reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Konečně jaro

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 31389x 2015.03.18

Dubaj – trochu jiná dovolená

 
celý článek | Admin | přečteno: 31217x 2015.11.09

Bylinky v kuchyni

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 30941x 2015.05.31

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

CO SE DĚJE S VAŠÍM TĚLEM, KDYŽ NEJÍTE DOST VLÁKNINY

 
CO SE DĚJE S VAŠÍM TĚLEM, KDYŽ NEJÍTE DOST VLÁKNINY

Zajímá vás tajemství efektivního hubnutí a zdravého životního stylu? Trik, který vám zajistí pocit sytosti a energie během každodenního shonu? Je to doporučení, které si vyslechnete od každého výživového poradce – jezte hodně vlákniny. Ačkoliv se s podobnými radami setkáte velmi často, jsou lidé, kteří stále nepřijímají její dostatečné množství. V takovém případě se u vás mohou objevit příznaky naznačující, že je na čase do svého jídelníčku zařadit tuto zdraví prospěšnou živinu.

 

Co je vláknina?

Jedná se o nestravitelnou složku rostlinného původu a existují dva druhy – rozpustná a nerozpustná.

Rozpustná dokáže absorbovat vodu a bobtnat, navozuje pocit sytosti a v těle slouží jako prebiotikum. Nerozpustná se nerozkládá a mechanicky čistí střeva. Nabaluje na sebe další zplodiny, čímž čistí tělo od nežádoucích látek.

Kolik je doporučení množství?

Udává se, že denní příjem by měl činit asi 20 – 30 g pro dospělého a 10 g pro děti.

Potraviny obsahující vlákninu

Vysoké množství vlákniny najdete v obilovinách, luštěninách (především čočce, fazolích a sójových bobech), ovoci a zelenině, bramborách a výrobcích z nich. Ze sušeného ovoce jsou výborným zdrojem vlákniny švestky, z ořechů mandle, dopřávejte si pravidelně ovesné vločky a celozrnné potraviny.

Signály, že vaše tělo potřebuje více vlákniny:

  • zácpa a nepravidelné vyprazdňování
  • neustálý hlad a chuť na sladké
  • přibírání na váze
  • vysoký cholesterol
  • akné a vyrážka
  • ospalost a únava

Všeho s mírou

Nic se nemá přehánět, i nadměrné množství vlákniny vám může způsobit potíže. Komplikace si můžete přivodit konzumací více než cca 60 g vlákniny za den. Potrápit by vás mohlo nadýmání, plynatost a bolesti břicha. Proto je vhodné ji do své stravy přidávat postupně a doplňovat její příjem dostatkem tekutin.

 

 

2019.04.06 | Tereza Nechvílová | přečteno: 31080x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: vláknina střeva zažívání hubnutí

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak se nespálit při výběru půjčky? 6 + 1 praktických rad pro každého

V dnešní době snad nikoho z vás nedokáže překvapit, když vám sdělíme, že ceny všeho kolem nás neustále rapidně stoupají....
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.06.18 | přečteno: 30760x

Rohové sedací soupravy se hodí do každého obýváku

Obývací pokoj je obvykle hlavní společenskou místností celé domácnosti. Tady trávíme svůj volný čas s rodinou, o...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.01.09 | přečteno: 31269x

Markéta (52): Manžel je najednou odtažitý

S manželem jsme spolu více než dvacet pět let a vychovali jsme tři děti. Vždy jsme si skvěle rozuměli a byli „jedna duše...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.09.26 | přečteno: 31316x

Lepší vrabec v hrsti než holub na střeše

Během posledních pěti let vzrostl počet pořadů o vaření o více než sto procent. Supermarkety a hypermarkety se předhá...
 
celý článek | Admin | 2017.02.28 | přečteno: 31010x
 

Portál pro ženy