newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Máte vysokou emoční inteligenci?

 
Máte vysokou emoční inteligenci?

Pojem emoční inteligence není nový. Již v minulém století byl představen psychologem Golemanem, který napsal i knihu na toto téma. V tomto článku se můžete dočíst, co je emoční inteligence a zda máte vysoký emoční kvocient.

 

Co je emoční inteligence?

Jedná se o soubor schopností člověka jako například rozpoznávání, vyjadřování emocí nebo empatie. Emoční kvocient je ukazatel, který měří tyto schopnosti a dovednosti. Pojďme se blíže podívat na tyto dovednosti.

1) Rozpoznávání emocí

Naše nálada nikdy nezůstává konzistentní, ale naopak se během dne neustále mění kvůli různým situacím. Otázkou je, zda si všechny tyto změny a s ní spojené pocity uvědomujeme a dokážeme je rozpoznat. Dále je s tím spojená schopnost pojmenovat tyto emoce a říct, co je způsobilo. Občas se nám stane, že se cítíme špatně, ale nedokážeme říct, co je příčinou.

2) Projevování emocí

Není řeč pouze o rozpoznání emocí, ale i jejich projevování. Člověk s vysokou emoční inteligencí nemá problém říct, popsat a vyjádřit své emoce nahlas. Když je naštvaný, dokáže říct vhodným a přiměřeným způsobem, že se zlobí a také dokáže říct proč. Tato schopnost je velmi nápomocná ve vztazích, protože díky ní se dá lépe předejít možnému konfliktu či nedorozumění.

3) Cítění s ostatními lidmi

Zde se jedná především o schopnost empatie. Znamená to, že dokážeme poznat na příteli, že je něco špatně, aniž by něco říkal. Umíme se vcítit do druhých a do toho, co právě teď prožívají. Na základě toho jim pak můžeme lépe porozumět a tím i pomoci. Dokážeme lépe pochopit potřeby a přání ostatních a přizpůsobit tomu naše jednání. Není divu, že empatické osoby jsou oblíbené u ostatních jako posluchači.

4)  Motivace sebe i druhých

Další relevantní schopností je schopnost motivovat sebe i druhé. Znamená to, že známe sami sebe a víme, jak dosahovat našich cílů. Nejen, že to dokážeme uplatnit u sebe, ale i u ostatních. Obvykle se takoví lidé velmi hodí na pozici personalisty či manažera, protože dokážou motivovat své zaměstnance k lepším výkonům.

 

Jak jste na tom vy? Máte nějakou z těchto dovedností? Emoční inteligence je něco, co může velmi pomoci v našich osobních životech, ale také v kariérním uplatnění. Emoční inteligence může být ku prospěchu, ale zároveň mohou lidé s emoční inteligencí svých schopností zneužívat, manipulovat s ostatními a používat je pro dosažení osobního prospěchu.

 

 

2018.02.27 | Petra Zápotočná | přečteno: 30144x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: emoční inteligence emoce

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Kuličkiáda

Dnes naše nejoblíbenější BUCHTA Podělím se s vámi o recept na báječnou kakaovo-tvarohovou dobrotu, jak můj m...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.02.28 | přečteno: 30237x

Říjen očima pranostik

Říjen je podzimním měsícem se vším všudy. Chladná rána, mlha v údolí, ale sluníčko umí ještě vykouzlit teplé dny, pln...
 
celý článek | Katka Mikulášková | 2016.09.30 | přečteno: 30286x

Recept na ovesné sušenky - zdravé mlsání i svačinu

Znáte ten pocit, když vás honí chuť na něco sladkého, ale vy si nechcete dát nekvalitní kupovanou tyčinku? Nebo nevíte, ...
 
celý článek | Markéta Zuziaková | 2020.09.29 | přečteno: 30237x

Nevíte si rady se svým sexuálním životem?Najměte si trenéra sexu!

Ak ti klesá IQ a ak ti stúpa tlak  Spamätaj sa rýchle a všetko nechaj tak  Neváhaj a začni riešiť vážnu...
 
celý článek | Petra Hegedüšová | 2012.12.07 | přečteno: 30087x
 

Portál pro ženy