newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Milujete kuskus nebo bulgur? Zkuste je obměnit za slzovku – je vhodná i pro celiaky

 
Milujete kuskus nebo bulgur? Zkuste je obměnit za slzovku – je vhodná i pro celiaky

Pokud přemýšlíte, co lehkého a zdravého uvařit k obědu, často je jasnou volbou například kuskus, bulgur, pohanka, jáhly a další. Zkoušeli jste ale také méně známou slzovku? Jedná se o ideální přílohu, kterou můžete uvařit na sladký, ale i slaný způsob. Pomůže trávení a jídelníček obohatí o další plnohodnotnou potravinu.

 

Jaké má slzovka benefity pro zdraví

Jak už jsme zmínili, slzovka je plnohodnotná potravina. Obsahuje sacharidy, bílkoviny, ale i tuky. Mimo toho obsahuje značné množství minerálních látek a vitamínů ze skupiny B. Je vhodnou přílohou pro celiaky a dobře se tráví. Skvělá je také jako pomocník při odhleňování při respiračním onemocnění. A v případě, že máte vysoký cholesterol nebo trpíte vysokým krevním tlakem, zařaďte tuto potravinu do jídelníčku pravidelně. 

                                                                

Oblíbená není pouze u nás, ale i v asijské kuchyni, kde je považována za královnu příloh. Dokáže totiž přirozeně posílit slezinu, plíce, ledviny a také játra. A pokud vaše dítě nebo i vy trpíte na časté rýmy či kašel, slzovka dokáže podpořit imunitní systém. Pochutnat si a ještě mít imunitu jako skála, je jistě skvělé.                                                                

Pro krásnou pleť

Slzovka dokáže pomoci i s problematickou pletí. Čistí střeva, bojuje s akutním i chronickým zánětem a přispívá k mladistvé a zdravé pleti. Zkuste si z této suroviny připravit pleťovou masku. Výhodou je, že si slzovku můžete vypěstovat na své zahradě. Jedná se o nenáročnou rostlinu připomínající bambus. Dopřejte jí pravidelnou a bohatou zálivku, a klidně i písčitou půdu, není nikterak náročná.

                                                                

Kolik ji sníst?

Můžete si ji dopřát každý den, ale pozor na její množství. Bohatě postačí hrst této pochoutky. Má totiž odvodňovací účinky a při nadměrné konzumaci může způsobit vysychání sliznic a pokožky. Pro děti se doporučuje od tří let a množství byste pro ně měli o polovinu snížit. A jak ji vlastně využít? Jednoduše. Dopřejte si ji jako samostatnou přílohu nebo ji smíchejte například s rýží. Dále ji můžete využít jako zavářku do polévky, k zahuštění omáček, ale i do müsli či kaše.

Nebo znáte i jiný způsob, jak tuto pochoutku využít?

 

2022.11.18 | Jana Brandtlová | přečteno: 30842x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: kuskus bulgur slzovka celiakie zdravé potraviny zdravá strava trávení cholesterol imunita

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Zrádná pšenice

Slyšeli jste někdy pojem pšeničný obličej nebo pšeničné břicho? V prvním případě se jedná o oteklý obličej, v druhém ...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.02.24 | přečteno: 31005x

TYMIÁN – OCHRÁNCE IMUNITY

Tymián je bylinka, kterou pěstujeme v létě na našich zahradách a používáme v kuchyni při přípravě pokrmů. Výborně dochut...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.11.19 | přečteno: 30678x

Rozmazlete se skleněnými vánočními ozdobami a kochejte se přepychovou vánoční výzdobou

Těšíte se již na Vánoce? Nemůžete se dočkat okamžiku, kdy vyndáte ze skříní svou vánoční výzdobu a v mžiku proměníte cel...
 
celý článek | Lea Kubová | 2022.10.19 | přečteno: 30632x

Jaro ve znamení stylové a pohodlné módy

  Krásné jarní počasí přímo vybízí k dlouhým procházkám a rodinným výletům, stejně tak jako k pobytu v ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.04.02 | přečteno: 30849x
 

Portál pro ženy