newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Milujete kuskus nebo bulgur? Zkuste je obměnit za slzovku – je vhodná i pro celiaky

 
Milujete kuskus nebo bulgur? Zkuste je obměnit za slzovku – je vhodná i pro celiaky

Pokud přemýšlíte, co lehkého a zdravého uvařit k obědu, často je jasnou volbou například kuskus, bulgur, pohanka, jáhly a další. Zkoušeli jste ale také méně známou slzovku? Jedná se o ideální přílohu, kterou můžete uvařit na sladký, ale i slaný způsob. Pomůže trávení a jídelníček obohatí o další plnohodnotnou potravinu.

 

Jaké má slzovka benefity pro zdraví

Jak už jsme zmínili, slzovka je plnohodnotná potravina. Obsahuje sacharidy, bílkoviny, ale i tuky. Mimo toho obsahuje značné množství minerálních látek a vitamínů ze skupiny B. Je vhodnou přílohou pro celiaky a dobře se tráví. Skvělá je také jako pomocník při odhleňování při respiračním onemocnění. A v případě, že máte vysoký cholesterol nebo trpíte vysokým krevním tlakem, zařaďte tuto potravinu do jídelníčku pravidelně. 

                                                                

Oblíbená není pouze u nás, ale i v asijské kuchyni, kde je považována za královnu příloh. Dokáže totiž přirozeně posílit slezinu, plíce, ledviny a také játra. A pokud vaše dítě nebo i vy trpíte na časté rýmy či kašel, slzovka dokáže podpořit imunitní systém. Pochutnat si a ještě mít imunitu jako skála, je jistě skvělé.                                                                

Pro krásnou pleť

Slzovka dokáže pomoci i s problematickou pletí. Čistí střeva, bojuje s akutním i chronickým zánětem a přispívá k mladistvé a zdravé pleti. Zkuste si z této suroviny připravit pleťovou masku. Výhodou je, že si slzovku můžete vypěstovat na své zahradě. Jedná se o nenáročnou rostlinu připomínající bambus. Dopřejte jí pravidelnou a bohatou zálivku, a klidně i písčitou půdu, není nikterak náročná.

                                                                

Kolik ji sníst?

Můžete si ji dopřát každý den, ale pozor na její množství. Bohatě postačí hrst této pochoutky. Má totiž odvodňovací účinky a při nadměrné konzumaci může způsobit vysychání sliznic a pokožky. Pro děti se doporučuje od tří let a množství byste pro ně měli o polovinu snížit. A jak ji vlastně využít? Jednoduše. Dopřejte si ji jako samostatnou přílohu nebo ji smíchejte například s rýží. Dále ji můžete využít jako zavářku do polévky, k zahuštění omáček, ale i do müsli či kaše.

Nebo znáte i jiný způsob, jak tuto pochoutku využít?

 

2022.11.18 | Jana Brandtlová | přečteno: 30175x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: kuskus bulgur slzovka celiakie zdravé potraviny zdravá strava trávení cholesterol imunita

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Skutečně nepražené kešu oříšky plné zdraví prospěšných tuků

Už jste někdy ochutnali opravdu nepražené kešu oříšky v podobě, jak je pro nás připravila příroda? Pokud ne, je tento...
 
celý článek | Alice Drápal Audyová | 2013.04.15 | přečteno: 30127x

Seznam motivačních knih

I když se snažíme udržovat určitou sportovní morálku a aspoň někdy si jít zacvičit, čas od času nastane období, kdy s...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.08.20 | přečteno: 30138x

Jak si zajistit sladké sny?

  Máte problémy se spaním? Večer těžko usínáte a ráno jste nevyspalí? Poradíme vám, co vše ovlivňuje kvalitu...
 
celý článek | Admin | 2014.08.07 | přečteno: 30034x

Soutěž o Sililevo – nechejte vaše nehty zářit zdravím!

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2015.10.05 | přečteno: 30162x
 

Portál pro ženy