kojí se a může i často plakat. Není proto divu, že je starší sourozenec zaskočen nastalou situací.

                                                                

Nestavte vzdušné zámky a raději jděte s pravdou ven. Ukažte staré fotky a podívejte se společně, jak se miminka chovají a jak vypadá péče o ně. Čím lépe dítě připravíte na příchod sourozence, tím méně negativních situací zažijete. Stejně však počítejte se vztekem a odmítavou reakcí, která je však naprosto běžná.

2024.01.27 | Jana Brandtlová | přečteno: 402x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: miminko sourozenec sourozenci vztahy rodina dítě psychika dítěte pochopení

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vánoční osvětlení pro dokonalé kouzlo Vánoc

Také jste si už všimly, že se obchodní domy pomalu začínají odívat do vánočního hávu? Nejspíš ano, ono jde jen těžko ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.10.19 | přečteno: 30181x

Příprava na dítě: jak připravit sebe, svého partnera a svou domácnost na nového člena rodiny?

Začali vám tikat biologické hodiny a myslíte si, že je ten správný čas na miminko? Cesta k miminku může být však různě d...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.11.16 | přečteno: 30182x

Máme pro vás dětskou cestovní postýlku, kterou složíte během několika vteřin! I jednou rukou!

Dětská cestovní postýlka je velmi praktickým doplňkem. Díky ní nemusíte s prckem zůstávat doma a místo toho se s ním vyd...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.05.26 | přečteno: 30549x

Koriandr a chilli papričky - součást asijské kuchyně

Je několik potravin bez kterých se asijská kuchyň neobejde. Protože máme začátek května, tak si představíme koriandr,...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30026x
 

Portál pro ženy