reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Operace uší

 
celý článek | Admin | přečteno: 30142x 2021.09.20

Vrátit tak čas

 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30075x 2014.07.12

Jak docílit ideálního stínění interiéru?

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 30233x 2021.05.31

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Proč potřebujeme chvilky samoty a k čemu je využít

 
Proč potřebujeme chvilky samoty a k čemu je využít

Samota může být děsivá. Z osamění vznikají duševní problémy, strach a další potíže, o tom zde ale mluvit nebudeme. Nejde totiž o samotu, do které nás uvrhla nešťastná souhra okolností, ale o samotu jako dobrovolnou volbu. Ta má obrovský potenciál rozvíjet nás po osobnostní i duchovní stránce, jen jí to musíme dovolit.

 

Ve své podstatě je člověk tvor společenský, což je dáno už od pradávné historie, kdy by bez ostatních v divoké přírodě neměl sám šanci přežít. Ale i dnes kolem sebe potřebujeme mít další lidi, se kterými sdílíme své myšlenky, názory, zážitky, zkrátka svůj život.

Odpočinek pro mozek

Asi všechny víme, že pro optimální fungování potřebuje mozek dostatečné množství spánku. Někdo ho potřebuje více, někomu stačí pár hodin, ale spát prostě potřebujeme všichni. Právě během spánku náš mozek totiž zpracovává, co se událo během daného dne, pracuje na konsolidaci paměti a ukládání vzpomínek. Nedostatek spánku v dlouhodobém horizontu tyto funkce mozku narušuje, a jakmile mozek nemá klid na to, co potřebuje udělat, nemůže podávat výkony, které běžně podává.

                                                                

A stejné to je s člověkem a jeho potřebou samoty.

Poznávání sebe sama

Zkrátka, jako mozek potřebuje čas na svou práci, potřebuje také každý člověk čas na poznávání sebe sama. Na uvědomování si toho, proč a jak se zachoval, proč jednal tak a tak. Lidé nadmíru kreativní ve chvílích samoty tvoří. Jinak to vlastně ani nejde – například spisovatel by mohl jen těžko něco napsat, kdyby byl obklopen lidmi a musel reagovat na jejich otázky a promluvy.

O samotě máme čas být sami se sebou, učit se se sebou komunikovat, poznávat své silné i slabé stránky a postupně přijímáme, že my fungujeme prostě takhle.

Kdo umí trávit čas o samotě a dělá to dokonce rád, je pravděpodobně sám se sebou srovnaný.

                                                                

Rande s někým, koho milujeme

Představte si chvilky, které trávíte samy se sebou, jako chvilky, které trávíte s blízkou osobou. Když chcete někoho opravdu vidět, je samozřejmé, že si na něj uděláme čas, a to dostatek času, abyste si mohli pořádně popovídat, abychom něco společně prožili a abychom dali druhému najevo, že nám na něm záleží.

Samy se sebou tak ale nejednáme. Samy sebe zanedbáváme, honíme se za něčím, o čem pořádně ani nic nevíme, místo toho, abychom si udělaly čas, zastavily se a v klidu pobyly samy se sebou.

                                                                

Nic se nemá přehánět. Takže jak na to?

Jako jednoznačný ideál se nabízí jógová praxe. Je zlatou střední cestou bez výkyvů na jednu či druhou stranu. Jistě není žádoucí být pořád jen o samotě, odmítat své blízké a masochisticky se uzavírat do pocitů osamělosti. Ovšem stejně tak není pro zdravou duši dobré utíkat od problémů a vlastního nitra do společnosti (obvykle jakékoliv) a přehlušovat hlas svého srdce hlasitým hovorem, hudbou a alkoholem.

Nic takového jej totiž přehlušit nedokáže. Udělejte si proto každý den chvilku čas samy na sebe, popovídejte si samy se sebou, ujasněte si, jak a proč se cítíte, o co usilujete, kam chcete směřovat a podobně.

Jde o to naučit se jen tak být, přijímat se, dávat samy sobě čas a prostor, kdy pečujete o to, aby vám bylo dobře. A na této vnitřní spokojenosti potom už jen dál pracujete, udržujete si ji, hýčkáte si ji a zaléváte ji jako tu nejvzácnější květinu.

 

2022.06.20 | Jana Brandtlová | přečteno: 30082x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: samota osamělost regenerace mozek odpočinek meditace myšlenky emoce

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Víte, jak vyvařit roušku?

Vzhledem k současné situaci je víc než pravděpodobné, že se roušek ještě na nějaký čas nezbavíme. Jestliže nejste fanouš...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.01.27 | přečteno: 30196x

Stylová móda pro muže II.: Pánské pletené svetry se s úspěchem vrací na módní výsluní

Také se s chutí zachumláte do hřejivého pleteného svetru, jakmile venkovní teploty klesnou opovážlivě nízko a vy...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.11.04 | přečteno: 30700x

Nakupvakci.cz a jeho neustále sliby, aneb jak snadno přijít o peníze

Už jste někdy kupovali zájezd přes slevový portál? Pokud ne, tak tady přináším jednu vlastní zkušenost s portálem www...
 
celý článek | Admin | 2015.01.10 | přečteno: 30029x

Houpačka nebo lehátko na zahradu? Pořiďte si zahradní houpačku 2v1 a užijte si odpočinek na maximum

Konečně je tady období, kdy na své zahradě nebo terase můžete trávit daleko více času. Teplé dny přímo lákají k odpočink...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.05.20 | přečteno: 30204x
 

Portál pro ženy