reklama 1 v magazínu pro ženy
reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Investujete do zlata? Tady jsou 3 rady, jak a proč začít

 
celý článek | Admin | přečteno: 31409x 2020.11.05

Výměna manželek

 
celý článek | Andrea Sýkorová | přečteno: 31428x 2013.03.16

Pro krásu se nemusí trpět, zkuste bezbolestnou liposukci

 
celý článek | Admin | přečteno: 31415x 2016.01.29

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Mrkvové cukroví aneb pečení na poslední chvíli

 
Mrkvové cukroví aneb pečení na poslední chvíli

Zlatá adventní neděle je tatam, Štědrý den se nezadržitelně blíží a vás teprve čeká ten pravý maraton vánočních příprav. Co víc, ještě stále nemáte upečené cukroví! Poradíme vám, jak na to vyzrát! Zkuste tři snadné hrníčkové recepty na zdravé a ihned vláčné cukroví s čerstvou mrkví!

 

 

Mrkvička je zdravá, to ví přece každé malé dítě. Mrkev, u nás nejčastěji karotka, je zelenina, která provází náš život od útlého dětství. Vedle blahodárných účinků pro náš organismus se pyšní i značným obsahem cukrů, kterého se dá využít právě v kuchyni. Jemnému pečivu propůjčí mrkev nejen přirozeně nasládlou chuť, ale také pěknou barvu. Mrkvové cukroví je nejchutnější čerstvé, proto je právě teď ideální doba k jeho přípravě. Upečte si ho také!

 

                            

 

Karotánky

 

Suroviny

  • ¾ hrnku hladké mouky (asi 10 dkg)
  • ¾ hrnku polohrubé mouky (asi 10 dkg)
  • 1 ½ hrnku jemně nastrouhané mrkve (asi 15 dkg)
  • 4 lžíce tuku (asi 10 dkg)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

 

Postup

Z prosáté mouky s práškem do pečiva, změklého tuku, strouhané mrkve a špetky soli vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme plát silný podle svých zvyklostí, cca 3 – 5 mm a vykrajujeme oblíbené vánoční tvary. Přeneseme na plech a upečeme v předehřáté troubě dorůžova. Ještě horké obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru a po vychladnutí slepujeme meruňkovou zavařeninou. Karotánky jsou ihned vláčné a skvěle chutnají i bez zdobení, zejména pak dětem.

 

Plněné mrkvové měsíčky

 

Suroviny  

  • 1 ¼ hrnku polohrubé mouky (asi 20 dkg)
  • 1 hrnek jemně nastrouhané mrkve (asi 10 dkg)
  • 3 lžíce tuku (asi 8 dkg)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • trocha mléka
  • na náplň: zavařenina s výraznou chutí (z višní, blum, švestek, šípků, rybízu apod.)

 

Postup

Mouku prosátou s práškem do pečiva, mrkev, změklý tuk a mléko dle potřeby zpracujeme ve vláčné těsto. Vyválíme plát, z kterého formičkou nebo skleničkou vykrajujeme kolečka. Do středu každého z nich klademe malé množství zavařeniny, v půlce přehneme a okraje dobře zatlačíme, aby náplň při pečení nevytekla. Přeneseme na plech a pečeme ve středně rozehřáté troubě. Měsíčky podle chuti buď ihned po upečení obalujeme ve směsi vanilkového a moučkového cukru, nebo po zchladnutí lehce pokropíme tmavou a bílou čokoládovou polevou

 

Mrkvové hvězdičky

 

Suroviny

  • 1 ½ hrnku hladké mouky (asi 20 dkg)
  • 2 hrnky jemně nastrouhané mrkve (asi 20 dkg)
  • 2 lžíce tuku (asi 6 dkg)
  • 2 lžíce jemně strouhaných lískových oříšků
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • citrónová šťáva
  • trocha bílého jogurtu

 

Postup

Ze všech obvyklých surovin uhněteme vláčné těsto, do kterého podle potřeby přidáme bílý jogurt. Vykrajujeme hvězdičky nebo jiné oblíbené tvary, které upečeme v předehřáté troubě dorůžova. I tomuto jemnému cukroví sluší obalení ve směsi cukrů ihned po upečení, nebo spojování meruňkovou marmeládou, zdobení čokoládou a strouhanými oříšky. Vyzkoušet můžete i jemnou cukrovou polevu vymíchanou z moučkového cukru, vody, citrónové šťávy a meruňkové marmelády.  

TIP: Při zpracování těsta můžete oříšky bez problému nahradit jemně mletými zlehka opraženými ovesnými vločkami. Cukroví získá oříškovou příchuť a je přitom ideální pro alergiky, ale i malé děti.

 

                                            

  

Přeji dobrou chuť a voňavé Vánoce!

Image courtesy of Mister GC at FreeDigitalPhotos.net

 

2015.12.20 | Kateřina Pořízová | přečteno: 31470x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: recept na cukroví cukroví na poslední chvíli mrkvové cukroví

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Sedmikráskový med - když jarní kvítky léčí

Možná jste s námi v minulém roce zkoušeli vařit výtečný pampeliškový med. Pokud vám zachutnal a prospěl ste...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.05.05 | přečteno: 31436x

Co si obléct (a vzít na sebe) na první rande? Stylové tipy s nádechem sebevědomí

První rande. Pár hodin, které rozhodnou o tom, jestli to bude jen káva… nebo začátek něčeho víc. A i když víme, že důlež...
 
celý článek | Nina Albertová | 2025.04.22 | přečteno: 31432x

Na nákupu v drogerii: Micelární vody

Micelárky, neboli micelární vody se stávají hitem v péči o pleť. Co je to vlastně micelární voda?? V po...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.03.26 | přečteno: 31419x

Jak ušetřit při koupi dětských bot? Vyvracíme nejčastější mýty

Každý rodič dobře ví, jak rychle dětem rostou nohy a jak často je potřeba pořizovat větší boty. A protože to nebývá úpln...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2025.06.02 | přečteno: 31441x
 

Portál pro ženy