reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Muž na józe: Nekonečno

 
celý článek | Jan Kodl | přečteno: 30608x 2013.03.04

Připravte se na rok vodního hada

 
celý článek | přečteno: 30735x

Prostor

 
celý článek | Andrea Tomanová | přečteno: 30846x 2014.04.30

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Houba, která léčí a obohatí váš jídelníček

 
Houba, která léčí a obohatí váš jídelníček

Proč zařadit do svého jídelníčku hlívu ústřičnou? Je to houba, která chutná a má protizánětlivé, protivirové i protirakovinné účinky. Jsou jí přisuzovány až zázračné účinky. Silnou stránkou je její mnohostranné využití v kuchyni. Uvařte si z hlívy třeba chutný guláš.

 

 

Hlíva ústřičná je rozšířenou houbou, která roste i v našich končinách. Má ráda chlad. Z tohoto důvodu se nejčastěji objevuje v říjnu a listopadu. Nachází se na živých či odumřelých listnatých stromech. Avšak sázkou na jistotu a bez jakéhokoliv hledání je zakoupení hlívy ústřičné v obchodě.

Blahodárné účinky na lidský organismus

  • snížení hladiny cholesterolu

  • pozitivní vliv na srdce

  • posílení imunity

  • působení proti chronickým zánětům

  • regenerační schopnosti

  • ochrana proti nejrozšířenějším civilizačním chorobám

  • pozitivní účinek při potížích s trávením, cévním systémem, cukrovkou, alergií apod.

Delikatesa, která v sobě ukrývá nejen vitamíny

Kromě vitamínů z řady B, C, D a K, hlíva ústřičná obsahuje železo, fosfor, zinek, draslík, selen, jód, ale také proteiny, enzymy, aminokyseliny až po rozpustné i nerozpustné polysacharidy, jako je chitin či chitosan. Rovněž je zdrojem vlákniny.

Konzumace a zpracování

Výhodou je, že hlívu můžete upravit a využít v kuchyni na mnoho způsobů. Ať už ji dáte do rizota, těstovin apod. Velmi dobré je nakrájet hlívu, osmahnout na cibulce, dát na uvařené špagety a dozdobit petrželkou. Velice oblíbený je guláš z hlívy, na kterém si pochutná celá rodina.

Recept: guláš z hlívy ústřičné

Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, přisypeme nadrobno nakrájený česnek a sladkou papriku. Po krátké chvilce smažení zalijeme vývarem. Poté přidáme nakrájenou hlívu (na nudličky či kostičky), sůl, koření dle vlastní chuti a vaříme do měkka. Zahustíme jíškou. Můžeme dochutit ještě majoránkou. Jako přílohu lze zvolit rýži, kuskus, brambory či houskový knedlík.

 

2018.11.15 | Kateřina Lulková | přečteno: 30781x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: hlíva ústřičná zdraví blahodárné účinky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak si užít dovolenou doma: Proměňte svou zahradu v oázu relaxace

Sociální sítě jsou poslední týdny plné úžasných fotek z dovolených a všichni se předhánějí v tom, kdo se měl lépe. Co kd...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2024.09.05 | přečteno: 755x

Acrojóga

Baví vás sport a chtěli byste vyzkoušet něco nového a netradičního? Možná právě acrojóga by mohla být tím pravým sportem...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2018.01.11 | přečteno: 30985x

Fenomén: ponožky

Neznám domácnost, ve které by to nebylo minimálně podobné…. ...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.03.07 | přečteno: 30927x

Letní pobyt na Pálavě? Poznejte to nejhezčí z jižní Moravy

Jižní Morava je krajem slunce, vína a pohody. Nádherná příroda, krásné památky a zajímavé akce sem lákají každý rok tisí...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.08.08 | přečteno: 1469x
 

Portál pro ženy