newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jojo efekt způsobuje špatné hubnutí. Dá se mu nějak předejít?

 
Jojo efekt způsobuje špatné hubnutí. Dá se mu nějak předejít?

Všichni sníme o štíhlejší figuře. Dosáhnout jí ale není vůbec snadné. A to i když zrovna neřádí pandemie COVID-19 a máme k dispozici veškerá myslitelná sportoviště. Pokud jste před současným stavem držely dietu a nyní znovu přibýváte na váze, povíme vám, jak zhubnout bez jojo efektu. Dlouhodobě a zdravě.

 

Jojo efekt je prevít. Týdny se týráme hlady a intenzivním cvičením a jakmile se vrátíme ke svému původnímu životnímu stylu, všechna kila nabereme zpět. A možná i nějaká další navíc. Což přivede nejednu z nás k zlosti. Vždyť jsme se tak snažily, tak proč to nejde? Dělá nám to snad naše tělo schválně?

Nikoliv. Jen my jsme si vybraly už na začátku špatnou cestu. Otázku toho, jak se vyhnout jojo efektu, tedy není vhodné řešit až na konci celého procesu. Čímž si ušetříte spoustu potíží někdy v budoucnu.

 

Co způsobuje jojo efekt a co by vám s ním mělo umět pomoci vám osvětlíme v následujících několika bodech.

Co je to jojo efekt?

Jojo efekt je stav, kterému předcházela redukce váhy. Ta ale nebyla (často v důsledku špatného provedení) trvalá. Takže se nám všechna kila vrátila zas zpátky. Mnohdy to nezůstalo jen u nich. Váha totiž obvykle ukazuje i nějaká navíc, která jsme předtím vůbec neměly.

Co ho ale způsobuje? Především velmi radikální a rychlá redukce hmotnosti. Viníkem je také příliš rychlý návrat k původnímu životnímu stylu. Tělo si totiž začne dělat zásoby pro další chudé období. (Také si ale méně hlídáme kalorické hodnoty toho, co jíme.)

 

Jak se vyhnout jojo efektu

Všichni najdeme shodu v tom, že nemá smysl se snažit, když výsledek zase přijde vniveč. To by vás ale nemělo odradit od jiného (a tentokrát zdravějšího) způsobu hubnutí.

Ten by měl zahrnovat:

  • Pozvolné hubnutí (což je cca 0,5 kg za týden)
  • Udržitelný styl hubnutí (takže žádné extrémní diety s minimem kalorií)
  • Dostatek bílkovin (díky kterým nepřijdete o svaly)
  • Rozumné cíle
  • Dostatek pohybu

Zní to jednoduše, že? Ale pro mnoho z nás není. Řada žen totiž začne řešit svoji váhu až na poslední chvíli. Třeba týden, nebo dva před dovolenou, nebo před nějakou důležitou akcí. Navíc je pro nás příjemnější vidět radikální úbytky za kratší časový úsek. Proto se týráme tím, že nejíme a zpomalujeme si metabolismus.

Kdy k němu nejčastěji dochází

Asi nejčastěji k jojo efektu dochází poté, co se pokoušíme dodržovat hodně radikální diety. Zatímco dříve jste tělu dodaly několik tisíc nadbytečných kalorií denně, náhle jste svůj příjem snížily na sotva pár stovek. Není divu, že se tělo lekne, že přichází hladomor a poté, co dostane znovu přístup k jídlu si začne dělat zásoby.

Hodně nebezpečná je v tomto ohledu i ztráta aktivní svalové hmoty. Ta i v klidovém stavu potřebuje ke své existenci spoustu energie. Čímž zvyšuje váš klidový metabolismus. K jejímu odstranění dojde především kvůli nedostatku pohybu a nízkému, nebo naprosto chybějícímu příjmu bílkovin. Úplně nejlepší tedy je, pokud na nějakou dietu úplně zapomenete a raději kompletně změníte svůj způsob života.

 

Dieta bez jojo efektu

Jedním ze způsobů, kterým docílíte toho, abyste měly dostatek bílkovin, zdravě jste zhubly a zároveň jste byly dlouhodobě spokojené, je keto dieta. Jde o stravovací směr, který výrazně snižuje (či dokonce znemožňuje) příjem sacharidů ze stravy. Možná přemýšlíte o tom, jaký to má význam, když naše tělo potřebuje jejich dávku ke svému každodennímu chodu.

Inu, funguje to tak, že pokud mu ji nedodáme z vnějších zdrojů (tyčinky, koláčky, čokoláda, ovoce…), bude ji muset stáhnout ze svých tukových zásob, do kterých si cukr ukládalo v předešlých obdobích. Čímž dojde k postupnému spalování. Bílkoviny, zdravé tuky a pořádná porce zeleniny pak zajistí, že nebudete hladovět a nebudete podnikat nájezdy na svou spíž, či ledničku.

Samozřejmě, keto dieta má i svá úskalí. V prvních dnech na vás zasedne keto chřipka, během které bude chtít organismus svoji dávku cukru. Když to ale vydržíte, tak tenhle stav celkem rychle přejde. Této dietě by se pak měly vyhnout těhotné a kojící ženy, děti, staří lidé a pacienti s onemocněním ledvin, kterým nemusí dělat zvýšená dávka bílkovin vždycky dobře. Jinak to ale stojí za pokus. Nemyslíte?

 

 

Další zdroje: https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/skryta-nebezpeci-a-zdravotni-rizika-jo-jo-efektu-40015859

https://www.dietavpohode.cz/jojo-efekt/

 

 

2021.02.26 | Lea Kubová | přečteno: 30163x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví hubnutí nadváda jo-jo efekt jídelníček stravování

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Perfektní relax na zahradě? Pořiďte si zahradní houpačku

V aktuálním počasí je asi nejlepší vidinou relaxace deka a hrnek čaje v teple domova, ale už brzy zase přijdou měsíce, k...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.01.27 | přečteno: 30267x

Jak se naučit šít

Na začátku března byla zavedena povinnost nosit roušky, které nebyly, a tak je začalo šít doslova celé Česko. Inter...
 
celý článek | Markéta Zuziaková | 2020.09.12 | přečteno: 30113x

Jak se nespálit při výběru půjčky? 6 + 1 praktických rad pro každého

V dnešní době snad nikoho z vás nedokáže překvapit, když vám sdělíme, že ceny všeho kolem nás neustále rapidně stoupají....
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.06.18 | přečteno: 30062x

Pozor na příjem vitamínu B12, jeho nedostatek vede k vážným problémům

Každý dobře ví, že vitamín C posiluje imunitu, vitamín D je důležitý pro silné kosti a vitamín A zase pro zdravé oči....
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.05.24 | přečteno: 30112x
 

Portál pro ženy