reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Silonky ve spreji? Říkáme "ano"!

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 30276x 2015.03.12

TOP 5 pánské účesy pro léto 2017

 
celý článek | Admin | přečteno: 30496x 2017.06.22

Nejlepší cviky pro bolavé klouby

 
celý článek | Jana Brandtlová | přečteno: 30304x 2022.09.11

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Seriál o grilování: 6. díl – Jak správně grilovat maso?

 
Seriál o grilování: 6. díl – Jak správně grilovat maso?

Při představě šťavnatého kusu masa připraveného na grilu se nesbíhají sliny snad jen vegetariánům. Pokud mezi ně nepatříte, nejspíš už se také nemůžete dočkat, až na zahradě rozpálíte gril a rozvoní se kolem pořádná pečínka. Jak připravit dokonalou hostinu plnou masa?

 

Jaké maso se hodí na gril?

Dá se říct, že skoro všechno, pokud je kvalitní a čerstvé. Samozřejmě čím libovější je, tím bude pokrm zdravější. Ale zase je potřeba vybírat takové, které není příliš suché nebo tuhé. Z vepřového masa je nejlepší krkovička, kotleta, panenka nebo žebra, naopak třeba kýta vhodná vůbec není, protože je hodně suchá. I plynový gril s horním víkem by v tomto případě nebyl zárukou dobrého výsledku. Z hovězího masa je ideální nízký roštěnec nebo svíčková, přední a zadní hovězí je na grilování příliš tuhé. Vepřové a hovězí maso se dá také na grilu skvěle připravit mleté a podávat třeba v podobě lahodných domácích hamburgerů. Z drůbežího masa se nejčastěji připravuje to kuřecí, kde se dá využít prakticky vše. Výborná jsou grilovaná křidýlka, stehna, ať už celá nebo vykostěná, a samozřejmě kuřecí prsíčka. Oblíbené jsou i grilované ryby, o nich si ale řekneme více až v příštím díle seriálu. Méně často se pak v našich končinách griluje skopové maso nebo zvěřina, i když i tyto pečínky jsou lahůdkou.

Jak maso před grilováním připravit?

Pokud budete připravovat steaky nebo medailonky, musíte maso samozřejmě nakrájet na plátky. Nešetřete přitom a nechte je dostatečně silné. Steak by měl být silný zhruba dva až tři centimetry, kuřecí prsa nechejte klidně vcelku. A určitě maso nenaklepávejte. Sice by bylo o něco křehčí, ale zároveň vysušené, protože by z něj vytekla šťáva a právě ta dělá onu lahodnou chuť.

Jak dlouho marinovat?

Typickou úpravou masa je marinování, které mu díky použitému koření dodá chuť a vůni přesně podle chuti. Na marinádu použijte nejlépe čerstvé bylinky, ty jsou prostě nejlepší. Ale chuťově dobré jsou i různé sušené směsi koření. Rozmíchejte je v kvalitním olivovém oleji, kterého stačí jen minimální množství. Můžete přidat i další ingredience podle chuti, například pivo, víno, med či třeba netradiční povidla. Marinádu ale nikdy nesolte! Sůl vytahuje z masa vodu a bylo by tak zbytečně méně šťavnaté. Maso ve směsi dobře obalte a nechte jej v lednici odpočívat a nasávat chutě koření. Délka marinování záleží na druhu masa a velikosti jednotlivých porcí. Hovězí se může nechat ležet klidně i dva dny, aby dobře zkřehlo, u vepřového obvykle stačí marinovat přes noc. Kuřecí maso je křehčí a zvládne nasát vše i během několika hodin. Čím pikantnější marinádu máte, tím by měla být kratší doba marinování, aby výsledek nebyl až moc ostrý a nepřebil chuť masa.

Je správné dát maso z lednice rovnou na gril?

Jedině u mletého masa, to můžete dát z lednice rovnou na rozpálený gril. Jinak potřebuje maso nějaký čas na aklimatizaci. Pokud byste dali studené maso na gril, zvenku by se opeklo, zevnitř by ale bylo studené a nedodělané. Nechte ho raději aspoň půl hodiny venku z lednice, aby získalo pokojovou teplotu. Před položením na gril je dobré z něj papírovou utěrkou lehce setřít přebytečnou marinádu, aby neodkapávala do ohně a netvořily se tak karcinogenní látky. Teď je ten správný čas maso osolit a poté jej položit na gril.

 

Jak vše dobře propéct?

Nejlepší je maso nechat prudce zatáhnout, aby se uvnitř uzavřela šťáva, a poté ho nechat na mírnějším žáru dodělat. Je samozřejmě potřeba dobře ho hlídat, aby se nepřipalovalo. K otáčení masa používejte grilovací kleště, protože při napichování na vidličku z něj zbytečně vytéká chutná šťáva. Odhadnout dobu přípravy jednotlivých druhů masa chce trochu cviku, záleží na typu grilu i velikosti porcí. Pokud máte termosondu s hrotem, je jednodušší zjistit, zda je už maso hotové. Když je uvnitř teplota 70°C a více, je už dobře propečené.

Na závěr nechte maso na talíři chvíli „vydýchat“, než se do něj pustíte. Vychladne tak na příjemnou teplotu a rozvinou se v něm všechny chutě a vůně. Dobrou chuť!

 

Čtěte také předchozí díl seriálu: Jak grilovat zdravěji?

2016.05.15 | Martina Limbergová | přečteno: 30093x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: seriál grilování příprava masa maso na gril

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Inspirativní bytové dekorace, které zútulní váš domov

Jak se chcete cítit ve svém domově? Zcela jistě pohodově, spokojeně, obklopeni příjemnou atmosférou a věcmi, které má...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.07.22 | přečteno: 30152x

Jako v bavlnce aneb fusaky a deky pro naše nejmenší

Také máte někdy pocit, že je apríl? Chvíli zima, chvíli jaro. Sněhovou vánici střídá během několika málo minut slunce...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.02.18 | přečteno: 30150x

Zážitková agentura ESENNCE.cz slaví

A má k tomu důvod.  V prestižní soutěži českého internetu ShopRoku se stala vítězem kategorie Dárky a zážitky. A...
 
celý článek | Nikol Mohoritová | 2016.06.02 | přečteno: 30103x

Co sbalit na dovolenou? Nezapomeňte na deskové hry

Konečně je tady léto a čas dovolených. Také se už nemůžete dočkat, až se budete toulat po horách, objevovat krásy cizích...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.07.06 | přečteno: 761x
 

Portál pro ženy