newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Tipy na podzimní aktivity s dětmi v lese. S našimi nápady nebudou chtít domů

 
Tipy na podzimní aktivity s dětmi v lese. S našimi nápady nebudou chtít domů

O prospěšnosti přírody a zejména lesa nejen na lidské zdraví, ale i psychiku, už toho bylo napsáno mnoho. Ale. Pro samotnou realizaci výletů našich potomků mimo zdi dětského pokoje nebo obýváku už tolik návodů neexistuje. Pokud vyzkoušíte naše tipy, zjistíte, že v lese se dá zejména na podzim dělat spoustu skvělých věcí a děti se možná začnou ven i těšit.

 

Při pobytu dětí v přírodě se jim nejen pročistí hlava i plíce, ale také se jim rozvíjí jemná i hrubá motorika, nabývají nové vědomosti a dovednosti, jsou zapojeny do přirozené hry a v neposlední řadě v lese také intenzivně pracuje dětská fantazie. Příroda a les působí i jako prevence vzniku úzkostí, depresí a obezity. To máme hned několik pádných důvodů, proč vyrazit do lesa.

Poznávání rostlin a dalších přírodnin

Vydejte se do lesa s encyklopedií nebo poznávacími klíči a sbírejte a třiďte různé druhy přírodnin podle barvy, druhu nebo velikosti. Trénujte s dětmi poznávání druhů stromů a rostlin, například podle listů a květů, třeba zjistíte, že vaše děti toho vědí mnohem více než vy sami.

                                                                                                                       

Snaha udržet se na stromě

Zahrajte si s dětmi na medvídky objímající nohama i rukama strom a snažte se udržet co nejdéle. Kdo odpadne jako poslední, je jasný vítěz klání.                                                          

Sběr materiálu na tvoření

V lese se nemusí sbírat jen houby. Je nekonečným zdrojem materiálu na domácí tvoření dekorací a dalších dětských výrobků. Ať už jsou to šišky, listy, kůra stromů nebo jejich plody, můžete s nimi vymýšlet nepřeberné množství nejen výtvarných aktivit, například poznávat je poslepu, pokusit se jich co nejvíc zapamatovat nebo třídit podle společných znaků.

                                                                

Frotáž stromů a listů

Ač zní toto slovo poněkud odborněji, ve skutečnosti se jedná o oblíbenou školkovou aktivitu všech dětí, kdy se položí papír buď na list nebo přímo na kmen stromu a plochou voskovky se překresluje jejich textura.

Chůze naboso

Zdravá aktivita pouze pro odvážné jedince. Na lesních cestičkách s různorodým povrchem můžete absolvovat vysoce intenzivní masáž chodidel, a to zcela zdarma.

Házení „žabek“ do potoka

Pokud narazíte na lesní potůček nebo tůňku, můžete své ratolesti zabavit na opravdu dlouhou dobu, aniž byste se museli nutně pokoušet o tzv. žabky. Házení čehokoliv do vody děti přitahuje silou přímo magickou!

                                                                

Stavění domečků pro skřítky a víly

Domečky pro skřítky a víly do našeho seznamu prostě patří. Jaká bude první aktivita, která děti jakéhokoliv věku v lese napadne? Odpověď je jasná. Pokud se v okolí zrovna nevyskytuje žádná pohádková bytost, postavte si bunkr, tím také zcela jistě nic nezkazíte.

Hod šiškou na strom

Vděčná aktivita pro děti bez ohledu na věkovou kategorii a pohlaví. Vzdálenost stromu i průměr kmenu přizpůsobte věku dítěte.       

                                                                

Škatulata

Notoricky známá hra „Škatulata, hejbejte se“, se s velkým úspěchem dá hrát i mezi stromy. Jen tu hrozí větší riziko, že odejdete v menším počtu, než jste původně přišli. Pokud se vám děti ztratí, můžou vždy vylézt na strom a hledat světýlko.

2023.10.07 | Jana Brandtlová | přečteno: 533x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: les podzim děti hry v lese aktivity v lese podzimní hry

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vůně dělá dům či byt domovem

Vůně je to, co dělá z našeho domova útulné místo, kde rádi trávíme svůj čas. A je to také to, co si z návštěvy u nás ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.07.24 | přečteno: 30031x

Grilovaný losos – vynikající zdravá dobrota z elektrického grilu Muurikka Smoker

Losos je považován za lahůdku a bezpochyby právem. Jedla jsem ho již v mnoha úpravách, ale až ta poslední mne skutečn...
 
celý článek | Lea Kubová | 2014.12.03 | přečteno: 30334x

Podívej se na ni, jak se dobře vdala

  Tak tuhle větu jsem od dětství slýchala poměrně často, při všech rodinných setkáních, oslavách, návštěvách...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.10.14 | přečteno: 30153x

Pořiďte si trendy a kvalitní koženou obuv nejen na letošní zimu

Podzim je v plném proudu a brzy jej vystřídá zima. Definitivně tak odzvonilo lehkým a vzdušným botám. Je nejvyšš...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.10.21 | přečteno: 30082x
 

Portál pro ženy