newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Houba, která léčí a obohatí váš jídelníček

 
Houba, která léčí a obohatí váš jídelníček

Proč zařadit do svého jídelníčku hlívu ústřičnou? Je to houba, která chutná a má protizánětlivé, protivirové i protirakovinné účinky. Jsou jí přisuzovány až zázračné účinky. Silnou stránkou je její mnohostranné využití v kuchyni. Uvařte si z hlívy třeba chutný guláš.

 

 

Hlíva ústřičná je rozšířenou houbou, která roste i v našich končinách. Má ráda chlad. Z tohoto důvodu se nejčastěji objevuje v říjnu a listopadu. Nachází se na živých či odumřelých listnatých stromech. Avšak sázkou na jistotu a bez jakéhokoliv hledání je zakoupení hlívy ústřičné v obchodě.

Blahodárné účinky na lidský organismus

  • snížení hladiny cholesterolu

  • pozitivní vliv na srdce

  • posílení imunity

  • působení proti chronickým zánětům

  • regenerační schopnosti

  • ochrana proti nejrozšířenějším civilizačním chorobám

  • pozitivní účinek při potížích s trávením, cévním systémem, cukrovkou, alergií apod.

Delikatesa, která v sobě ukrývá nejen vitamíny

Kromě vitamínů z řady B, C, D a K, hlíva ústřičná obsahuje železo, fosfor, zinek, draslík, selen, jód, ale také proteiny, enzymy, aminokyseliny až po rozpustné i nerozpustné polysacharidy, jako je chitin či chitosan. Rovněž je zdrojem vlákniny.

Konzumace a zpracování

Výhodou je, že hlívu můžete upravit a využít v kuchyni na mnoho způsobů. Ať už ji dáte do rizota, těstovin apod. Velmi dobré je nakrájet hlívu, osmahnout na cibulce, dát na uvařené špagety a dozdobit petrželkou. Velice oblíbený je guláš z hlívy, na kterém si pochutná celá rodina.

Recept: guláš z hlívy ústřičné

Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, přisypeme nadrobno nakrájený česnek a sladkou papriku. Po krátké chvilce smažení zalijeme vývarem. Poté přidáme nakrájenou hlívu (na nudličky či kostičky), sůl, koření dle vlastní chuti a vaříme do měkka. Zahustíme jíškou. Můžeme dochutit ještě majoránkou. Jako přílohu lze zvolit rýži, kuskus, brambory či houskový knedlík.

 

2018.11.15 | Kateřina Lulková | přečteno: 30095x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: hlíva ústřičná zdraví blahodárné účinky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Těhotenské mýty aneb nevěřte všemu, co se povídá

Těhotenství je výjimečným obdobím v životě ženy a obdobím velkých změn. Je přirozené, že nastávající maminka chc...
 
celý článek | Admin | 2015.09.02 | přečteno: 30017x

Placené volno z práce na pohřeb: kdy na něj máte nárok?

Plánujete se zúčastnit pohřbu? Seznamte se s podmínkami, které vám umožňují vzít si volno z práce. Podle Zákoníku práce ...
 
celý článek | Admin | 2017.10.17 | přečteno: 30788x

Kuchyň – srdce domova

Asi každý bude souhlasit, že srdcem domova je kuchyň. Bez této místnosti se prostě neobejde ani mladý člověk plný elánu,...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.11.11 | přečteno: 394x

Tipy, jak stylizovat ložnici na sklonku léta a přivítat v ní krátké podzimní dny

Končící léto má jednu výhodu. Konečně se totiž budete moci nerušeně vyspat po celou noc a nebudete se budit horkem. Prot...
 
celý článek | Lea Kubová | 2022.08.23 | přečteno: 30123x
 

Portál pro ženy