newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Pěstovat si vlastní ovoce a zeleninu se vyplatí v mnoha ohledech. Pokud máte tu možnost, určitě ji využijte. Proč?

 
Pěstovat si vlastní ovoce a zeleninu se vyplatí v mnoha ohledech. Pokud máte tu možnost, určitě ji využijte. Proč?

Ovoce a zelenina by měly být nedílnou součástí jídelníčku každého z nás. Pokud máte tu možnost a začnete je pěstovat na své vlastní zahrádce, dočkáte se mnoha benefitů. Ušetříte spoustu peněz, ale také ochráníte své zdraví před chemickými postřiky, ulehčíte životnímu prostředí a samozřejmě také získáte skvělý pocit z toho, že jste si vypěstovali svou vlastní úrodu.

 

Jaké výhody tedy má pěstování vlastních plodin?

Mnohem lepší chuť

Pokud jste již někdy ochutnali bio ovoce nebo zeleninu, určitě víte, že chutná mnohem lépe než klasické druhy z komerčních farem. Pokud si tedy začnete plody pěstovat sami na své zahrádce, nejenže ušetříte a posílíte zdraví svého těla, ale také si na nich mnohem více pochutnáte, než kdybyste si je zakoupili v obchodě. Kromě toho budou se vší pravděpodobností obsahovat mnohem více vitamínů a minerálů a vy budete vždy vědět, zda jsou čerstvé.

Ušetříte peníze

Mezi jednu z největších výhod vlastního pěstování ovoce a zeleniny patří především šetření peněz. Jediné, co vás bude něco stát, jsou semínka a sazeničky, jejichž cena se však pohybuje zpravidla velmi nízko. Pokud navíc bude vaše úroda velká a vy ji nebudete stíhat konzumovat, můžete plody buď prodávat (a věřte, že za úrodu v bio kvalitě jsou lidé ochotni draze zaplatit) nebo je vyměňovat za jiné plody například se svými sousedy.

                                                                

Naprosto žádná chemie

Dalším skvělým přínosem pěstování vlastního ovoce a zeleniny jsou plody bez jakékoliv chemie, jako jsou pesticidy, fungicidy a herbicidy (pokud je tedy z vlastní vůle nepoužijete). Tyto sloučeniny jsou v dnešní době téměř nedílnou součástí farmářského průmyslu, ovšem pro lidské tělo nejsou zcela přirozené a mohou na něj mít z dlouhodobého hlediska závažné dopady. Vydejte se proto raději zdravější cestou.

Plody jsou mnohem zdravější

Jak jsme již zmiňovali výše, vypěstované ovoce a zelenina v bio kvalitě obsahují mnohem více vitamínů a minerálů než běžné plody ze supermarketu, a navíc máte jasný přehled o tom, zda jsou čerstvé a jaký postup byl použit pro jejich růst. Jejich konzumací tak skvěle posílíte své tělo, díky čemuž se budete také cítit mnohem lépe, a to zejména co se týče psychické stránky.

                                                                

Kontakt s přírodou a osobní odměna

Není lepší pocit, než vidět, že vám vyrostly plody, které jste dříve zasadili. Úspěšná sklizeň je poté skvělou odměnou za vynaložené úsilí, která vám se vší pravděpodobností vyčaruje velký úsměv na tváři! Stejně tak důležitý je také kontakt s přírodou, který přispívá k duševní pohodě, snižuje stres a podporuje celkové zdraví jedince. Kromě toho na zahrádce budete neustále v pohybu, což je také přínosné pro vaše tělo.

                                                                

Šetříte přírodu

Většina farem a komerčních společností používá při pěstování plodin chemická hnojiva a prostředky pro ničení škůdců. Ty jsou ovšem škodlivé nejen pro člověka, ale také pro všechny živé organismy v okolí. Pěstováním tak nejenže prospíváte sobě, ale také matce přírodě.

 

2022.11.12 | Jana Brandtlová | přečteno: 30209x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: ovoce zelenina zahrádka zahradničení pěstování ovoce pěstování zeleniny zdraví přínosy pro zdraví kvalitní ovoce kvalitní zelenina

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Základní potraviny středomořské stravy a jejich blahodárné přínosy

Středomořská dieta je označována jako nejpřínosnější, a zároveň nejzdravější druh stravování, který vám pomůže jak se sh...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.07.11 | přečteno: 30094x

Soutěžte s námi o knihu Tradinář - český bestseller roku 2019

Kniha TRADINÁŘ s podtitulem „Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů“ vyhrála Cenu čtenářů v soutěži Český Bestseller...
 
celý článek | Admin | 2020.03.22 | přečteno: 30106x

Jarní ráno v lese

Už se Vám letos povedlo strávit brzké ráno v lese? Když slunce jen tak nesměle vykukuje, nemusí být ani příl...
 
celý článek | Ing. Šárka Spáčilová | 2014.04.30 | přečteno: 30114x

3 zábavné tipy pro rozvoj myšlení u dětí

Každý milující rodič si přeje, aby z jeho potomka vyrostl inteligentní a sebevědomý člověk, kterému se bude v životě dob...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.11.06 | přečteno: 30109x
 

Portál pro ženy