newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Milujete kuskus nebo bulgur? Zkuste je obměnit za slzovku – je vhodná i pro celiaky

 
Milujete kuskus nebo bulgur? Zkuste je obměnit za slzovku – je vhodná i pro celiaky

Pokud přemýšlíte, co lehkého a zdravého uvařit k obědu, často je jasnou volbou například kuskus, bulgur, pohanka, jáhly a další. Zkoušeli jste ale také méně známou slzovku? Jedná se o ideální přílohu, kterou můžete uvařit na sladký, ale i slaný způsob. Pomůže trávení a jídelníček obohatí o další plnohodnotnou potravinu.

 

Jaké má slzovka benefity pro zdraví

Jak už jsme zmínili, slzovka je plnohodnotná potravina. Obsahuje sacharidy, bílkoviny, ale i tuky. Mimo toho obsahuje značné množství minerálních látek a vitamínů ze skupiny B. Je vhodnou přílohou pro celiaky a dobře se tráví. Skvělá je také jako pomocník při odhleňování při respiračním onemocnění. A v případě, že máte vysoký cholesterol nebo trpíte vysokým krevním tlakem, zařaďte tuto potravinu do jídelníčku pravidelně. 

                                                                

Oblíbená není pouze u nás, ale i v asijské kuchyni, kde je považována za královnu příloh. Dokáže totiž přirozeně posílit slezinu, plíce, ledviny a také játra. A pokud vaše dítě nebo i vy trpíte na časté rýmy či kašel, slzovka dokáže podpořit imunitní systém. Pochutnat si a ještě mít imunitu jako skála, je jistě skvělé.                                                                

Pro krásnou pleť

Slzovka dokáže pomoci i s problematickou pletí. Čistí střeva, bojuje s akutním i chronickým zánětem a přispívá k mladistvé a zdravé pleti. Zkuste si z této suroviny připravit pleťovou masku. Výhodou je, že si slzovku můžete vypěstovat na své zahradě. Jedná se o nenáročnou rostlinu připomínající bambus. Dopřejte jí pravidelnou a bohatou zálivku, a klidně i písčitou půdu, není nikterak náročná.

                                                                

Kolik ji sníst?

Můžete si ji dopřát každý den, ale pozor na její množství. Bohatě postačí hrst této pochoutky. Má totiž odvodňovací účinky a při nadměrné konzumaci může způsobit vysychání sliznic a pokožky. Pro děti se doporučuje od tří let a množství byste pro ně měli o polovinu snížit. A jak ji vlastně využít? Jednoduše. Dopřejte si ji jako samostatnou přílohu nebo ji smíchejte například s rýží. Dále ji můžete využít jako zavářku do polévky, k zahuštění omáček, ale i do müsli či kaše.

Nebo znáte i jiný způsob, jak tuto pochoutku využít?

 

2022.11.18 | Jana Brandtlová | přečteno: 30857x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: kuskus bulgur slzovka celiakie zdravé potraviny zdravá strava trávení cholesterol imunita

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Někdo to rád syrové

Když je někdo špatný kuchař, je prostě lepší, když nevaří… což je v případě tepelných úprav lososa i můj ...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.05.03 | přečteno: 30789x

Cizrna - proč jíst luštěniny?

Máme tady podzim a s přicházejícím chladem budeme víc pečovat o svojí vnitřní pohodu těla. Budeme potřebovat víc orga...
 
celý článek | Vendula Králová | 2012.12.18 | přečteno: 30650x

Domácí úklid a opravy bez starostí? Profesionální služby vám usnadní život

V práci jsou na nás kladeny čím dál vyšší nároky, rodina samozřejmě potřebuje naši péči a domácnost se bez úklidu a různ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2024.01.12 | přečteno: 1403x

Jak se zbavit nachlazení

V tomto podzimním čase jsou rýma a nachlazení v plném proudu! Pokud jste zastánci přírodních léčiv, v tom případě mám pr...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2017.11.28 | přečteno: 30889x
 

Portál pro ženy