newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Co vše zpíská pískavice

 
Co vše zpíská pískavice

Pískavice, též nazývaná řecké seno, má se senem jen pramálo společného. Možná ji vůbec neznáte, ale ona za pozornost opravdu stojí. Tato bylinka vás naprosto uchvátí všestranností použití. Můžete ji bez obav přidávat do jídel při vaření, užívat ji prakticky kdykoliv a v jakékoliv úpravě. Dokonce není zapovězená ani těhotným a kojícím ženám.

 

Kde pískavice roste

Pískavice - řecké seno patří mezi nejstarší kulturní rostliny vůbec. Do takzvaných kulturních rostlin zařazujeme takové druhy, pro které máme využití, jako je například potrava nebo krmivo pro zvířata. Už z názvu řecké seno můžeme odvodit, že ji najdeme na jihu, a to konkrétně kolem Středozemního moře, ve Střední Asii a Etiopii.

V současné době se pískavice pěstuje v jižní Evropě právě v oblastech kolem Středozemního moře. Je sušena jako bylinka a její semena využívána jako koření. V České republice není pěstování pískavice rozšířeno, přesto ji najdeme i u nás v oblastech, kde roste vinná réva.

                                                                

Léčivé účinky

S pískavicí mívají zkušenost především novopečené maminky, protože jeden z hlavních účinků je podpora laktace. Při problémech s tvorbou mléka velmi rychle účinkuje. Zároveň ji velmi dobře tolerují matky i děti, kterým nezpůsobuje bolesti bříška. Není tedy žádný problém, když budete popíjet pískavici pravidelně.

Dále se pískavice používá pro upravení trávení. Zmírňuje nadýmání, ulevuje od bolestí břicha a také pomáhá snížit cholesterol. Při pravidelném užívání reguluje krevní cukr a podporuje hojení ran. Sportovci ocení navýšení fyzického výkonu při cvičení.

                                                                

Pískavici najdeme i v mnoha kosmetických přípravcích. Olej ze semen pískavice je vhodný k masážím i k vnějšímu použití na pleť. Skvěle se hodí na starší unavenou pleť s vráskami, kterou oživí a dodá jí potřebnou hydrataci.

Jak sbírat pískavici

Na našem území se pískavice pěstuje na Moravě, kde občas zplaňuje. Při procházce ji nejspíš nenajdete a budete se muset spolehnout na jiné zdroje. Vypěstovat ji na zahrádce není žádný problém, semeno koupíte v každém větším zahradnictví.

                                                                

Účinnou částí pískavice je semeno. Zralá semena se sbírají od července do srpna a následně se suší rychle ve stínu. Usušená semena uchovávejte v dobře těsnících nádobách bez přístupu vzduchu. Použít je můžete vcelku nebo je namlít v mlýnku na kávu či koření.

Pískavici bez problémů seženete v každé lékárně nebo na internetu. Je součástí čajů na podporu kojení. Najdete ji i v obchůdcích s kořením, kde se prodává ve směsi na indické kari. Pokud vám chuť pískavice vadí, a přesto ji chcete užívat, existuje možnost rozpustných tobolek k zapití.

 

2024.04.06 | Jana Brandtlová | přečteno: 192x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: byliny rostliny zdraví přírodní léčba léčba onemocnění nemoci pískavice řecké seno

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak si sehnat nové bydlení k prodeji i k pronájmu?

Potřebujete nové bydlení, ale nevíte, jak takový byt sehnat. Ať už hledáte byt k prodeji nebo pouze k pronájmu, budou se...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.06.03 | přečteno: 30161x

Zabiják vztahu I. - ponorka

Čas prázdnin a dovolených s sebou přináší mnohá potěšení, ale i nejrůznější úskalí. Kromě zdravotních nesnází vás můž...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.08.09 | přečteno: 30213x

JAK SE ZBAVIT ZÁPACHU Z CIGARET

Nemusíte nutně patřit mezi kuřáky, a přesto můžete řešit následující problém: jak se co nejrychleji a nejsnadněji zbavit...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.10.31 | přečteno: 30191x

Ani s příchodem podzimu nezanedbávejte péči o svá chodidla

V jarních a letních měsících většina z nás žen dbá na pravidelnou pedikúru. Uzavřené boty totiž vystřídají sandálky a je...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.10.02 | přečteno: 30145x
 

Portál pro ženy