newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak oloupat a jíst pomelo?

 
Jak oloupat a jíst pomelo?

Pomelo patří mezi citrusy a díky nízkému obsahu kalorií, příjemné chuti a příznivému vlivu na zdraví se i v našich zeměpisných končinách těší čím dál větší oblibě. Jeho oloupání ale není příliš jednoduché a lidé často nevědí, jak jej vlastně konzumovat. Přečtěte si, proč tento citrus zařadit do jídelníčku a jak oloupat a jíst pomelo.

 

Proč zařadit pomelo do jídelníčku? Tělu poskytne mnoho důležitých vitamínů

Pomelo je chutné a nesmírně zdravé ovoce. Je jedním z nejlepších zdrojů vitamínu C, díky čemuž podporuje správnou funkci imunitního systému. Dalším plusem pomela je vysoký obsah draslíku, který je důležitý pro správnou funkci srdce, oběhového systému a pomáhá regulovat krevní tlak.

Pomelo je také plné antioxidantů, které bojují proti volným radikálům a chrání tak naše tělo oxidačním stresem. A v neposlední řadě obsahuje málo kalorií, takže si jej můžete bez výčitek dopřávat, i když držíte dietu.

Jak poznat zralé pomelo?

Pomelo pochází z Asie a řadí se mezi největší citrusy, může totiž mít až 5 kilogramů. Nicméně u nás je k dostání nejčastěji ve střední velikosti, kdy váží kolem 1 kilogramu. Aby pomelo potěšilo vaše chuťové buňky, je třeba, aby bylo zralé. Jak to poznat?

Na dotek by mělo být měkké a jeho kůra spíše žlutá, než zelená. Nejjistějším ukazatelem zralosti je ale kalendář. Skutečně zralé pomelo koupíte koncem listopadu a začátkem prosince. Sklízí se totiž tak, aby bylo zralé po přepravě do Evropy, která trvá 6 až 8 týdnů. Jestliže na něj budete mít chuť i mimo sezónu, můžete si dopřát i sušené pomelo.

Jak oloupat pomelo rychle a bezpečně?

Podařilo se vám koupit zralé pomelo a na řadu přichází loupání, které dokáže pěkně potrápit. Vyžaduje trpělivost a velmi opatrnou práci s nožem:

  • Kůru pomela nakrojte po celé délce citrusu na čtyřech místech. Postupujte od špičky pomela směrem dolů.
  • Poté kůru pomocí prstů oddělte od dužiny.
  • Opět vezměte na pomoc nůž a vnitřek pomela rozkrájejte podle předchozích naznačených řezů.
  • Pomelo rozeberte na jednotlivé dílky a ty zbavte i slabší bílé slupky, je totiž velmi hořká.

Jak jíst pomelo? Zužitkujte dužinu i kůru

Pomelo se nejčastěji konzumuje syrové – po oloupání se tedy hned můžete pustit do jídla. Přidává se ale i do ovocných salátů, džusů, kaší a smoothie. Skvěle chutná i v kombinaci s ostatními citrusy – pokud k němu například do smoothie přidáte pomeranč, získáte sladkou vitaminovou bombu. Jestliže vám více chutnají hořká smoothie, přidejte do nápoje grep.

Efektivně zužitkovat můžete i kůru. Ta se přidává do marmelád, obzvlášť chutná je pomerančová marmeláda s kůrou z pomela. Dále ji lze využít na výrobu kandované kůry, která se přidává hlavně do cukroví a moučníků, je ale součástí i řady asijských pokrmů. Ty si můžete dopřát i mimo sezónu pomela, k dostání je totiž i sušené pomelo, které seženete například v e-shopu Nutsman.

Využití kůry z pomela ale nekončí pouze v kuchyni. Vyrobit si z ní můžete domácí ekologický čistič. Potřebovat budete kůru z pomela a citronu v poměru 1:1. Tu zalijte vinným octem a nechte tři týdny uležet. Pak ji sceďte, přidejte stejné množství vody (tedy například na 100 ml scezené směsi 100 ml vody), pár kapek alkoholu a voňavý, a zároveň velmi efektivní univerzální čistič je na světě.

 

 

 

2021.02.24 | Lea Kubová | přečteno: 31830x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: citrusy ovoce zdraví vitamíny pomelo

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Čerstvé bylinky, které by neměly chybět v žádné kuchyni

Mnoho lidí nemá ve zvyku používat bylinky v kuchyni, ale mnoho jiných si ani nedokáže bez bylinek gastronomii představit...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.04.27 | přečteno: 30082x

Kosmetické studio v samém srdci Prahy – Doelis Aesthetic

Kosmetické studio Doelis Aesthetic sídlí v samém srdci Prahy v Klimentské ulici. Úspěšně funguje téměř 9 let a svým klie...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.10.03 | přečteno: 674x

Pryč s Mařenou!

  Pryč s Mařenou   Velikonoce jsou sice bezpochyby křesťanskou tradicí, ale vlivy pohanské jsou...
 
celý článek | Irena Lochmanová | 2013.03.20 | přečteno: 30124x

Chcete konečně opravdu zhubnout? Obraťte se na výživového poradce

Plavková sezóna skončila a mnoho z nás se opět rádo zahalí do širokého zimního kabátu, abychom skryli svou silnou pos...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.09.20 | přečteno: 30059x
 

Portál pro ženy