newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

HIIT

 
HIIT

HIIT se stal v poslední době skutečně hitem mezi cvičebními technikami. Je nenáročný na čas, prostor i vybavení a přináší markantní výsledky. A co že se pod těmito čtyřmi záhadnými písmeny skrývá?

 

HIIT je vysoce intenzivní intervalový trénink, tedy High Intensive Interval Training, který je v poslední době velmi oblíbený. Jeho největší výhodou je bezesporu krátké trvání, v průměru okolo 15 minut. Možná si říkáte, že 15 minut přece není dostatečně dlouhá doba na to, aby tělo začalo spalovat tuky nebo posilovat svaly. Opak je nicméně pravdou. HIIT trénink lze co do výsledků srovnat s klasickým hodinovým hopsáním někde v tělocvičně, dokonce bych si dovolila tvrdit, že je i účinnější. Tím malým zázrakem, který to umožňuje,  je spojení slov High Intensive. V HIIT je velmi důležité cvičit naplno a vyburcovat se k co nejlepším výkonům (ovšem ne na úkor techniky daného cviku). HIIT tréninky jsou náročné, bolí to, ale výsledky stojí za to. Navíc 15 minut není nekonečných (i když se to tak občas zdá). Příjemný je také fakt, že se nedoporučuje cvičit v jednom dni více HIIT tréninků, což je rada, kterou jistě ochotně poslechneme. 

V HIIT jsou fitness cviky sestaveny tak, že každý trvá většinou 30 vteřin a po něm následuje malá pauza následovaná dalším cvikem. Celkový počet cviků i opakování celého cyklu se různí. Určitě je vhodné vést si vlastní HIIT deník, v kterém si budete zaznamenávat, kolikrát jste daný cvik zvládli. Jednak vám těch třicet vteřin rychleji uteče, jednak se po čase můžete ke stejnému tréninku vrátit, znovu jej odcvičit a porovnat si, jak jste se za tu dobu zlepšili, což je výborná motivace pro pokračování v úsilí. 

Při HIIT nepotřebujete žádné vybavení, můžete s klidným svědomím pracovat pouze s vahou vlastního těla. Existují však také HIIT tréninky využívající různé zátěže, činky, medicimbály atp. Podmínkou ale nejsou a nemusíte tak do nového typu cvičení investovat žádné peníze. Obecně platí, že pokud vám daný cvik přijde příliš jednoduchý, přidejte zátěž (což se při HIIT obvykle nestává). 

HIIT není ani náročný na prostor, vystačíte si s trochou místa např. v obýváku. A hlavně, můžete jej cvičit v klidu domova, protože na internetu existuje nepřeberné množství HIIT tréninků. Nemusíte nikam dojíždět, nemusíte se stresovat s tím, že na nějaké cvičení nestihnete včas dojet. 15 minut času vždy někde ušetříte a můžete je tak věnovat svému tělu (existují ale i 5minutová cvičení v duchu HIIT, v případě, že jste skutečně v časovém presu). 

Jak už jsem zmínila, HIIT je namáhavá záležitost, nicméně právě cvičení, které je obtížné, přináší nejlepší výsledky. Je důležité tělo dostat do fáze, která je daleko za jeho komfortní zónou a způsobuje mu malý šok. Teprve pak se začne rýsovat podle našich představ. Samozřejmě by bylo smutné zničit všechnu snahu tím, že do sebe po cvičení naládujeme hromadu nezdravého jídla, to je snad jasné.

HIIT se zabývá například Zuzka Light (www.zuzkalight.com), o níž bude řeč v příštím článku, v českém prostředí pak třeba Maruška Hloušková (www.rutina.cz), zajímavá cvičení lze najít i na stránkách www.dailyhiit.com.

 

2014.08.06 | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30142x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: fitness; čas; cvičení

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Když se řekne úplněk

Co se vám vybaví při vyřčení slova úplněk? Představíte si bezesnou noc, noční můry, vyjící vlkodlaky, přírodní úkaz, ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.10.06 | přečteno: 30257x

Soutěž o pobyt v jedinečném smarthotelu Nezvalova archa v Olomouci

Soutěž byla ukončena. Gratulujeme výherci Petrovi P.! Ostatním děkujeme za účast a budeme držet pěsti v dalších sou...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.01.22 | přečteno: 30145x

5 dámských kabelek, které musí mít každá žena

Kabelka není jen místem pro uschování všeho potřebného, bez čeho se žádná žena neobejde (na vyjmenování všech těchto „ne...
 
celý článek | Admin | 2016.04.02 | přečteno: 30069x

Móda, kterou stvořili tři blázniví hudebníci I.

Famous Stars and Straps, Atticus a Macbeth, to jsou tři módní značky, za jejichž zrodem stojí trio muzikantů z p...
 
celý článek | Zuzana Šumlanská | 2013.01.12 | přečteno: 30331x
 

Portál pro ženy