reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Semínka CHIA

 
celý článek | Andrea Tomanová | přečteno: 30813x 2014.01.31

Vůně dělá dům či byt domovem

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 30728x 2013.07.24

MŮJ ČTENÁŘSKÝ DENÍK II.

 
celý článek | Andrea Tomanová | přečteno: 30870x 2014.03.27

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Houba, která léčí a obohatí váš jídelníček

 
Houba, která léčí a obohatí váš jídelníček

Proč zařadit do svého jídelníčku hlívu ústřičnou? Je to houba, která chutná a má protizánětlivé, protivirové i protirakovinné účinky. Jsou jí přisuzovány až zázračné účinky. Silnou stránkou je její mnohostranné využití v kuchyni. Uvařte si z hlívy třeba chutný guláš.

 

 

Hlíva ústřičná je rozšířenou houbou, která roste i v našich končinách. Má ráda chlad. Z tohoto důvodu se nejčastěji objevuje v říjnu a listopadu. Nachází se na živých či odumřelých listnatých stromech. Avšak sázkou na jistotu a bez jakéhokoliv hledání je zakoupení hlívy ústřičné v obchodě.

Blahodárné účinky na lidský organismus

  • snížení hladiny cholesterolu

  • pozitivní vliv na srdce

  • posílení imunity

  • působení proti chronickým zánětům

  • regenerační schopnosti

  • ochrana proti nejrozšířenějším civilizačním chorobám

  • pozitivní účinek při potížích s trávením, cévním systémem, cukrovkou, alergií apod.

Delikatesa, která v sobě ukrývá nejen vitamíny

Kromě vitamínů z řady B, C, D a K, hlíva ústřičná obsahuje železo, fosfor, zinek, draslík, selen, jód, ale také proteiny, enzymy, aminokyseliny až po rozpustné i nerozpustné polysacharidy, jako je chitin či chitosan. Rovněž je zdrojem vlákniny.

Konzumace a zpracování

Výhodou je, že hlívu můžete upravit a využít v kuchyni na mnoho způsobů. Ať už ji dáte do rizota, těstovin apod. Velmi dobré je nakrájet hlívu, osmahnout na cibulce, dát na uvařené špagety a dozdobit petrželkou. Velice oblíbený je guláš z hlívy, na kterém si pochutná celá rodina.

Recept: guláš z hlívy ústřičné

Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, přisypeme nadrobno nakrájený česnek a sladkou papriku. Po krátké chvilce smažení zalijeme vývarem. Poté přidáme nakrájenou hlívu (na nudličky či kostičky), sůl, koření dle vlastní chuti a vaříme do měkka. Zahustíme jíškou. Můžeme dochutit ještě majoránkou. Jako přílohu lze zvolit rýži, kuskus, brambory či houskový knedlík.

 

2018.11.15 | Kateřina Lulková | přečteno: 30847x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: hlíva ústřičná zdraví blahodárné účinky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Liposukce už nemusí být nepříjemná a bolestivá

Trápí vás nevzhledné tukové polštářky na různých partiích vašeho těla? Úporně cvičíte, vyzkoušela jste snad už všechn...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.11.25 | přečteno: 30893x

Ruce jako z alabastru

Staré rčení říká, že pravá dáma se pozná podle toho, jak má upravené ruce. Co je na tom pravdy sice nikdo netuší, ale mi...
 
celý článek | Admin | 2017.09.20 | přečteno: 31042x

Na nákupu v drogerii: Micelární vody

Micelárky, neboli micelární vody se stávají hitem v péči o pleť. Co je to vlastně micelární voda?? V po...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.03.26 | přečteno: 30924x

ŠEDIVÉ VLASY: PROBLÉM NEBO PŘEDNOST?

Zatímco jedni se děsí při nálezu jediného šedého vlasu na své hlavě, jiní ho s nadšením vítají. V současné době se zdá, ...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.01.23 | přečteno: 30967x
 

Portál pro ženy