reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Rady a tipy pro nastávající maminky

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 30180x 2015.11.30

Buchta ke kávě za 5 minut?

 
celý článek | Monika Holemá | přečteno: 30130x 2013.05.07

Jak zastavit pálení žáhy

 
celý článek | Admin | přečteno: 30121x 2014.07.07

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Houba, která léčí a obohatí váš jídelníček

 
Houba, která léčí a obohatí váš jídelníček

Proč zařadit do svého jídelníčku hlívu ústřičnou? Je to houba, která chutná a má protizánětlivé, protivirové i protirakovinné účinky. Jsou jí přisuzovány až zázračné účinky. Silnou stránkou je její mnohostranné využití v kuchyni. Uvařte si z hlívy třeba chutný guláš.

 

 

Hlíva ústřičná je rozšířenou houbou, která roste i v našich končinách. Má ráda chlad. Z tohoto důvodu se nejčastěji objevuje v říjnu a listopadu. Nachází se na živých či odumřelých listnatých stromech. Avšak sázkou na jistotu a bez jakéhokoliv hledání je zakoupení hlívy ústřičné v obchodě.

Blahodárné účinky na lidský organismus

  • snížení hladiny cholesterolu

  • pozitivní vliv na srdce

  • posílení imunity

  • působení proti chronickým zánětům

  • regenerační schopnosti

  • ochrana proti nejrozšířenějším civilizačním chorobám

  • pozitivní účinek při potížích s trávením, cévním systémem, cukrovkou, alergií apod.

Delikatesa, která v sobě ukrývá nejen vitamíny

Kromě vitamínů z řady B, C, D a K, hlíva ústřičná obsahuje železo, fosfor, zinek, draslík, selen, jód, ale také proteiny, enzymy, aminokyseliny až po rozpustné i nerozpustné polysacharidy, jako je chitin či chitosan. Rovněž je zdrojem vlákniny.

Konzumace a zpracování

Výhodou je, že hlívu můžete upravit a využít v kuchyni na mnoho způsobů. Ať už ji dáte do rizota, těstovin apod. Velmi dobré je nakrájet hlívu, osmahnout na cibulce, dát na uvařené špagety a dozdobit petrželkou. Velice oblíbený je guláš z hlívy, na kterém si pochutná celá rodina.

Recept: guláš z hlívy ústřičné

Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, přisypeme nadrobno nakrájený česnek a sladkou papriku. Po krátké chvilce smažení zalijeme vývarem. Poté přidáme nakrájenou hlívu (na nudličky či kostičky), sůl, koření dle vlastní chuti a vaříme do měkka. Zahustíme jíškou. Můžeme dochutit ještě majoránkou. Jako přílohu lze zvolit rýži, kuskus, brambory či houskový knedlík.

 

2018.11.15 | Kateřina Lulková | přečteno: 30094x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: hlíva ústřičná zdraví blahodárné účinky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Dopřejte si zážitek a odpočinek. Dopřejte si pobyt na Zámku Old Yard Rychvald.

Život je tvořen zážitky. Ty jsou tím, na co po čase vzpomínáme a co utváří náš příběh. Pokud se cítíte dlouhodobě unaven...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.03.13 | přečteno: 30165x

Kvalitní a prostorné matrace? Můžete je sehnat i v akci 1+1

Výběr matrace je velice důležitý zejména s ohledem na kvalitní spánek. Právě kvalitu spánku bychom si měli opravdu hlída...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.03.11 | přečteno: 30148x

ZIMNÍ SVATBA

Plánujete svatbu a přemýšlíte, jak ji udělat odlišnou a nezapomenutelnou? Co takhle uspořádat svůj velký den v z...
 
celý článek | Aneta Vlkanová | 2014.01.05 | přečteno: 30118x

Vánoční výzdoba bytu – trendy nápady pro váš domov

Každý rok se snažíme, aby vánoční atmosféra přinesla do našich domovů lásku, klid a pohodu. A k tomu všemu patří poch...
 
celý článek | Admin | 2016.11.12 | přečteno: 30126x
 

Portál pro ženy