newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Milujete kuskus nebo bulgur? Zkuste je obměnit za slzovku – je vhodná i pro celiaky

 
Milujete kuskus nebo bulgur? Zkuste je obměnit za slzovku – je vhodná i pro celiaky

Pokud přemýšlíte, co lehkého a zdravého uvařit k obědu, často je jasnou volbou například kuskus, bulgur, pohanka, jáhly a další. Zkoušeli jste ale také méně známou slzovku? Jedná se o ideální přílohu, kterou můžete uvařit na sladký, ale i slaný způsob. Pomůže trávení a jídelníček obohatí o další plnohodnotnou potravinu.

 

Jaké má slzovka benefity pro zdraví

Jak už jsme zmínili, slzovka je plnohodnotná potravina. Obsahuje sacharidy, bílkoviny, ale i tuky. Mimo toho obsahuje značné množství minerálních látek a vitamínů ze skupiny B. Je vhodnou přílohou pro celiaky a dobře se tráví. Skvělá je také jako pomocník při odhleňování při respiračním onemocnění. A v případě, že máte vysoký cholesterol nebo trpíte vysokým krevním tlakem, zařaďte tuto potravinu do jídelníčku pravidelně. 

                                                                

Oblíbená není pouze u nás, ale i v asijské kuchyni, kde je považována za královnu příloh. Dokáže totiž přirozeně posílit slezinu, plíce, ledviny a také játra. A pokud vaše dítě nebo i vy trpíte na časté rýmy či kašel, slzovka dokáže podpořit imunitní systém. Pochutnat si a ještě mít imunitu jako skála, je jistě skvělé.                                                                

Pro krásnou pleť

Slzovka dokáže pomoci i s problematickou pletí. Čistí střeva, bojuje s akutním i chronickým zánětem a přispívá k mladistvé a zdravé pleti. Zkuste si z této suroviny připravit pleťovou masku. Výhodou je, že si slzovku můžete vypěstovat na své zahradě. Jedná se o nenáročnou rostlinu připomínající bambus. Dopřejte jí pravidelnou a bohatou zálivku, a klidně i písčitou půdu, není nikterak náročná.

                                                                

Kolik ji sníst?

Můžete si ji dopřát každý den, ale pozor na její množství. Bohatě postačí hrst této pochoutky. Má totiž odvodňovací účinky a při nadměrné konzumaci může způsobit vysychání sliznic a pokožky. Pro děti se doporučuje od tří let a množství byste pro ně měli o polovinu snížit. A jak ji vlastně využít? Jednoduše. Dopřejte si ji jako samostatnou přílohu nebo ji smíchejte například s rýží. Dále ji můžete využít jako zavářku do polévky, k zahuštění omáček, ale i do müsli či kaše.

Nebo znáte i jiný způsob, jak tuto pochoutku využít?

 

2022.11.18 | Jana Brandtlová | přečteno: 30942x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: kuskus bulgur slzovka celiakie zdravé potraviny zdravá strava trávení cholesterol imunita

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Hygiena duše

Celému našemu tělu věnujeme péči. Považujeme za samozřejmé je mýt, natírat všemožnými krémy, oblékat do skvěle padnou...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.01.27 | přečteno: 30918x

Jak se zbavit nachlazení

V tomto podzimním čase jsou rýma a nachlazení v plném proudu! Pokud jste zastánci přírodních léčiv, v tom případě mám pr...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2017.11.28 | přečteno: 30973x

VČELÍ ZÁZRAK ZVANÝ PROPOLIS

Propolis pochází ze spojení dvou řeckých slov – pro (před) a polis (město). Včely chrání své město, tj. svůj úl před nez...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2018.11.22 | přečteno: 30979x

5 tipů, jak ušetřit při vánočních nákupech

Vánoce jsou časem radosti a lásky. Ale co si budeme povídat, obvykle znamenají také průvan v naší peněžence. Dárky, výzd...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.11.19 | přečteno: 30785x
 

Portál pro ženy